Kadınla Herşey

Yüksek Kolesterolün Zararları

Yüksek Kolesterolün Zararları

Kanınızdaki yüksek kolesterol, vücutta kan akımı ile karışabilir. Bu durum, karaciğer rahatsızlıkları ile başlar ve göğüs ağrısı, kalp krizi, bacaklarda uyuşukluk, kanlı dışkılama, çene ağrısı, beyin blokajı ve safra taşlarına varıncaya dek birçok sorunu ve rahatsızlığı beraberinde getirmektedir.

Yüksek Kolesterolün Vücut Üzerindeki Etkileri

Bedenlerimizin sağlıklı bir şekilde işlev görebilmesi için, normal düzeyde kolesterol gerekir. Kolesterol karaciğer tarafından yapılan ve vücutta dağıtılan yağlı bir maddedir. Bu yağ, vücudumuzun D vitamini ve hormon yapabilmesi için izin verir ve safra asitleri oluşturur. Yediğimiz gıdalar, özellikle hayvansal yağlardan vücudumuzun kolesterol alma oranı %25 civarındadır.

Yüksek kolesterol, kanınızda size ihtiyacınız olandan çok fazla kolesterol olduğu anlamına gelmektedir. Yüksek kolesterol çoğu kişide herhangi belirgin bir belirti göstermez. Eğer yüksek kolesterol şüphesi varsa, basit bir kan testi bu durumu netliğe kavuşturmaya yeter. Diyet değişiklikleri, egzersiz ve hedeflenen ilaçlar var ise, tüm bunlar yüksek kolesterol düşürmeye ve yüksek kolesterolün zararlarını yok etmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığına yakalanma riskini azaltabilir.

yüksk-kolesterolKan Dolaşımı Sistemine Etkileri ve Zararları

Kolesterol lipoprotein aracılığıyla kan yoluyla taşınır. Orada lipoproteinlerin iki türü vardır ve bizim bu ikisini de ihtiyacımız vardır. Düşük yoğunluklu lipoproteinler ihtiyaç duyulan yere  (LDL) kolesterol taşır. Çok fazla kolesterol varsa, bu arterlerde birikmeye neden olabilir.

LDL yaygın olarak, ‘kötü kolesterol’ olarak anılır. Yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) doku ve hücrelerden ekstra kolesterol alır ve repurposing için karaciğere iade eder. HDL’ ye de bu nedenle  ‘iyi kolesterol’ denmektedir.

Arterlerin işi vücudunuzun diğer bölgelerine kalbinizden gelen kanı taşımak, ulaştırmaktır. Çok fazla LDL ve HDL karşısında arterler, plak, kolesterol, yağ ve diğer elementlerin bir sertleşmiş karışım olarak ortaya çıkama durumu daha olası hale gelir ve yetersiz kalabilir.

Koroner arterler darlaştığında, kalbinize kadar kanı ulaştırmakta zorlanır. Plakta bir alan açık ise, tamamen kan akışını engelleyebilir bir kan pıhtısına bile neden olabilir. Bu kalp krizi riskini büyük oranda arttıracaktır.

Kan akışının kalbe zor akışının belirtileri; göğüs rahatsızlığı, basınç ve ağrı (angina)’ dır. Ayrıca çene, boyun, omuz, kol veya sırt ağrısı olabilir.

Kalp kasının bir bölümüne kan akımı bloke edilirse, sonuç kalp krizi olabilir. Bu durumda, o kalp kası ölüyor demektir. Kan akışının bu gibi durumlarda hızlı restore edilmesi gerekir, aksi taktirde kalıcı kalp hasarı veya ölüm riski vardır.

Beyninize kan taşıyan arterlerde de plaklar oluşabilir. Bu durum beynin oksijenden yoksun kalmasına neden olabilir. Beyin hücreleri hızla hasar görmeye ve ölmeye başlar. Bu durum genellikle ‘inme’ olarak bilinir.

Semptomlar arasında, ani güçsüzlük ve uyuşma bulunmaktadır. Bu duruma katılan beyin alanına bağlı olarak; konuşma, görme veya bacak hareketlerinde sorunlar olabilir. İnme, beyin hasarı, sakatlık veya ölüme neden olabilir.

Ayrıca, plaklar; kol ve bacaklarda da meydana gelebilir (periferik arter hastalığı) ve kan akımına karışabilir. Bacaklarda kan akışı bu sebeple bloke edildiğinde; uyuşma veya ağrı hissedilebilir. Bu uzuvların enfeksiyon riski de vardır. Kan eksikliği doku ölümüne (kangren) neden olabilir.

yüksek-kolesterol-zararlı

Sindirim Sistemine Etkileri ve Zararları

Yüksek kolesterol safrada taşlanmaya neden olacak  bir dengesizlik yaratabilir. Ulusal Sindirim Hastalıkları Bilgi Merkezine göre; safra taşlarının yüzde 80’inden fazlası kolesterol taşlarıdır.

Arterlerdeki oluşan bir plak birikimi, böbrekler ve midedeki kan akışını da engelleyebilir. Bağırsaklarda ya da bağırsaklara giden damarlarda bir tıkanıklık olduğunda ise; ‘intestinal iskemik sendrom’ denilen rahatsızlık yaşanabilir.

Semptomlar genellikle; karın ağrısı, bulantı, kusma ve kanlı dışkılama şeklinde seyretmektedir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com