Kadınla Herşey

Uykusuzluk Hastalığı (İnsomnia)

Uykusuzluk Hastalığı (İnsomnia)

Uykusuzluk, bir tür uyku bozukluğudur. Uykusuzluktan şikayetçi bireyler, zor uykuya dalan veya uykuda zor kalanlardır. Onlarda uyku, dinlenmenin aksine; yorgunluk ve diğer semptomlara yol açabilir. Bu tür bireyler, uyandıklarında tazelenmiş ve dinlenmiş hissedemez. Bu durum ve şikayet, kısa süreli (akut) veya uzun süreli (kronik) olabilir.

Uykusuzluk Neden Olur?

Insomnia risk faktörleri: Uykusuzluk herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve erkeklerden çok kadınları etkilediği olasılığı daha yüksektir. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’ ne göre, bazı risk faktörlerine sahip insanların uykusuzluğa maruz kalmaları daha muhtemeldir. Bu risk faktörleri şunlardır:

  • Yüksek düzeyde gerilme,
  • Travmatik bir yaşam olayı ile ilgili depresyon veya sıkıntı gibi duygusal bozukluklar,
  • Düşük gelir, geçim kaygısı,
  • Farklı zaman dilimlerinde ve peş peşe yapılan seyahat,
  • Bazı tıbbi durumlar,
  • Sedanter (yerleşik, hareketsiz) yaşam tarzı,
  • Çalışma saatleri ya da gece vardiyasında değişiklikler gibi nedenler, uykusuzluk problemi ile karşılaşmanıza risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Uykusuzluk Nedenleri ve Belirtileri

Akut insomnia/uykusuzluğa, genellikle stres veya üzücü bir olay neden olur. Bu durum günlerce, hatta haftalarca sürebilir. Kronik uykusuzluk ise, üç ay veya daha fazla süreyle, haftada üç kez meydana gelen uykusuzluk problemidir. Uykusuzluk, bir tıbbi durum, psikolojik sorun veya maddenin kötüye kullanımı gibi bu tür bir kombinasyon ile oluşabilir; başka bir sorun genellikle ikinci planda kalmaktadır. Birincil uykusuzluk genellikle yaşam değişiklikleri nedeniyle oluşur.

Bireylerde görülen uyku sorunun belirtileri şunlar olabilmektedir;uykusuzluk

  • Sabah çok erken uyanma,
  • Uyku sonrası yorgunluk, tazelenip dinlenememe,
  • Konsantre sorunu yaşama,
  • Yorgunluk,
  • Uykuya dalma ve uykuda kalma problemleri,
  • Sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri,
  • Okulda veya ilişkilerde sorun.

İnsomnia Teşhisi

Belirli bir tanı testi olmadığı için uykusuzluk, birçok diğer bozukluklardan farklıdır. Doktorunuz size tıbbi, sosyal, psikolojik / duygusal durumunuz ve uyku geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Bu uyku problemlerinin altında yatan sebepleri bulmanıza yardımcı olabilecek bilgiler sağlayacaktır. Sizden istenebilecekler;

  • Bir uyku günlüğü tutmak,
  • Uykuya dalma zamanını kayıt etme,
  • Art arda uyanma durumlarınızın kaydı,
  • Her gün uyandığınızda yazacağınız bir rapor.

Bunlar, doktorunuza uyku düzeninizle ilgili bir görüntü sağlar. Doktor ayrıca uyku ile ilgili olabilecek tıbbi problemleri ekarte etmek için, tıbbi testler veya kan çalışması da isteyebilir.

Bazen de uyku çalışması tavsiye edilir. Bu, bir uyku merkezinde bir gece kalınarak, uykuya dalış ve uykudaki hallerinizin gözlemlenmesi manasına gelmektedir. Elektrotlar vücudunuza yerleştirilir ve beyin dalgalarını ve uyku döngülerini kaydedecek bir elektroensefalografi (EEG) makineye bağlanır. Çalışmanın bu tip neuroelectrical ve fizyolojik bilgileri uyku sorunları hakkında potansiyel olarak önemli tanısal bilgiler sağlamaktadır.

uykusuzluk-tedavisi

Uykusuzluk Tedavisi

Uyku sorunu için ilaçlı ve ilaç dışı tedaviler vardır. Doktorunuz tedavi konusunda sizin için uygun olabileni seçmek için, sizinle konuşabilir ve daha etkili olduğunu görmek için birden fazla tedavi yöntemi deneyebilir.

Uyku hijyeni eğitimi tavsiye edilebilir. Bazen uyku ile ilgili davranışlar, uykusuzluğa neden olabiliyor; uykusuzluk ve uyku hijyeni eğitimi bu yıkıcı davranışların bazılarını değiştirmeye yardımcı olabilir. Bu, yatmaya yakın kafeinli içeceklerden veya egzersizden kaçınmak ve özellikle uyku niyetinde değilken (yani yatakta tv izlerken vs.), yatakta zaman geçirmekten kaçınmak anlamına gelmektedir.

Altta yatan psikolojik veya tıbbi bozuklukları bulmak da, uyku zorluklarını ve uykusuzluk problemlerini hafifletmek için uygun tedavi ile bu sorunu ortadan kaldırmada önemlidir.

Bazen de ilaçlar bu huzursuzluk durumunun tedavisinde kullanılır. İlaçların yaygın türleri hipnotikler ve benzodiazepinlerdir. Bu tür ilaçlar sadece kısa vadeli kullanılmalıdır. Trazadone gibi bazı antidepresanlar, bazen uyku sorunlarını tedavi etmekte oldukça etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tür ilaçların, potansiyel olarak çakışan ruh sorunlarını iyileştirmeye yararı vardır. Reçetesiz antihistaminikler gibi ilaçlar uyku sorunlarında yardımcı olabilir, ancak gündüz uykululuk ve ağız kokusu gibi istenmeyen yan etkileri de olabilir.

uykusuzlukUykusuzluk tedavisi için herhangi bir ilaç veya ek bir madde kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Yan etkileri veya ilaç etkileşimleri tehlikeli olabilir. Her ‘uyku yardımı’ sağlayan uyuşturucu ilaçlar, herkes için uygun olmayabilir ve uykusuzluk birçok durumda, çok daha etkili yaşam tarzı değişiklikleri veya duygusal sebepler nedeni ile olabilir.

Uykusuzluk sadece bir sıkıntı ya da küçük bir rahatsızlık değildir. Gerçek bir uyku bozukluğudur ve tedavi edilebilir. Eğer uyku bozukluğu probleminiz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Olası nedenleri keşfetmek, size ihtiyacınız olan uygun ve güvenli tedaviyi sağlayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com