Kadınla Herşey

Hamilelikte Yumurta Yemek

Hamilelikte Yumurta Yemek

Yumurta, inanılmaz bir besin kaynağıdır. Omega 3 gibi önemli yağlar, mineraller, protein, vitamin gibi, özellikle de hamile kadınlar için oldukça önemli ve gerekli olan besin değerlerine sahiptir. Yazımızda, gebelikte yumurta yenir mi, gebelikte yumurtanın faydaları neler, hamilelikte yumurta ne kadar yenmeli ve zararları olabilir mi, bu tür konulara cevap bulmaya çalıştık.

Hamilelikte Yumurta Yemenin Faydaları:

Hamilelikte yumurta yemenin anne ve bebek sağlığına yararlarından bazıları şunlardır:

Yumurtadaki protein, hücrelerin oluşumuna yardımcı olur; Yumurta, büyüyen cenin için gerekli olan proteinleri ihtiva eder. Gelişmekte olan fetüsün, her bir hücresi protein ile oluşur. Bu nedenle, gebelikte yeterli miktarda yumurta tüketiminin olması bebek için yararlı olacaktır.

Beyin gelişimini destekler; Yumurta, beyin sağlığı ve bebeğinizin genel olarak sağlıklı bir şekilde gelişimi için gerekli olan Omega 3 yağ asitleri ve kolin içerir. Aynı zamanda bebekte nöral tüp defekti gibi rahatsızlıkların başlamasını önler.

Kolesterolü dengeler; Gebelikte, kan şekeri veya kolesterol seviyeleriniz normal ise, vücutta doymuş yağ seviyelerini dengelemek için günde bir ya da iki yumurta tüketebilirsiniz. Kolesterol düzeyiniz çok yüksek ise, hamilelik sırasında yumurtanın özellikle sarısından kaçınmalısınız.

Günlük kalori ihtiyacınızı karşılar; 1 adet yumurta, yaklaşık 70 kalori içerir. Bu ise, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu günlük enerji gereksinimini karşılar. Gebelikte anne adaylarının, ideal kilonun yanı sıra kendi bedenlerini ve bebeklerini beslemek için her gün 200 ila 300 kalori tüketmeleri gerekmektedir.

Gebelikte Yumurta Tüketiminin Zararları Var mı?

Gebelikte yumurta tüketimi, yararlarının yanı sıra, bazı risk faktörlerine de sahiptir;

Salmonella Zehirlenmesi; Çiğ yumurta veya az haşlanmış yumurta, salmonella bakterileri taşır. Bu nedenle hamilelik sırasında tüketeceğiniz yumurtanın, hem beyazının hem de sarısının iyice pişirilmesi gerektiğini unutmayın. Haşlanmış yumurtalarda kaynama süresi 10 dakika olmalıdır. Bu süreç, bakterileri öldürür ve yumurtayı yemek için güvenli bir hale getirir.

Salmonella zehirlenmesi bebeğinize zarar vermez, ancak sizin için hoş olmayan rahatsızlıklara yol açabilir;

  • Karın ağrısı,
  • İshal ve ağır kusma,
  • Yüksek ateş,
  • Baş ağrısı.

Bu rahatsızlıktan korunmak adına yumurtanın pişirilmesinden öte dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli hususta, aldığınız yumurtaların hijyenik koşullarda üretildiğinden ve salmonella bakterilerine karşı tavukların aşılanmış olduğundan emin olmanızdır. Sadece bu yumurtalar gebelik sırasında yemek için güvenlidir.

Bir Gebe Günde Kaç Yumurta Yemeli?

Bir yumurtanın sarısı, yaklaşık 185 miligram kolesterol içerir. Bir yetişkin yaklaşık 300 miligram tüketebilir. Hamilelikte, günde iki yumurta, önerilen kolesterol miktar için idealdir ve anne adaylarının gün içinde diğer kolesterolü yüksek gıdalar tüketmelerine gerek yoktur.

Bir veya iki yumurta yemek, gebelikte zararlı değildir. Ancak anne adayının aşırı kilo ya da yüksek kolesterol gibi problemleri varsa, her gün yumurta yemek, komplikasyon riskini artırabilir.

Ulusal Sağlık Örgütüne göre, üç veya dört haftada bir yumurta sarısı tüketimini sınırlamak da fayda var. Yumurta akı ise tüketilebilir. Gebelikte yumurta tüketimi ile ilgili doktorunuza da danışmanızda yarar var.

Yumurta Nasıl Saklanmalı?

Doğru bir yöntem ile saklanan yumurtada, bakterilerin yumurta kabuklarından içeri doğru girerek yayılmaları için hiçbir şans yoktur. Aşağıda güvenli bir şekilde yumurta saklamak için bazı ipuçları sizin için derledik;

  • Buzdolabı, yumurta saklamak için en iyi yerdir. Yumurta, 20 derece C altında bir sıcaklık gerektirir ve bu nedenle, soğuk yerlerde daha uzun ömürlü saklanabilirler.
  • Diğer gıdalar, yumurtaya yakın tutulmamalıdır. Dolaplarda yumurtalık olarak ayrılan bölümlerde saklamak, en iyisi olacaktır.
  • Yumurta içeren yemekler hemen tüketilmeli, diğer bir öğüne bırakılmamalıdır. Daha sonra yemek için buzdolabında saklayabilirsiniz, ancak bu iki günü geçmemelidir.
  • Krema ​​veya muhallebi gibi yiyeceklerde katkı maddesi olarak kullandıysanız serin ve kuru bir yerde ve çok bekletmeden, saklayabilirsiniz.
  • Haşlanmış yumurta üç günden fazla buzdolabında muhafaza edilmemeli, tüketilmelidir.
  • Yumurtalarınızın içinde çatlak olan varsa hemen ayırın ve kullanmayın. Aksi taktirde hava ile temas eden yumurta bakteri üretecektir.

gebelikte-yumurtaAyrıca gebelikte dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri olan hijyen açısından, yumurtaya dokunduktan sonra ellerinizi ılık su ve sabun ile muhakkak yıkayın. Yumurta pişirilen kapları veya yumurtanın değdiği yüzeyleri, ılık su ve sabun ile yıkanmış temiz bir bez ile silin, temizleyin.

Yumurta Raf Ömrü Ne Kadardır?

Yumurtanın raf ömrü, 28 gündür. Taze veya günlük yumurta tüketimi elbette en iyisidir, ancak ne var ki ülkemizde birçok market bu imkanı müşterilerine sağlayamamakta ve paketli yumurta satışı yapmaktadır. Bu yumurtalarda ister istemez beklemiş, bayat yumurtalar olabilmektedir.

Hamileyken yumurta tüketimi ile ilgili, sağlık açısından bazı riskler olmasına rağmen, güvenlik önlemlerine dikkat ettiğiniz sürece, yumurta tüketebilirsiniz. Eğer, yumurta hakkında daha fazla ayrıntı paylaşmak istiyorsanız, aşağıdaki yorum bölümüne bize cevap yazmaktan çekinmeyin.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com