Kadınla Herşey

Göğüs Hastalıkları Nelerdir?

Göğüs Hastalıkları Nelerdir?

İnsan vücudunda, solunum sisteminden başlayarak akciğerde biten ve bu bölgenin belli nedenlerden dolayı işleyişinin aksaması ve bu nedenle ortaya çıkan rahatsızlıklara göğüs hastalıkları denmektedir. Bu konuya biraz açıklık getirmek ve daha detaylı anlatmakta yarar var; akciğerler insanın nefes almasını sağlayan hayati organlarıdır. Akciğerde nefes alabilmemiz yani oksijen için adeta odacıklar bulunur. Vücuda giren oksijen, solunum kanalları tarafından akciğere gelir ve bu odalarda vücut için alınır, yerine ise kullanılmış oksijen olan karbondioksit gazı verilir.

Akciğer, göğüs hastalıkları bölümünde çok önemli bir organdır ve bu organın hastalığında nefes darlığı gibi sorunlar ilk göze çarpan belirtilerdir. Çünkü ağızdan ve burundan alınan oksijen gazı nefes borusu yolunda akciğerlere iner ve bronşları doldurur. Bu arada akciğerlerde bronşlar rahatsız olursa nefes darlığı oluşur.

Göğüs hastalıklarından bahsederken akciğerden bahsetmemizin ana sebebi; bütün bu bölgenin akciğer ile direk bağlantı içerisinde olmasıdır. Dolayısıyla akciğere giden yollarda oluşan her hangi bir hastalık tedavi edilmezse, göğüs hastalıkları tetiklenmekte ve oluşmaktadır.

Göğüs hastalıkları belirtileri nelerdir?

İnsan vücudunda sağ ve sol olmak üzere iki tane bulunan akciğer insanın yaşamasını temin eden oksijenin alındığı noktadır. Akciğerler göğüs kafesi içinde yer alırlar ve çevresi kalın bir zarla çevrilmiştir. Göğüs hastalıklarının önemli bir kısmı solunum yollarında ve akciğere giren noktada oluşmaktadır. Bunlarla birlikte kişinin nefes alış verişi de sorunlu bir hale gelebilmektedir. Semptomlara bir de öksürük eklenince kişilerde; nefes darlığı, hırıltı, balgam, göğüs ağrıları ve sırt ağrısı oluşmaktadır.

Göğüs hastalıkları nelerdir?

Burunda, gribe bağlı burun akıntısı ve geniz akıntısı, ağızda olan rahatsızlıklar ve boğazda bademcik üzerinde gelişen hastalıklar göğüs hastalıkları kapsamında sayılabilir. Akciğerlerde bulunan hava keselerinin tıkanması akciğer zarının su toplaması gibi rahatsızlıklar da göğüs hastalığı olarak geçer.

gogus-hastaligi

Kanserin oluşumuna destek veren mikropların temizlenmesi için göğüs hastalıkları bölümüne gidilip, akciğer tomografisi çekilmesi ve gerekli tedavinin sağlanması gereklidir.

Göğüs hastalıkları hafife alınacak bir hastalık grubu değildir. Aksine hastalıklar; burundan başlayarak, ağız boşluğundan devam eder ve bademcikleri geçer; solunum yollarında en son akciğere ulaşır ve bu aşamaya gelene kadar geçtiği her yeri ciddi şekilde etkiler.

Genelde göğüste hırıltı ve nefes darlığı belirtileri, akciğerdeki zarların su toplaması nedeniyle olduğu saptanıyor. Akciğerlerin mikrop toplaması sebebiyle de bronşların tıkanması, göğüs hastalıklarının en bilineni ve belirtileri de nefes darlığı ve öksürük. Bu durum genellikle sigara kullananlarda nefes darlığına ve verem hastalığına kadar varan birçok rahatsızlığa da davetiye çıkarıyor.

Akciğer iç zarının su toplaması, nefes alımında hırıltılı bir durum ortaya çıkarır ki bu da göğüs hastalıklarındandır. Akciğerin hastalanması demek, bütün göğüs bölgesinin hastalanması demektir. Akciğerin hastalanmasına sebep olan mikroplar burundan akciğerlere kadar, geçtiği bütün yerlerde hastalık oluşturmaktadır. Bu hastalıkları sayacak olursak; hırıltılı nefes alma, horlama, öksürük ve balgam sayılabilir.

Biraz daha bahsedecek olursak göğüs hastalıklarında; astım ve alerji, akciğer kanseri, bronşit, mesleki akciğer hastalıkları sayılabilir.

Göğüs hastalıkları teşhis ve tanısı;

Göğüs hastalıklarının kontrolü için özellikle solunum yollarının tanısı ve tedavisi hastanelerde yapılmakta. Bu hastalığın tedavisi için de genellikle tahlil ve tedavileri için testler yapılmaktadır. Çocuklarda akciğer sorunlarıyla başlayan göğüs hastalıkları, tedavi edilmezse ilerleyen zamanda nefes darlığı veya astım olarak ortaya çıkabiliyor.

Günümüzde özel cihazlarla akciğerin içine kadar giden, nefes borularını görüntüleyebilen cihazlarla dışarıdan incelenebiliyor ve oluşabilecek ciddi hastalıkların önlemleri alınabiliyor. Tedavi için kimi zaman akciğer içi bronşların incelenmesi ve yanında akciğer zarının da incelenmesi gerekiyor.

gogus-hastaliklari

Göğüs hastalıklarının teşhis ve tedavisinde ilk olarak solunum laboratuvarı bünyesinde fonksiyon testleri yapılır. Sigara içenlere yılda en az bir defa solunum fonksiyon testlerinden yapılmalıdır. Solunum laboratuvarlarında astım ve alerjik hastalıkların testleri de yapılıyor. Çocuklara iki yaşından sonra alerji testleri yapılması daha uygundur. Alerjik nezle oluşumu, farenjit, ciltte egzama rahatsızlığı yanında astım hastalığı olabiliyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda astımı olan çocukların yarısında, çeşitli gıdalara alerjilerinin olduğu belirlenmiştir. Göğüs hastalıklarının en ağırı olan kanser vakalarının tespiti için bronoskopi yapılması uygundur. Bu, uzman doktorlar tarafından akciğerlerin ve akciğer ağaçları denen bronşların incelenmesidir. Bu yolla akciğer kanseri, iyi huylu tümörlerin tespiti, kronik öksürük tespitinin yapılmasının yanında, sigara içenlerde zatürre başlangıcı ve iltihabi hastalıkların tespiti yapılabiliyor.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com