Kadınla Herşey

Kulak Akıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Kulak Akıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Kulaktan gelen herhangi bir sıvı olan kulak akıntısı, kan, kulak kiri, iltihap ya da sıvının kulaktan akması durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğunlukla kulaktan dışarıya doğru gelen bu akıntının kulak kiri olduğu görülmektedir. Bununla birlikte bu akıntının tahriş veya enfeksiyonlar sonucu olduğu da görülmektedir.

Kulak Akıntısının Nedenleri Nelerdir?

Enflamasyon veya enfeksiyon nedeni ile, kulak zarında yırtık veya delikle sonuçlanmış olan kafa travması nedeniyle, yabancı cisim nedeniyle, çok yüksek ses ya da ani basınç değişiklikleri nedeniyle, egzama ya da bazı cilt irriyasyonları nedeniyle kulak akıntısı görülebilmesi mümkün olmaktadır.

Çoğu durumda, kulağınızdan gelen akıntı sadece vücudunuzun kendi ürettiği kulak kiri olabilir. Bu doğaldır. Kulak akıntısına neden olabilecek diğer koşullar arasında sıklıkla rastlanılan enfeksiyon veya yaralanmalar sayılabilir.

Kulak enfeksiyonu; Kulak enfeksiyonları kulak akıntıların en sık rastlanılan nedenlerinden biridir. Bakteri veya virüs orta kulak içine yerleşir ve bir kulak enfeksiyonu meydana getirebilir.

Travma; Kulak akıntısına, travmalar da neden olabilir. Özellikle banyo sonrası kulak içinin pamuklu çubukla temizlenirken farkında olmadan fazla derinlere itilmesi, kulak zarında travmaya neden olabilir. Bu durumda kulak akıntısı meydana gelebilir.

Basınç artışı; Özelliikle uçak yolculuğu ya da tüplü dalış gibi durumlarda yaşanan basınç artışı, kulağınıza travmaya neden olabilir. Bu durumlar, kulak zarı yırtılmasına neden olabileceği gibi kulak akıntılarına da neden olabilmektedir.

Aşırı yüksek ses; Kimi durumlarda maruz kalınan yüksek ses, kulağa hasar verebilir ve akıntıya neden olabilir.

Yüzücü kulağı; Kulak kanalı bakteri veya mantar ile enfekte olduğunda ‘otitis eksterna’ yani yaygın olarak bilinen ‘yüzücü kulağı’ oluşur. Suda uzun süre kalmak, kulak kanalı duvarlarının yıkılmasına ve kulağın içinde çok fazla nem kalmasına neden olur. Bu durum, kulakta bakteri veya mantar problemlerine de davetiye çıkararak enfeksiyon riskini artırabilir.

Ancak, yüzücü kulağı, sadece yüzücülere özel bir durum değildir. Cilt egzama sonucu tahriş olduğunda veya yabancı nesneler kulak içine yerleştirildiğinde de, bu problem oluşabilir. Kulak kanalına alınan herhangi bir hasar, kulak zarını enfeksiyona daha duyarlı hale getirir.

Kulak akıntısının daha az yaygın nedenleri ise şunlardır;

Malign otitis eksterna; kafatası tabanındaki kıkırdak hasarı ve yüzücü kulağının bir komplikasyonu,
Mastoidit; Kulak arkasındaki mastoid kemik denilen kemiğin bir enfeksiyonu,
Kafatası kırığı; Kafatası kemiklerinin herhangi birinde meydana gelen bir kırılma da kulak akıntısına neden olabilir.kulak-akintisinin-nedenleri-ve-redavisiKulak Akıntısı Tedavisi

Sarımsı renkte veya kanlı olan ya da hem sarımsı hem de kanlı olan akıntı durumlarında, kulağa alınan bir darbe sonucunda meydana gelen akıntılarda, beş günden uzun süren akıntılarda doktora başvurulmalıdır. Ayrıca kulak ağrısı, baş ağrısı ya da ateşe sebep olan akıntılarda ve işitme kaybına neden olan durumlarda konu ile ilgili olarak doktora gidilmesi gerekmektedir.

Bu akıntının olduğu durumlarda kulak, burun boğaz doktoru ayrıntılı bir muayene yapacaktır. Akıntıya sebep olan durumun belirlenebilmesi için ne zaman başladığı, ne kadar süreyle akıntı olduğu, akıntının rengi, akıntının yoğunluğu, akıntıyla birlikte ateş ve ağrının olup olmadığı gibi soruların cevaplarını alarak akıntının sebebi teşhis edilebilmektedir. Ancak yine de belirsizlik bulunuyor ise gerekli test ve filmler ile sebep ortaya çıkarılabilmektedir.

Bu akıntının tedavisi akıntıya neden olan duruma göre değişiklik gösterecektir. Bazı durumlarda, durumunuz tedavi gerektirmez.

Akıntının giderilmesi için kulak damlası verilebileceği gibi yırtılmış kulak zarından kaynaklanan akıntı durumunda ağız yoluyla alınan antibiyotiklerle akıntı tedavi edilecektir.

Akıntının doğal yollarla önlenebilmesi amacıyla kulak enfeksiyonlarının önlenebilmesi için hasta kişilerden uzak durulması önerilmektedir.

Ayrıca bebeklik döneminde çocuğun emzirilmesi de anneden aldığı antikorlar sayesinde akıntıların önüne geçilmesini sağlayacaktır. Ancak bebek biberon kullanıyorsa dik konumda tutmanın faydası olacaktır.

Ayrıca kulak zarı yırtılmasını önlemek amacıyla yabancı cisimleri kulaktan uzak tutmak, gürültülü ortamlarda çalışılması durumunda ise kulak tıkacı ve manşonlar kullanılması önerilmektedir.

Kulak akıntısının önlenebilmesinde sebep oldukça önemlidir. Mesela yüzücü olan bir kişinin yüzücü kulağı problemi ile karşı karşıya kalması muhtemeldir. Bu nedenle sudan çıkıldığında kulağın kurulanması ve başı hafif yana eğerek kulak içinde kalan suyun akıtılması faydalı olacaktır.

 

KadınlaHerşey.com

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com