Kadınla Herşey

Çıban Nedir, Neden Çıkar?

Çıban Nedir, Neden Çıkar?

Belirli sebeplerden dolayı bünyelerde oluşan ve oluştuğu takdirde ciddi bir oluşum ve iyileşme sorunu yaşatan lezyonlardan birisi de çıban oluşumlarıdır. Yapıları gereği acılı ya da hissedilmeden olabilenler olarak ayrılırlar. İlk başta sivilce gibi ortaya çıksa da aslında yapısı gereği sivilceden çok farklıdır. Vücudun herhangi bir bölgesinde rahatlıkla çıkabilir. Bu da gerek sosyal gerekse fizyolojik açıdan ciddi bir sıkıntıya sebep olur.

Çıban neden çıkar?

Yapılan incelemelerde Staphylococcus Aureus bakterisinden kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Alışılagelen sivilcedeki iltihaptan daha yoğun bir irin toplanması söz konusudur. En çok görüldüğü bölgeler genel olarak sürtünebilen bölgelerdir. Çıban daha çok bacak içi, erkeklerde boyun ve yüz gibi bölgelerde görülür. Oluştuğu bünyeye ve yerine bağlı olarak ebadı ceviz büyüklüğüne kadar ilerleyebilir. Nadiren de olsa dış kulak yolunda oluşan çıbanlar en zorlu çıban türüdür. Bulunduğu mukoza ile doğru orantılı olarak çiğneme, konuşma, esneme ve hareket etme gibi eylemleri oldukça kısıtlar ve ızdırap verebilir.

ciban-neden-cikar

Çıban nasıl geçer?

Çıbanın, en yaygın tedavi süreci genel olarak antibiyotik yada antibiyotikli pomat kullanımı olmaktadır. İlk bakıldığında halk arasında bilinen bir cilt kusması gibi görünse de kimi zaman boyutu biraz daha değişerek önem ve tehlike arz ettiği zamanlarda olabilir.

Özellikle yüz bölgesinde oluşan çıban, gidişatı kontrol altında tutulmadığı takdirde zehirlenme yapabilmektedir. Ve bu vakaya muhakkak cerrahi bir destek sağlanmalıdır.

Sürekli yüzeysel olarak görülen bu durum nadiren de olsa iç organlarda gözle görülmeksizin de nüksedebilir.

Sürekli tekrarlayan çıban türleri büyük ihtimalle yer alışkanlığı yapmış olanlardır. Bunun en kesin çözümü, çıban bölgesini kıl köklerinden arındırmak olur. Çünkü kıl köklerindeki sürtünme ve yağ salgısı çıban oluşumunu yakından etkiler ve sürekli tekrarlamasını tetikler.

Peki ama, çıban ile sivilce birbirinden nasıl ayırt edilir?

Çıbanlar yoğun bir kızarıklık ile başlangıç sağlar. Sonrasında kızarıklık ile birlikte seyreden şişkinlik, yanma, kaşıntı ve özellikle acı hissi bu oluşumun her zamanki gibi bir sivilce olmadığını size hissettirecektir. İçerisinde iltihap olması gerekçesi ile bağışıklık sisteminde bir düşüş ve yorgunluk hissi kendini gösterebilir. Özellikle şeker hastalarının birçok hastalığı hemen atlatamadıklarını biliyoruz. Bu uzun süreçlerden birisi de çıban tedavisidir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com