Kadınla Herşey

Anemi Nasıl Anlaşılır, Belirtileri ve Tedavisi

Anemi Nasıl Anlaşılır, Belirtileri ve Tedavisi

Anemi, kırmızı kan hücrelerinin anormal derecede düşük seviyede olmasıdır. Tedavisi mümkün olan bu hastalık, vücut yeterli derecede kan üretemediğinde ya da vücutta gereğinden fazla kan kaybı yaşandığında ortaya çıkmaktadır.

Anemi Belirtileri Nelerdir?

Anemi belirtileri, anemi hastalığının nedenine bağlı olarak değişir. Başlangıçta, anemi belirtileri hafif olabilir ve hastalık fark edilmeden gelişebilir. Ancak anemi kötüleştikçe, belirtiler de artar. Anemi olan insanlar soluk benizli, cansız görünür ve genellikle soğuk olmalarından şikayet ederler. Aktif veya ayakta iken de, özellikle, sersemlik olabilir. Anemi şiddetli ise, bayılma meydana gelebilir. Diğer belirtiler şunlardır:

  • Kırılgan tırnaklar,
  • Bazı hastalarda, buz, kil ya da kir yeme isteği gibi, olağan dışı istekler,
  • Yorgun hissetme ve sersemlik, baş dönmesi,
  • Zayıflık, güçsüzlük, halsizlik,
  • Soluk cilt, sarılık,
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı,
  • Büyümüş lenf nodları,
  • Dalak yada karaciğer büyümesi,
  • Nefes darlığı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Bilişsel sorunlar,
  • Soğuk el ve ayaklar,
  • Baş ağrısı şeklinde gelişir.

Anemi Nasıl Anlaşılır?

anemi-teşhisAneminin teşhis edilebilmesi için hastalığın tanısı için çeşitli uygulamalar gerekmektedir. Anemi tanısı hastanın ailesindeki sağlık öyküsü ve fizik muayene ile başlar. Laboratuvar testleri doktorların, anemi nedenini bulmaları için yardımcı olur. Ayrıca, ev ya da iş yerinde toksik ajanlara maruz kalma durumlarının da anlatılması, teşhis aşamasında önemlidir.

Anemi teşhisinde kullanılan testler şunlardır:

Tam Kan Sayımı (CBC); Bu kan testi, doktorlara kan hücresi sayısını ve boyutunu verir. Lökosit ve platelet gibi diğer kan hücrelerini normal olmadığı da bu test ile görülmektedir.

Serum Demir Düzeyleri; Demir eksikliği anemisi nedeninin ne olduğunu, bu kan testleri gösterir.

Ferritin Testi; Bu kan testi demir depolarını analiz eder.

B12 Testi; Bu kan testi B12 seviyelerini gösterir ve onların çok düşük olup  olmadığını belirler.

Folik Asit Testi; Folik asit düzeylerinin çok düşük olduğunu, bu kan testi ortaya koymaktadır.

Gizli Kan Testi; Bu test, kanın mevcut olup olmadığını görmek için bir dışkı numunesini kullanır. Test pozitif ise, kanın, rektum ağzından, gastrointestinal sistemde herhangi bir yerde kaybolmuş olduğu anlamına gelir. Mide ülseri, ülseratif kolit ve kolon kanseri gibi sorunlar, dışkıda kan olmasına neden olabilir.

Anemi Nasıl Geçer?

Aneminin tedavisi, hastalığın oluşma nedenine bağlıdır. Demir, B12 ve folik asit gibi vitamin ve minerallerin yetersiz miktarlarda alınmasından kaynaklanan anemi, besin takviyeleri ile tedavi edilir. Doktor ve diyetisyen; vitaminler, mineraller ve diğer besinleri uygun miktarlarda içeren bir diyet önerebilir. Uygun diyet, anemi hastalığının tekrarını önlemek için yardımcı olabilir. Aneminin tedavi süreci, vücutta eksik olmasından dolayı alınması gereken vitamin ve gerekli minerallerin takviyesiyle ilerlemektedir.

Günlük vitamin ve demir gereksinimleri, cinsiyet ve yaşa göre değişir. Kadınlar, gebelik ve emzirme sırasında, fetal gelişim sırasında ve  adet döngüsü yüzünden daha fazla demir kaybeder; bu nedenle kadınlara, erkeklerden daha fazla demir, folik asit gerekir. Beslenme koşullarına dikkat edilmemesi ve aşırı demir kaybı anemiye sebep olabilmektedir. B12 vitamini ihtiyacının karşılanması aneminin tedavisinde yardımcı olacaktır.

Anemi şiddetli ise bazı durumlarda doktorlar, kemik iliği ve kırmızı kan hücreleri üretimini artırmak için eritropoietin enjeksiyonları kullanabilir. Kanama meydana geldiğinde veya hemoglobin seviyesi çok düşükse, kan transfüzyonu gerekebilir. Anemi hastalığının ne kadar süre devam edeceği, tedaviye yanıtına bağlıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com