Kadınla Herşey

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar Bozukluk Nedir?

Dünyada sıklıkla görülebilen bir hastalık olan bipolar bozukluk bir duygudurumu değişimi halidir. Dünyada her yüz kişiden iki kişide görülmektedir. Amerika da bu oran %3’e kadar çıkmaktadır. Manik depresif hastalık olarak da bilinen bipolar bozukluk, ani duygu yükselmesi ve ani duygu düşmesi olan sürekli geçişleri tanımlar. Kısaca mani halinden depresyon haline, depresyon halinden mani haline dalgalanmalar diyebiliriz.

Manik depresif hastalık psikolojik bir hastalık olarak görülse de aslında bu hastalık bir beyin hastalığıdır. Yani biyolojik bir durumdur. Sadece şartlar ve koşullar bu süreci belirleyen unsurlar olarak ele alınmamamlı, duruma fiziksel olarak yaklaşılmalıdır. Kalp hastalığı gibi, şeker hastalığı gibi istem dışı gelişen bipolar hastalık ergenlik döneminde çıkmış olsa da, ileriki yaşlarda da ortaya çıktığı bilinmektedir. Beyinsel bir hastalık olan bipolar bozukluk, genler yoluyla da geçebilmektedir.

Bipolar bozukluktaki duygu durumlarının hastalık derecesinde nitelenmesinin sebebi, yaşanılan duyguların en üst seviyede yaşanması; örneğin mani denilen aşırı enerjik halin en yüksek derece şeklinde yaşanması yada depresyon durumunun en alt seviyede yaşanmasıdır. İşte bipolar hastalık bu iki duyguyu aynı kişide yaşatan bir hastalık olmaktadır.

manik-depresif

İki uçlu duygudurum bozukluğu olan kişideki öz güven ve aşırı iyimserlik şaşırtıcı olmaktadır. Aşırı riskli yatırımlar, harcamalar, acele verilmiş kararlar, coşkunun en üst seviyesiyle ele avuca gelmez hareketlilik halleri olan bu kişilerin diğer bir günde ise yataktan kalkmaya gücü olmayan, aç bile olsa yemek hazırlamaya erinen, ufak bir sorunla karşılaştığında hemen sertleşen, hayata karşı vurdumduymaz, boş vermiş halleri vardır. Yaşanan bu iki hal, kişilerin telafisi zor durumlar yaşamasına neden olabilecek büyüklüğe ulaşabilmektedir.

Sorun, beyin kimyasının bozukluğunda!

Bu pozitif görünen, güvenli, enerjik, konuşkan, güçlü olan kişi; kafası karışan, öfke dolu, herşeye sinirlenen, karamsarlığa düşüş gösteren bu duygu durumu, kişelere göre de değişiklik gösterebildiğinden hastalığın tanımlanması da zorlaşmaktadır.

Tıp araştırmaları bipolar bozukluğa neden olan beyin araştırmalarında tam olarak etkili sonuca ulaşamamış olsalar da bu hastalığın beyindeki nöron iletimlerindeki ‘kimyasal postacılar’ denilen hücreler arası mesaj taşıyan yapılardaki tahribattan kaynaklandığını tespit edebilmişlerdir. Beyin, nöronlar arası iletimlerin düzensizliğinden dolayı ani geçişler yaşamakta, duygu dalgalanmaları kendini mani, depresyon, hipomani şeklinde göstermektedir. Tedavi olarak, nöron iletimlerindeki bu hasarların giderilmesine yönelik ilaçlar verilmektedir.

manik-depresif-hastaligi

Bipolar bozukluk kimlerde görülür?

Bu hastalığın bir yaşı yoktur. Her yaştan kişilerde görülebilen bir bozukluktur. Genel olarak 15-25 yaşları arasında görülen bu hastalık, kişinin bütün hayatını etkileyen bir durum olabilir. Genetik olarak bakıldığında ise, anne-baba ile kalıtımsal olarak hastalığın geçme oranı %17′ ye kadar çıkabilmektedir. Anne-babada böyle bir sorun yok ise bu geçiş oranı %1’e kadar düşmektedir.

Bipolar bozukluk nasıl belirlenir?

Bu hastalığın tedavisi için başvurulan doktor, depresyonu tetikleyen başka rahatsızlıkların olup olmadığı seçeneğini elemek için laboratuvar testleri yapabilir. Duygu durumlarını tespit edebilmesi için kişiyi yakın takibe alabilir, aile üyeleriyle görüşmek isteyebilir. Doktorun yapacağı gözlemler ile geçişken ruh hallerinin boyutları saptanıp, birbiri içerisinde geçiş süreleri de göz önüne alınarak bipolar bozukluk tanısı için yeterli deliller elde etme durumununda bu tanı konabilir.

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com