Kadınla Herşey

Kulak Zarı Yırtılması

Kulak Zarı Yırtılması

Kulak içinde başlayan ağrıların çeşitli nedenleri olabilir. Kulakta duyulan acıların bir sebebi de kulak zarında oluşan yırtık yada delik olabilir.

Kulak zarı yırtılması, orta kulak ve dış kulak kanalını bölen, ince bir doku olan kulak zarında meydana gelen küçük bir delik veya yırtık oluşumuna verilen addır.

Ses dalgaları kulağınıza girdiğinizde bu zar titreşir. Titreşim orta kulak ile devam eder. Kulak zarı eğer hasarlı ise, işitmede acı olabilir, bu nedenle titreşim sesleri duyulabilir. Nadir durumlarda da olsa, durum kalıcı işitme kaybına neden olabilir.

Kulak Zarı Yırtılması Neden Olur?

1- Enfeksiyon; Özellikle çocuklarda meydana gelen kulak enfeksiyonları, kulak zarı yırtılmasının ortak bir nedenidir. Eğer bir kulak enfeksiyonu rahatsızlığı varsa, sıvılar kulak zarı arkasında birikir. Akışkanların birikmesinin neden olduğu basınç, kulak zarına zarar vererek yırtılmasına neden olabilir.

2- Basınç değişiklikleri; Kulak basıncının değişikliğe uğraması, kulak zarında hasara yol açabilir. Bunlar şunları içerir;

  • Dalış,
  • Uçak yolculuğu,
  • Yüksek rakımlı yerlerde araba sürüş,
  • Yaralanma veya travma.

Yaralanma da kulak zarının yapısını bozabilir. Kulakta meydana gelen herhangi bir travma, zarın yırtılmasına neden olabilir. Eğer dikkatli değilseniz, pamuklu çubukla kulaklarınızı temizlemek bile kulak zarınıza zararlı olabilir.

3- Son derece yüksek ses; Akustik travma olarak da adlandırılan bu durumlar, çok nadir de olsa kulak zarında hasara ve geçici duyma kayıplarına neden olabilir.

Kulak Zarı Yırtılması Belirtileri Nelerdir?

Ağrı, kulak zarı yırtılmasının ana belirtisidir. Her insan farklı ağrı deneyimleri yaşar. Bazıları için, ağrı şiddetli olabilirken bazılarında daha çok sızı şeklinde de görülebilir. Gün boyunca devam eden ağrıda artma veya yoğunluğunda azalma olabilir.

Genellikle kulak ağrısı kaybolduktan sonra bu kez kulaktan tahliye yani akıntı başlar. Bu noktada kulak zarı patlamış olabilir ve irin, sulu kanlı sıvılar, etkilenen kulaktan akabilir.

Bazı geçici işitme kaybı ya da etkilenen kulakta işitmede bir azalma da kuşak zarı yırtılmasının bilinen belirtileri arasındadır. Ayrıca kulaklarda uğultu da yaşanabilir.

Kulak zarı yırtılması ciddi durumda ise, bu tür durumlarda belirtilere ilave baş dönmesi ya da yüz kaslarında bir zayıflık gibi ek belirtiler de meydana gelebilir, görülebilir.kulak-zari-yirtilmasiKulak Zarı Yırtılması Tedavisi

Kulak zarı yırtılması için geliştirilen tedaviler çoğunlukla ağrıyı gidermek için ve sorunu ortadan kaldırmak veya enfeksiyonu önlemek için tasarlanmıştır.  Isı ve ağrı kesiciler ile evde yırtılmış kulak zarı acısını hafifletmek mümkün olabilir.

Yama; Kulak zarı yırtılmalarında, kulak kendi iyileşmekte zorlanıyorsa ya da iyileşmiyorsa, doktorunuz kulak zarına yama yapmaya karar verebilir. Yama, kulak zarında meydana gelen yırtılmanın üzerine ilaçlı kağıt yerleştirmeyi içerir. Yama, zarın tekrar sağlıklı bir şekilde bir araya gelmesini ve iyileşmesini destekler.

Antibiyotikler; Antibiyotikler, kulak zarı yırtılmasına yol açmış olabilecek enfeksiyonları temizlemek için doktor tarafından reçete edilebilir. Bu tür ilaçlar, kulak zarında delinme sonucu meydana gelebilecek yeni enfeksiyonlara karşı sizi koruyacaktır.

Cerrahi müdahale; Nadir durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir. Yırtık kulak zarı bir cerrahi onarıma tabi tutulur; bu işleme ‘timpanoplasti’ denir. Timpanoplasti sırasında, cerrah vücudun başka bir bölgesinden doku alır ve kulak zarının hasarlı kısmına yerleştirir.

Kulak Zarı Yırtılması Nasıl Önlenebilir?

Yırtılmış kulak zarı genellikle herhangi bir invazif tedavi olmadan iyileşir. Yırtılmış kulak zarına sahip olan çoğu insan şiddetli ağrılar yaşayabileceği gibi, sadece bir geçici işitme kaybı da yaşayabilir. Genellikle sekiz hafta içinde tam bir iyileşme beklemek normaldir.

Özellikle tedavi sürecinde burun temizliği yönteminize dikkat etmenizde fayda var. Burnunuzu temizlerken bu işlem kulaklarda basınç oluşturur. Artan basınç ağrılı olabilir ve aynı zamanda kulak zarının iyileşmesini yavaşlatabilir.

Ayrıca enfeksiyonu önlemek için kulağı kuru tutmak da oldukça önemlidir. Eğer kulak kanalına su girmesini önleyemiyorsanız, yıkanma esnasında kulaklarınızın içine hafifçe pamuk yerleştirin. Doktorunuz büyük olasılıkla kulağınız ve kulak zarınız iyileşene kadar yüzmekten kaçınmanızı isteyecektir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com