Kadınla Herşey

Kestanenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kestanenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kestane mevsimi kışın habercisidir. Besleyici değeri yüksek olan kestane, faydaları ve zararları ile bilindiğinde tüketimimiz artacaktır. Sadece lezzeti değil, bize sağladığı yararları bile kestanenin zamanı geldiğinde bolca tüketilmesi için yetecektir. Peki kestanenin neye faydası var, kestanenin içinde neler var ki bizi cezbediyor, bakalım öğrenelim.

Kestane nedir?

Kestane hakkında bilgi: kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından (latincesi) Castanea sativa cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen addır. Kestane, kışın yapraklarını döken 25 – 30 metre boyunda, yaprakları geniş, meyveleri iri ve dikenli olan bir ağaçtır.

Kestane ne zaman olur?
Sonbahar ayları bu besinin hasat zamanıdır. Ekim ve Kasım ayında hasadı yapılan kestane, bir kış boyunca sobalarımız da, fırınlarımızda yahut ocaklarımızda lokum gibi pişirilir ve ayrı bir neşe verir. Kültürümüzde ayrı bir yeri olan

Kestanenin besin değeri nedir?

Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestanede bulunan vitaminler, B1, B2 ve C vitaminleridir. Kestanenin kalorisi 100 gr haşlanmış yada buğulanmış olarak hazırlandığında 131’dir. Ayrıca kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunduğu gibi, potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir. Peki vücuda iyi gelen bunca besin değerine sahip, çok güzide bir meyve olan kestanenin faydaları nelerdir?

Potasyum kalp hızı ve kan basıncını düşürür , çinko kemik metabolizmasının önemli bileşenleridir. Magnezyum ve fosfor, anemi gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur. Kestane ayrıca önemli B kompleks vitaminleri bakımından da zengindir. B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini ve B6 vitamini sağlar. Kestane gluten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığına iyi gelir. Kestanenin etkileri bu kadarla sınırlı değildir;

Kestanenin Faydaları Nelerdir?kestanenin-faydalari-zararlari-nelerdir
Kestane neye iyi gelir?

  • Meyvesi kasları kuvvetlendirir.
  • Vücuda kuvvet ve enerji verir.
  • Cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır.
  • Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
  • Hastalara güç verir ve iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Kandaki kolesterol oranını düşürür.
  • Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır.
  • Varis şikayetlerini azaltır.
  • Haşlanarak tüketilen kestane basuru önler.
  • Karaciğere ve mideye de faydalıdır.
  • İshali keser.
  • Potasyum açısından zengin olan kestane,vücuttaki nemi muhafaza eder ve vücudun sodyum-potasyum dengesizliğini ortadan kaldırır.
  • Kestane, içeriğindeki C vitamini sayesinde, diş, kemik ve kan damarlarını korur; osteoporoz, bel ve bacak rahatsızlıkları, diz ağrıları ve güçsüz kemik ve kaslar için oldukça faydalıdır.
  • Haşlanmış kestane kanı temizler ve kandaki üreyi atar. Bu nedenle gut ve romatizma hastalıklarından muzdarip kişilere tavsiye edilir.
  • Kestane riboflavin içerdiği için, vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak ağızda çıkan yaralara, dil yaralarına ve ağız ülserine karşı çok faydalıdır.
  • Doymamış yağ asitleri ve vitaminler bakımından zengin olan kestane içinde bulunan mineraller; hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, damar sertliği, osteoporoz ve diğer hastalıklara karşı vücuda direnç vererek, hastalıkları önleyebilir.
  • Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç, ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır.

Kestanenin yararları bu şekilde, peki bu harika yiyeceği elimizdeki imkanlarla en güzel nasıl tüketebiliriz?

Kestane nasıl pişirilebilir?

Kestane taze ve çiğ olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Çiğ olarak yenmesi hazımsızlığa neden olur ve sindirim için faydalı değildir. Pişirilerek tüketilmesi çok daha sağlıklıdır. Ayrıca kestanenin kabuğu ve ağacını kabuk ve yaprakları da kullanılır. Kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür.

Kestaneler bıçak ile çizilir ve tavada kavrularak çerez olarak yenilebilir. Suda haşlanarak, veya fırınlanarak da yapılabilir. Kestane şekeri de leziz bir tatlı olarak sofralarınızı süsleyebilir. Evde sobaya alternatif olarak nasıl lezzetli kestane yapacağınızı düşünüyorsanız “evde kestane yapımı” yazımıza göz atabilirsiniz.

Kestanenin Zararları Nelerdir?

Kestanenin vücuda faydalarının aksine bilinen bir zararı yoktur. Kestanenin yan etkileri ise aşırı yenildiğinde olabilir. Bu durum her besin için geçerlidir. Her şeyin azı karar çoğu zarardır.

Gebelik süreci de dahil, tüm zamanlarda gönül rahatlığı ile yenilebilecek, şifalı ve besin değeri oldukça yüksek bir besindir.

Ancak damar sertliği, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlıkları olanlar ya doktor bilgisinde yemeli ya da yememelidir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Nevzat dedi ki:

    Bu ne biçim açıklama ya??hem yüksek tansiyona iyi gelir deniliyor hem hipertansiyon olanlar doktora danışmalı veya yememeli deniyor.anlayan varsa izah etsin

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com