Kadınla Herşey

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi (miyokard infarktüsü) Türkiye’de ve diğer birçok ülkede, çok yaygın olarak rastlanılan bir rahatsızlıktır. Kalp krizi sırasında, normalde oksijenle kalbi besleyen kan dolaşımı kesilir ve kalp kası ölmeye başlar.

Kalp krizi, kimilerinde hiçbir belirti göstermezken, bazı insanlarda göğüs ağrısı, yorgunluk ve nefes alıp vermede zorluk gibi bilindik belirtiler gösterebilir.

Kalp krizi ciddi ve  tıbbi acil müdahale gerektiren bir durumdur. Siz ya da bir başkası, kalp krizi belirtileri yaşıyorsanız, acil bir tıbbi yardım alın.

Kalp Krizi Nasıl Olur?

Bölgeye yetersiz kan akışından dolayı kalp kasının kalıcı hasara uğraması sonucu oluşan kalp krizi, kalbi besleyen damarlarda bulunan kan akımının çeşitli nedenlerden ötürü ani şekilde azalması ya da kesilmesi sonucunda gelişen ve o damarın beslediği kalp kasında çeşitli derecelerde hücre ölümü ile sonuçlanan bir hastalıktır. Kısa sürede müdahale edilen vakalarda olumlu sonuçlar elde edilmektedir.

Kalp Krizi Nedenleri;

Yetişkinlerde ani ölümün başlıca nedenlerinden biri olan kalp krizi, daha çok koroner arterlerde oluşan pıhtılar nedeniyle meydana gelmektedir. Kalp krizini yaşama riski taşıyan kişiler hipertansiyon, hiperkolesterolemi, diyabet hastaları ile ailesinde daha önce koroner kalp hastası olanlar ve sigara içen kişilerdir. Bu risk faktörlerinin çoğu aşırı kilo ile ilgili olmaktadır.

Kalp Krizi Belirtileri;

Kişide bu rahatsızlığın oluşmasından hemen sonra bazı şikâyetler kendini göstermeye başlayacaktır. Bu şikâyetlerin belirgin olanı göğüs kemiğinin arkasındaki göğüs ağrısı olarak gösterilmektedir. Bu ağrının yanı sıra hem ağrıya bağlı olarak hem de kendi başına hissedilen diğer belirtiler ise;kalp-krizi-belirtiler

  • Nefes darlığı,
  • Öksürük,
  • Baş dönmesi,
  • Sersemleme,
  • Bayılma,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Sıkıntı.

 

Kalp Krizi Teşhisi, Tanı ve Testler;

Bir kişinin bu belirtilerin hepsini birden göstermesi bile, kişinin kriz geçirdiğini göstermeye yetmemektedir. Bu tanının ancak bir doktor tarafından koyulması gerekmektedir. Doktorun da bu tanıyı koyabilmesi için gerekli olan üç bulgudan ikisinin kişide bulunması gerekmektedir. Bu üç bulgudan biri göğüs ağrısıdır, diğerleri ise EKG ve laboratuarda yapılan kan testleridir. Bu üç bulgudan bir tanesine sahip olması kişinin kriz geçirdiğini söylemek için yeterli olmamaktadır.

Ayrıca kalp krizi sonrası yapılan ekokardiyografi, koroner anjiyografi ve sol ventrikülografi, nükleer ventrikülografi isimlerini taşıyan testlerin yapılması ile krizin kişide oluşturduğu hasarın boyutları ölçülmektedir.

Kalp Krizi Sonrası;

Kalp krizi acil bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır ve yeteri kadar hızlı müdahale edilmediğinde kriz atlatılsa bile birkaç saat içinde ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Kalp krizi tedavisi uygulanırken amaç krizin ilerlemesini durdurmak, hasarın en düşük seviyede olmasını sağlamak, kalbin iyileşebilmek için ihtiyaç duyacaklarını azaltmak ve kalp krizi sonrasında oluşabilecek komplikasyonları azaltmak olmaktadır. Bu rahatsızlığı yaşayan hastaların, sağlıklarına kavuşmalarının sebepleri arasında; hastaya acil müdahale yapılmasına imkan tanımak yani hastanın hemen acile kaldırılması, uzman doktora gösterilmesi, yapılması gereken işlemlerin çabucak yapılması, bakım ünitesinde tedavi ve sonrasında yapılanlardır.

Kalp Krizi Nasıl Önlenir?

Kontrolünüz dışında birçok risk faktörü olmakla beraber, kalp sağlığınız için yapabileceğiniz bazı temel kalp krizi önleme faaliyetleri vardır;

Sigara kalp hastalığının önemli bir nedenidir. Sigaradan uzaklaşarak ve sigara bırakma programına başlayarak kalp hastalığı riskini azaltabilirsiniz.

Kalp krizi riskinizi azaltmak için önemli tedbirlerden biri de sağlıklı bir diyet sürdürmektir.

Diyet ile beraber bolca egzersiz ve alkol alımının sınırlandırılması da kalp sağlığınızı korumanızda size yardımcı olacaktır.

Eğer şeker hastalığınız varsa, ilaç almaya ve kan şekerinizi kontrol altında tutmaya özen gösterin.

Eğer bir kalp rahatsızlığınız varsa, doktorunuz ile bu konuda görüşün. Olası bir kalp krizi riskiniz hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşun.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com