Kadınla Herşey

Çikolata Kisti Nedir, Hamileliğe Engel mi?

Çikolata Kisti Nedir, Hamileliğe Engel mi?

Yumurtlamayı bozan çikolata kistleri pek çok kadının bebek hayalini gölgeliyor. Peki çikolata kisti nasıl tedavi edilir, kistlere rağmen hamile kalmak mümkün mü?

Tıp dilinde ‘endometriozis’ olarak geçen çikolata kisti, gebeliğin önündeki en büyük engellerden bir tanesi. Yumurtalık kapasitesini azaltmakla kalmayıp, yumurtlamayı da bozuyor. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi, kadın sağlığı için büyük önem taşıyor. Birçok kadının aklında ‘çikolata kisti olan kadın çocuk doğuramaz mı?’ sorusu beliriyor. Belirtileri neler ve tedavisi nasıl, kimler risk altında, tüm merak ettikleriniz yazımızda..

Çikolata Kisti Neden Olur?

Kadınlarda her ay görülen adet kanamalarının bir miktarı hemen hemen her kadında tüplerden karın boşluğuna geri akar. Bu adet kanının içinde rahim duvarının canlı hücreleri bulunur. Bu hücreler tüplerden karın boşluğuna aktığı zaman yumurtalığa, bağırsaklara, rahim arkasına,tüplere yapışıp oralarda yaşamaya devam ederler.

Birçok kadında bağışıklık sistemi bu hücreleri temizler, ancak bazı kadınlarda bu canlı hcreler temizlenemez ve orada yaşamaya devam ederler. Eğer yumurtalığa tutunmuşlarsa yumurtalığın içine doğru gitgide büyürler ve her adet döneminde kanlanıp, şişerek çikolata kistini oluştururlar.

Çikolata Kisti Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kisti oluşumunun en önemli ve belirgin belirtisi, adet döneminde yaşanan ağrılardır. Kasık bölgesinde, özellikle adet dönemlerinde ve ilişki sırasında kadınlar çok şiddetli ağrı yaşayabilir. Ayrıca adet dışı kanamalar, adet döneminde aşırı kanamalar ve akıntı da çikolata kistinin belirtileri arasındadır.

Çikolata kisti hastalığını, mümkün olduğunca erken teşhis etmek, tedavide büyük avantaj sağlıyor. Bu nedenle vücudunuzda meydana gelen değişikliklere ve belirtilere kulak vermenizde fayda var.

Çikolata Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Çikolata kisti problemi yaşayan birçok kadının ilk aklına gelen soru, şüphesiz ‘çikolata kisti hamileliğe engel olur mu?’ oluyor. Ne yazık ki cevap evet! Çikolata kistiniz varsa gebe kalmanız güçleşebiliyor, hatta bazı durumlarda imkansız hale gelebiliyor.

Çikolata kisti tedavisinde, kist çok fazla büyük değilse, ilaç tedavisine başlanıyor. Östrojen seviyesini düşürücü tedaviler, aylık iğneler ya da endometriozis (çikolata kisti) hücrelerini baskılayıcı ilaçlar verilebilir.

Çikolata kistine, gereken zamanda müdahale edilememiş ve fazla büyümüş ise, bu kez tedavide cerrahi müdahale ya da farklı tedaviler gündeme gelebiliyor.

Çikolata kistine zamanında müdahale edilmezse, yumurtalık kapasitesi giderek azalıyor, yumurtlama ve yumurta kalitesi bozuluyor, tüp ile yumurtanın ilişkisi kesiliyor ve gebe kalma oranları düşüyor, hatta yok olabiliyor.

Çikolata kisti ağrı şikayetlerinin yanı sıra, gebelik planlayan kadınlar içinde risk taşımaktadır. Eğer ilaç ile tedavi edilemiyorsa, çikolata kisti 4-5 santimden büyük ve birden fazla yerde görülüyorsa, cerrahi müdahale şart. Laparoskopik ameliyatlar sayesinde kadınların günlük yaşamı kesintiye uğratılmadan kısa süre içerisinde bu kistler alınabiliyor. Çikolata kisti ameliyatı sonrasında eğer bebek isteniyorsa mümkün olduğunca çabuk gebelik öneriliyor. Tedavi sonrası ortalama 1 yıl içinde hamile kalınabiliyor.

İleri Yaşta Anne Olmak İsteyen Kadınlar Ne Yapmalı?

cikolata-kisti-hamilelige-engel-mi
Genç, yumurtalık rezervi iyi, tüpleri açık hastalara kendi kendine gebe kalması için şans verilmeli Ancak bazı durumlarda bunun tam tersi bir durum da söz konusu olabiliyor. Özellikle de hasta uzun zamandır çocuk sahini olmak istiyor ve yaşı ilerlemiş ise hiç zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlanmalı. Kimi hastalara ameliyat öncesi de tüp bebek tedavisi önerilebilir.

Hamilelik sayesinde çikolata kistleri patlayıp yok alabiliyor. Bu kişiler doğuma alındığında ise, küçülmüş ve canlılığını kaybetmiş çikolata kistleri tamamen alınabiliyor.

Çikolata Kisti Tedavisinde Erken Teşhis Çok Önemli!

Gelişen teknoloji ve görüntüleme teknikleri sayesinde muayenede net sonuçlar alınabiliyor. Özellikle üreme çağındaki kadınların, 2 yılda bir jinekolojik muayene olmalarında yarar var. Jinekolojik muayenede çok kolay bir şekilde çok fazla ayrıntı yakalanabiliyor.

Kadınların sağlığını ve geleceğini olumsuz yönde etkileyen pek çok hastalık, erken teşhis ve tedavi sayesinde kontrol altına alınabilmekte. Bu nedenle çekinmek ya da evlenmeyi beklemek yerine, özellikle de ağrı ve benzeri rutin şikayeti olan kadınlar mutlaka jinekolojik muayeneden geçmeli.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com