Kadınla Herşey

Bel Fıtığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Bel Fıtığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Oldukça sık olarak karşılaşılan rahatsızlıklardan biri de bel ağrılarıdır. Bel ağrılarına sebep olan etkenlerin başında bel fıtığı gelmektedir. Bunun yanı sıra karın kısmında bulunan iç organlardaki rahatsızlıklar, kadın hastalıkları ile ilgili sorunlar, bazı bulaşıcı hastalıklar ve romatizmaya bağlı hastalıklar da kişinin şiddetli bel ağrıları yaşamasına neden olabilmektedir.

Bel fıtığı nasıl oluşur?

Vücut ağırlığının büyük bir kısmını taşıyan, beş adet disk omur ve diskten oluşan omurganın bel kısmının herhangi bir zorlanma sonucu koruyucu tabakasının yırtılıp çekirdeğin arkaya doğru gitmesi sonucunda kişide bel fıtığı meydana gelmektedir. Bu da belde ve bacakta ağrı, uyuşukluk ve kuvvetsizlik oluşumuna neden olmaktadır.

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

Bel fıtığı rahatsızlığının belirtileri arasında; hareketlerde kısıtlanma, yürüme ve oturmada güçlük çekme, her iki bacağı da rahatsız eden ağrılar, ayaklarda uyuşma gibi sorunlar bulunmaktadır. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise çabuk yorulma, idrarını tutmada güçlükler çekme, yürüyememe, iktidarsızlık gibi problemler yaşanmaya başlamaktadır.

bel-fitigii

Bel fıtığı nedenleri nelerdir?

Bir kişide bu rahatsızlığın yaşanması için belli bir sebebe gerek yoktur. Sağlıklı kişilerde bile %20 ile %30 oranları arasında bu hastalığın görülmesi mümkün olmaktadır. Kadın ya da erkek olunmasından kaynaklı risk grubuna girme durumu söz konusu değildir. Yine de bu rahatsızlığın oluşmasında etken olan bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar arasında özellikle aşırı şişman olma, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olma, sigara kullanımı, günlük hayatta omurganın fizyolojisine uygun olarak hareket etmeme ve sahip olunan meslekle ilgili faktörler nedeniyle kişinin uzun süre ayakta durmasını ya da oturmasına neden olabilecek meslekler yüzünden kişinin bu sağlık problemini yaşaması muhtemeldir.

Bel fıtığından nasıl korunmalı?

Bu rahatsızlıktan korunmak için bel ve karın bölgesinde bulunan kasları güçlendirmeye yönelik egzersizler yapılması, fazla kilolardan kurtulmak, eğilirken dizlerin kırılarak bele binen yükün kalçalara dağıtılması etkili olan yöntemler arasında yer almaktadır.

Bel fıtığı tedavisi; 

Başlangıç safhasında tespit edilen bel fıtığı, kas gevşetici ilaçlar, yatak istirahati ve beli zorlayacak davranışlardan kaçınılarak tedavi edilebilmektedir. Hastalığın ilerlemesi durumunda, yani verilen ilaçların fayda göstermemesi gibi durumlarda fizik tedavi uygulanmaktadır. Ancak fizik tedavinin de yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi müdahale bu hastalık için yapılması gereken son çare olarak karşımıza çıkmaktadır.

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com