Kadınla Herşey

Hamilelikte İlaç Kullanılır mı?

Hamilelikte İlaç Kullanılır mı?

Hamilelikte ilaç kullanımı hassas bir konudur. Bırakın ilaç kullanımının bebeğe etiklerini, yenilen besinlerdeki katkı maddeleri dahil bu dönemde sizin için risk olarak algılanmaktadır. Bu durum annelik koruma iç güdüsüdür. Bu sebeple çevrenizde gebelikte ilaç kullanmayanlara rastlamanız şaşırtıcı değildir.

İlaçsız bir hamilelik geçirmek istiyorsunuz. Bebeğiniz hiç bir kimyasala bulaşmasın istiyor, hiç bir ağrı kesici, antibiyotik, vitamin – mineral takviyesi dahi almak istemiyorsunuz. Doktorunuz size kullanmanızda sakınca olmayan ilaçları reçeteye yazıyor. Ama siz hala tereddüttesiniz; Ya tıp yanılıyorsa? Ya zararsız denilen ilaçlar sonraki araştırmalarda zararlı çıkarsa? Öyleyse hamilelikte ilaç kullanılır mı diye düşünmeniz çok normal.

Tıp yanılır mı? Doktorunuz sizin kötülüğünüzü ister mi?

Öncelikle şunu unutmayalım ki evet tıp bilimi de yanılır, doktorunuz da sizin için iyi bir şey isterken hata yapmış olabilir. Yani hiç bir şey kesin doğru değildir, bununda bilincinde olalarak tıp ve doktor reçetesi dışında bir alternatifimizin olmadığını da bilelim. (Şifayı veren doktor değildir, vesiledir bu ayrı bir konu)

Alternatif tıp var? Bu doğru. Ama bu başlı başına bir konu ve sitemizde bununla ilgili detaylı makalelere ulaşabilirsiniz. Bu makalemizde tedavinin tıp bilimi ve doktor reçetesi üzerine olan açısını ele alacağız. Eğer alternatif tıp konusunda zaten yeterince ilerleme kat etmiş olsaydık bu gün ülkemizde şeker gibi ilaç tüketiyor, çeşit çeşit antibiyotikleri gözümüz kapalı içiyor olmazdık.

Hamilelikte Parol içilmesiyle ilgili bir yazımızdaki şu ifadeyi tekrar hatırlatalım: “Her ne olursa olsun vücuda giren bir ilaç kimyasaldır. Zararlı olsun zararsız olsun. Yan etkileri mutlaka olacaktır. Yan etkisinin sıfır olduğu, zararın sıfır olduğu bir ilaç yoktur. Zararsız yada sakıncasız denmesinin sebebi bunların en düşük ve hatta tolere edilebilir düzeyde oluşundandır.”

Doktorlar hastalarına şifa olsun diye ilaç yazarlar. Kimi zaman doktorunuz olabilecek yan etkilerin farkındadır ancak size sağlayacağı faydayı göz önünde tutarak yan etkiyi görmezden gelir çünkü verdiği ilacın faydası yan etkisinden sizin için daha elzemdir doktor açısından.

Doktorun verdiği ilaç güvenilir mi? Çekimser kalmak ve kullanmamak doğru mu?

Evet doktorların bakış açılarına, sizdeki durumu kontrol etme ve değerlendirmelerine göre ve tabi tecrübelerine göre verdikleri ilaçlar da kendi aralarında değişiklik göstermektedir.

Eğer doktorunuzun sizin iyiliğiniz için verdiği bir ilacı yine de kullanmak istemiyorsanız, içeriğine baktığınızda gördüğünüz yan etkiler sizi rahatsız ediyorsa doktorunuza gidebilirseniz tekrar gidin, gidemiyorsanız telefonla ulaşıp ilacı kullanmak istemediğinizi ve alternatifin ne olduğunu sorun. Size başka bir ilaç önerebilecektir. Eğer aynı ilacı ısrarla öneriyor ve siz de hala kullanmak istemiyorsanız imkanınız ölçüsünde (ki sağlığınız için buna katlanmanız iyi olur), başka bir doktora daha görünüp onun görüşünü ve vereceği ilacı görün. Ve ona verdiği ilaçla ilgili sizdekini söyleyip neden kullanmak istemediğinizi, kullanmazsanız ne olabileceğini, bunun dışında başka ne yapabileceğinizi sorun.

Öyle durumlar vardır ki illa verildi diye kullanmak zorunda değilsinizdir. Bu durumu doktorunuza söylerseniz zaten bu konuda size yardımcı olacak alternatifler sunacaktır. Eve gelip kullanmamak daha ciddi sorunlara neden olur. Bu yüzden en azından doktorunuza bu durumu bildirin ki o da bununla ilgili size seçenekler sunsun.

İlaç Kullanmak Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik döneminde bebeğiniz için gösterdiğiniz bu hassasiyet çevreniz tarafından hoş karşılanmayabilir. “Doktorundan daha mı iyi biliyorsun?, bebeğe zarar verse doktor o ilacı yazar mıydı?” gibi söylemlere maruz kalmış olabilirsiniz.

Ancak unutulmaması gereken bir şey var ki bizim bünyemiz ile bir bebeğin bünyesi bir değildir. Bu yüzden hassas olmanız çok normaldir. Evet en basit bir ilaç dahil, en zararsız denilen ve doktorunuz tarafından reçetelendirilen ilaç dahil bebekte bir etki yapabilir. Bunu kimse inkar etmez. Ancak bu etki kalıcı olmayabilir. Zaten ilaçlar hakkındaki deneylerde vücuttan atılan oranlar dikkate alınmaktadır. Bebeğinize ulaşmadan atılan zararlı olabilecek maddeler bulunduğu gibi, bebeğinize ulaşıp ancak etkisi bitecek maddeler de olabilir.

Aldığınız ilaçlar doktor kontrolünde ise, birde içeriğine bakmışsanız ve içinde hamilelikle ilgili bir uyarı yoksa sakınca en düşük seviyededir.

İlaç kullanmasam olur mu demeyin?

“İlaç kullanmasam olur mu” demek için iyi beslenmiş, sağlığınıza dikkat etmiş olmalısınız ki bu soruyu sorabilesiniz. Eğer sizde ciddi bir sıkıntı var ve alternatif tedavisi geçmiş ve doktorunuzda hayati bir durumdan bahsediyorsa sağlığınızı ve bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokmamalısınız. Peki bunun için ne yapmalısınız?

Beslenmeye dikkat etmelisiniz. Hamilelikte size ne gerekiyorsa onları doğal yollardan almalısınız. Hamilelik sürecinde beslenme ile ilgili bilgileri sitemizden bulabilirsiniz.

Kadınlaherşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com