Kadınla Herşey

Çarpıntı Nedir, Neden Olur?

Çarpıntı Nedir, Neden Olur?

Canlı vücudunun en vazgeçilmez ikilisidir nefes ve kalp. Tüm sistemi ayakta tutan bu ikili kimi zaman zıtlaşmaya dahil olurlar. Bu zıtlaşma ise vücudu fark edilir bir şekilde etkiler. Kalp atımının hızlanması yahut teklemesi gibi hissedilen bu normalden aşırı uyarılma hissiyatına çarpıntı denir.

Özellikle kilo ile doğru orantılı olan bu sendrom birden fazla sebebe bağlı nükseder. En çok bilinen sebebi psikolojik etkenlerdir. Sınav stresi, evlilik, doğum, iş görüşmesi gibi dönümsel olaylarda aşırı salgılanan adrenalin kan dolaşımını da etkisi altına alarak hızlı pompalanmaya sebebiyet verebilmektedir. Bu da kişilerde çarpıntı olarak hissedilir. Fiziksel kriterler ile yapılan aktiviteler ters orantılı ise de vücut sistemi zorlanacağından yine aynı durum istenmese de yaşanabilir.

carpinti-neden-olur

Yapılan araştırmalarda onarıcı tıbbi destek olarak bilinen birçok ilacın endike olduğu gibi kimi zamanda reaksiyon olarak gözlemlendiği görülür. Çarpıntı da kimi ilaçlarda karşımıza çıkabilen reaksiyonların başında gelebilir. İlaç sebepli olduğunda daha kısa süren bu durum doktor gözetimine çok olanak vermese de ilerleyen boyutlarda mutlaka destek alınmalıdır.

Vücudu zorlamak derken, özellikle bayanların vücut ve tüm organlarının düzeninin değiştiği bir süreç olarak bilinen gebelik yani halk arasında ki deyim ile hamilelik sürecidir. Kesede bulunan bebek ve fizyolojik özellikleri, alınan kilo ile organlara ve iskelet sistemine verilen ağırlık kişilerde nefes darlığı, hareket kısıtlaması ve çarpıntı şikayetine yol açabilir.

Yapılan araştırmalarda beslenme tarzımızın da benzer sorunlara yol açtığı ortaya çıkmışken tüm dikkat günlük olarak alınan nikotin ve kafein dozajlarına çekilmiştir. Günlük hayatımızın vazgeçilmez sıcak içecekleri arasında yer alan kahveler, aslında hem midemizin hem vücudumuzda bulunan hayati sıvı kanımızın, hem de kalbimizin en tehlikeli düşmanı rolünü oynayabiliyor kimi zaman. Özellikle çalışan kimselerin bolca tükettiği içecekleri kontrol altında tutabilmeleri en çokta sigara ile birlikte tüketmemeleri dikkat edilecek hususlar arasında yer alır.

Önüne geçilmediği süre zarfı içinde, ilerleme kaydederek kronikleşebilen çarpıntı ne yazık ki sonraki evrede kalp ritmi bozukluğu taşikardiye kadar ilerleyebilir. Bu esnada doktor ile iletişime geçilip gereken tedavi şekli ne ise belirlenmesi de sağlık açısından hayati önem taşımaktadır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com