Kadınla Herşey

Klimanın Zararları

Klimanın Zararları

Klimalar artık günlük yaşamın birer parçası haline geldi. En soğuk günlerde ortamı ısıttığımız, en sıcak günlerde ise serinlettiğimiz bu cihazlar artık ihtiyaç halini aldı. Klima kullanımı diğer cihazlar gibi rutin bir seyir izlememekte, yararları ve zararları ile sağlığımıza etkiler yapmaktadır.

Klimaların zararlı olmasındaki en yaygın sebepler; klimanın aşırı kullanımı, bilinçsiz kullanımı, temizliğine özen gösterilmemesi, klimanın karşısında oturarak üflenen havaya direk muhatap olunması, ıslak saçla soğuk klimalı ortamda bulunulması gibi durumlardır. Bu durumlar nedeniyle kendisinden fayda beklediğimiz klima tam tersi bizleri hasta etmektedir. Ancak gerekli bakımlarının zamanında yapıldığı, doğru ve bilinçli kullanılan klima ile aşağıdaki zararlardan en üst düzeyde korunmak mümkündür.

klima1

Klimanın sağlığa zararları nelerdir?

  • Yaz aylarında aşırı sıcaktan bunaldınız ve kendinizi eve attınız. Klimanız açık ve dışarının ısısından çok aşırı dercede fark var ise dikkat edin; bu sizi çarpabilir ve hasta edebilir. Makul ısı seviyesi dışarıdaki ısıdan 5-6 derece düşük olmasıdır.
  • İçindeki filtre gerekli zamanlarda değiştirilmeyip bakımı yapılmadığında sürekli içine çektiği hava ile virüsleri ve bakterileri topladığından ve filtrede yoğun bir şekilde bunları biriktirdiğinden, her çalıştırma başlangıcında bunları ortama üfleyecek ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından bir çok hastalığa sebebiyet verebilecektir. Bunun için mutlaka düzenli filtre temizliğine özen gösterin. Kendinizin yapacağı bakımları yapıp, senelik bakımlar içinde gerekiyorsa servisi çağırın.
  • Yüzün klimaya uzun süre maruz kalması (klimanın altına-serinliğine yatıp uyuyanlar dikkat!), ile boyun tutulması, kas tutulması, yüz felci, ödem gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.
  • Ortama yayılan tozlar nedeniyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen klima, özellikle astım gibi hastalar açısından sorun oluşturmakta, kuru öksürüklere ve nefes darlığına sebep olmaktadır.
  • Havalandırma şekline bağlı bulaşan bir mikrobun (legionella) neden olduğu ‘lejyoner hastalığı’ vardır. Ortamın havasına karışan bu mikrobun solunmasıyla ortaya çıkan bu hastalık bir zatürre çeşidirir ve klima kullanımıyla bu hastalığın riski görülmektedir. Bu hastalığa sebep olan mikrop ise yeteri kadar temizlenmemiş filtrede çoğalmaktadır. Eklem ve kas ağrıları ile kendini gösteren lejyoner hastalığı mide bulantısı, yüksek ateş şeklinde etkilere yol açmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde solunum yetmezliğine kadar gitmektedir.
  • Temiz olmayan filtreden üflenen hava ile sürekli cilde yerleşen mikroplar cilde de etki etmekte gözenekleri tıkamakta ve sivilcelere, akne oluşumuna da zemin hazırlamaktadır.
  • Klimasız ortam ile klimalı ortam arasında ani ısı değişimlerine maruz kalan vücudun buna karşı kendi ısısını ayarlayamaması vücuttaki enerji tüketimi dengesizliği nedeniyle aşırı kilo artışına sebep olabiliyor.

 

klima-temizlikDoğru klima kullanımı nasıl olmalıdır?

Klimanın zararlarından kaçınmak için mutlaka klima bakımına özen gösterilmelidir. Klima için 24-27 derece hava sıcaklığı önerilmektedir. Klimanın havalandırmasına direk muhatap olunmamalı, mümkünse klimanın karşısında koltuk yada sandalye bulundurulmamalıdır. Eğer bulunduruluyorsa klimanın üfleme ayarı başka yöne çevrilmelidir. Kaliteli filtreler kullanılmalı, orjinal olmasına özen gösterilmelidir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com