Kadınla Herşey

Uçuk Nedir, Nasıl Geçer?

Uçuk Nedir, Nasıl Geçer?

Ağızda konuşmaya ve yemek yemeye engel olacak derecede şiddetli bir ağrının oluşmasına yol açan, özellikle dudakta oluşan içi sıvı dolu kabarcıklara uçuk denmektedir. Genellikle ağrılı olup ağrının lezyonun ortaya çıkmasından önce başladığı görülmektedir. Bu kabarcıklar saatler içinde patlayarak kabuk tutmaya başlamaktadır ve 7 ile 10 gün arasında sürebilmektedir.

Herpes simpleks isimli bir virüsün aktif duruma geçmesi nedeni ile oluşan uçuk, yayılabilmektedir. Sebep olan virüs daha önce bu enfeksiyonu geçiren hastada sessiz ve sinsi bir şekilde bekleyebilmekte ve stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler ve güneş ışığına maruz kalma gibi etkenlerle aktif hale geçebilmektedir.

Herpes Simpleks Nedir?

HSV olarak da bilinen herpes simpleks virüsü, uçuğa neden olan bir virüstür. Herpes, genital bölgede ve ağızda yaygın olarak görüldüğü gibi, vücudun çeşitli yerlerinde de ortaya çıkabilir. Herpes simpleks virüsünün iki tipi vardır. HSV-1, oral herpes olarak da bilinen, ağız ve yüzde uçuğa, ateşe ve kabarcıklara neden olandır. HSV-2 genital bölgede uçuğa neden olur.

Uçuk Neden Olur?

Herpes simpleks virüsü direkt temas yoluyla insandan insana geçebilen bulaşıcı bir virüstür. Çocuklar genellikle virüslü bir yetişkin ile temas ettiklerinde HSV-1 virüsünü kapar. Virüs genellikle tekrar eden bir yapıdadır.

Uçuk Nasıl Bulaşır?

HSV-1 virüsü, enfeksiyon gibi, aynı eşyaları kullanma, aynı kaşık veya çataldan yeme, aynı dudak kremini paylaşmaktan veya öpüşme gibi genel etkileşimlerden olabilir. Enfekte bir kişiden diğerlerine virüs daha çabuk yayılır. Ayrıca, bu yaralar varken cinsel ilişki yaşandığında, HSV-1 ya da genital herpes virüsü olan HSV-2 almak mümkündür.

Uçuk Tekrar Eder Mi?

Tekrarlayan lezyonların aynı yerde yerleşme eğilimlerinin olduğu gözlemlenen bir durumdur. Patladıktan sonra tamamen iyileşene kadar süren zaman zarfı boyunca enfeksiyonun yayılma riski bulunmaktadır. Virüs gözlere, cinsel organlara ve diğer insanlara bulaşabilmektedir.

Bir lezyon görüldüğü zaman burun içi, ağız içi, cinsel bölge gibi mukoz zarların enfeksiyona karşı korunması gerekmektedir. Uçuğun sıkıştırılmak sureti ile patlatılmaması gerekmektedir. Bu lezyonlardan birine dokunulduğunda ya da göz veya cinsel bölgelere dokunmadan önce ellerinizi dikkatlice yıkamanız gerekmektedir.

Uçuk Tedavisi;

Kesin olarak tedavisi olmasa da uçuk tedavisi ile ilgili yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bir antiviral merhem kullanılması mümkün olmaktadır. Uçuk çıkmadan evvel bir gün öncesinde kendini belli etmektedir. Bölgede karıncalanma, kaşınma, yanma ve sızlama hissi olmaktadır. Bundan sonra bölgenin kızarması ve sıvı dolu kabarcıkların oluşması gözlemlenmektedir. Bu kabarcıklar nedeni ile kişi konuşurken, gülerken ya da yiyip içerken acı çekecektir. Zamanla bu kabarcıklar kuruyup çatlamakta, sızıntı yapmakta ve açılarak çirkin bir görüntü oluşturan bir yara haline gelebilmektedir.

İnsanlar genellikle uçuk oluşumları ile çocuk denecek yaşlarda karşılaşmaktadır. Bu oluşumların bulunduğu süre boyunca anne ve babaların çocuklarını kontrol ederek bölgeyle oynamasına engel olmaları gerekmektedir. Bu şekilde daha büyük ve çirkin bir yara görüntüsü oluşumu ile çocuğunuzun zarar görmesine engel olmanız mümkün olacaktır. Ayrıca etrafındaki kişilerin de bu sorunu yaşayan kişilerin eşyalarını kullanmaması ve temas halinde ellerini iyice yıkamadan derileri ile temasa geçmemeleri gerekmektedir.

ucuk-neden-olur

Uçuk Doğal Yollarla Nasıl Geçer?

Mısır nişastası; 1 kaşık mısır nişastası ile 1 kaşık içme suyunu karıştırıp macun haline getirin. Yatmadan önce uçuğunuza sürün. Uyandığınızda da nazikçe durulayın.

Buz; Uçuk ağrının yanı sıra dudakta yanmaya da neden olabilir. Buz tutmak uçuğun üzerindeki derinin hem nemlenmesini hem de yanmasının geçmesini sağlar.

Yeni diş fırçası; Diş fırçası, uçuk virüslerinin taşınması için ideal ortam oluşturur. Uçuğunuz çıktıktan sonra temiz bir diş fırçasına geçin. Uçuk geçtikten sonra tekrar fırçanızı değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Aloe vera; 1 çay kaşığı alo vera jelini direkt olarak uçuğun üzerine uygulayabilirsiniz.

Ekinezya; Ekinezya bağışıklık sistemini güçlendireceğinden uçuk çıkmasına karşı vücudunuzu destekleyecektir.

Nane yağı; Uçuğu su ile temizleyin. Ardından pamuğu önce suya sonra da nane yağına batırıp uçuğa sürün. Günde 2 kez uygulamanız yeterli olacaktır.

Vanilya; Vanilya özü uçuğa neden olan virüsün çoğalmasını engeller. Pamuklu çubuğun ucuna sürdüğünüz vanilyayı direkt olarak uçuğa uygulayın ve 1-2 dakika bekletin. Günde 4 kez uygulayabilirsiniz.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com