Kadınla Herşey

Çocuk Felci Hastalığı (Poliomyelit) Nedir?

Çocuk Felci Hastalığı (Poliomyelit) Nedir?

Tıbbı adı ile Poliomyelit olarak bilinen bu hastalık ateşli hastalıkların içerisinde en yaygın görülenlerden birisidir. Polia virüsü adı verilen bir virüsün vücuda girmesi ile birlikte tüm sinirlere zarar veren bu hastalık omurilikteki birçok kasın kasılmasını tetikler. Çocuk felci hastalığı en yaygın olarak sıcak mevsimlerden yaz ve sonbahar döneminde görülür. Bunun sebebi gribal bir sendrom gibi seyreden virüsün vücuda yerleşmesi ile alakalıdır. Sağlıklı bir çocuk bünyesinde dahi; 40 dereceye kadar yükselen ateş başlangıcını genel olarak sırt ağrısı, bulantı ve baş ağrıları takip eder.

Çocuk felci tedavisi;

Hastalığın tedavi ve tanı sürecine göre hastalık gevşek felç ile devam eder. Bazen 1 ayı bulabilen tedavi sürecinden sonra kaslar bütünüyle düzelir, bazen bir kısmında ne yazık ki felç etkisi devamlılığını sürdürebilir. Çocuk felci hastalığının ortadan kaldırılmasında ki en büyük faktör teknolojik ve tıbben geliştirilen formüller sayesinde bulunan ve tüm çocuklara uygulanan ağızdan aşı tekniğidir.

Çocuk felci neden olur? Belirtileri nelerdir?

Özellikle gelişememiş ülkelerde yaygın olarak görülen bu hastalığın en geçerli sebeplerinden birisi de yiyecek maddelerine bulaşarak oral yoldan vücuda giriş sağlayan lağım sularının tüm alanlarda yaygın olarak bulunmasıdır. Birçok alanda mikrop alışverişini gerçekleştiren canlılardan birisi de sineklerdir. Taşıdıkları bu mikrop doğrultusunda 1 hafta ile 3 hafta arasında değişkenlik gösteren bir sürede hastalık iyice ortaya çıkar. Kusma, ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve boyun kasılması görülür. Çok hızlı bir gelişme süresi olan bu hastalıkta gerekli tedavi gerçekleştirilmez ise; kol ve bacaklarda felç söz konusu olur. Bu evreden sonra alınabilecek tedbir hastanın yatması ve bulaşma ihtimalini önlemek amaçlı diğer kimselerden daha mesafeli bulundurmaktır.

cocuk-felci-asisi

Çocuk felci aşısı ne zaman yapılır?

Bu hastalığın en büyük engelleyicisi olan aşıları çocuklara mutlaka vurdurmalıyız. İlk dozu yeni doğan evresi dediğimiz süreçte 6. ayına girmeden vurulmalıdır. İkinci doz ilk dozdan 2 ay sonra, üçün aşı ise; 6 ay sonra vurulmalıdır. 5 ve 15 yaşlarında da 10’ar yıl ara ile vurulan bu aşı, aşı vurulmadığı takdirde oldukça tehlikeli bir boyuta ulaşır.

Çocuk felci aşıların yapılmaması durumunda oldukça kontrolsüz seyreder ve sadece çocuklarda gerçekleşecek diye kural yoktur. Pekâlâ, büyüklerde bu hastalığa kapılıp, etkisinde kalabilirler. Özellikle gebelik dönemi bağışıklığın en minimumda olduğu süreç olduğundan risk oranının da en fazla olduğu periyottur.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com