Kadınla Herşey

Balgam Nedir, Nasıl Oluşur, Nasıl Geçer?

Balgam Nedir, Nasıl Oluşur, Nasıl Geçer?

Balgam, solunum yolları tarafından salgılanan gri renkli bir madde olup, gırtlaktan yukarı çıkarak ağızdan dışarı atılan yoğun bir sıvıdır. Balgam tek başına bir hastalık oluşturmayıp, normal bir insanın solunum yollarında belirli bir oranda bulunması gereken bir maddedir.

Balgam Neden Olur?

Balgam, akciğer sistemini etkileyen unsurlar sonucu oluşur. Tek başına bir hastalık olmayan balgam, akciğerin temizleme sistemini etkileyen her türlü hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir. Balgam eğer bir hastalıktan kaynaklı ise, çıkarılan balgamın rengi var olan hastalığın teşhisi için önemlidir.

Balgam renginin koyulaşması ve yoğunluğunun artması sonucunda hastalık şüphesi oluşturmaya başlayabilir. Sigara dumanı, kömür tozu veya kirli hava da balgamın renginin koyulaşmasına neden olabilmektedir. Ancak balgamın rengi kırmızıya dönmeye başladığında akciğerlerle ilgili bir hastalık söz konusu olabileceğinden ihmal edilmemelidir. Rengi sarıya dönmüş olan balgam kronik bronşit, zatürre, tüberküloz gibi hastalıkların habercisi olmakla birlikte, yapışkan ve şeffaf bir balgam ise astım hastalığının belirtisi olabilmektedir.

Balgam, nedeninin tespit edilebilmesi için soluk borusundan akciğerlerdeki bronşiyollere ve hava keseciklerine kadar uzanan solunum yolundan alınarak laboratuvarda incelenmesi sonucu altında yatan hastalıkla ilgili ayırt edici bilgilere sahip olunabilmektedir. Laboratuvar incelemesi, makroskopik inceleme, mikroskobik inceleme, bakteri araştırması olmak üzere üç aşamadan oluşmakta olup, balgam muayenesi sonucuna göre hastalığın teşhisi yapılabilmektedir.

Balgam neden olur

Balgama ne iyi gelir? Balgam tedavisi var mı?

Balgamın tedavisini yapabilmek için öncelikle nedenini tespit etmek ve altında yatan hastalığın teşhisini koymak gereklidir. Piyasada birçok balgam sökücü ilaç bulunmakla birlikte, bitkisel tedavi yöntemlerinde ve halk arasında da oldukça yeri olan bir durumdur.

Balgam söktürücü bitkisel bitkisel çözümler;

Örneğin; ılık suya bir tutam tuz ve iki tatlı kaşığı bal konulmasının midedeki balgamı çıkartacağı düşünceyle yapılan işlemler, halk arasında çok yaygın bir uygulamadır.

Bir başka uygulama ise; 300 ml. taze süt ile kaynatılan bir baş sarımsağın da balgam tedavisinde kullanılmasıdır. Ancak bu tür tedavilerin yaygın olarak her balgam türünün tedavisinde etkili olmayacağı tabiidir.

Bu yüzden rahatsız edecek derecede bir balgam söz konusu ise öncelikle bir hekime başvurarak diğer sıkıntılar ve tetkikler ile birlikte eğer mevcut ise hastalığın teşhisi konulmalı, daha sonra o hastalık için geçerli olan ilaç veya bitkisel çözümlere yönelinmelidir.

Balgam sökücü bitkisel tedavi yöntemleri için sık kullanılan bitkiler Meyan Kökü, Zencefil, Ihlamur ve Isırgan otu çaylarıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. aziz dedi ki:

    balgam atma sorunum var yapışkan ve şeffaf göğüs doktoruna baş vurdum ciyerlerime kamera indirdi yıkadı ve sıvı alıp tahlil yaptı temiz çıktı teşhis koyamadı solunumla alakalıymış yazdığı ilaçcın hiç faydasını görmedim bu konudabana yardımcı olabilirseniz sevinirim

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com