Kadınla Herşey

Ayak Kokusunu Ne Giderir?

Ayak Kokusunu Ne Giderir?

Ayak kokusu, hemen herkesin oldukça rahatsız olduğu en büyük sorun olmaktadır. Ayak kokusuna çözüm, aslında sanıldığından da kolay! Çünkü ayak kokusuna doğal ve pratik çözümler var. Bu durum bir hastalık habercisi değilse, ayak kokusu giderici yöntemlerle kesin çözüme ulaşabilirsiniz.

Ayak kokusu neden olur?

Ayak kokusu, ‘herkesin ayağı kokar, gelip geçer’ diyerek geçiştirilemeyecek kadar önemli. Eğer ayağınızda bir koku varsa, muhtemelen ayağınız size vücudunuzla ilgili sinyaller veriyordur. Çünkü ayak kokusu kendiliğinden oluşmaz. Bunu tetikleyen onlarca neden vardır. Bu nedenlere bir de ayaklarınızdaki en ufak bir rahatsızlıkta eklenince bu, çözülmesi zor ve süreklilik kazanmış bir hale dönüşür.

Ayak kokusu nedenleri çeşitli olduğundan bunları iyi tespit etmek gerekiyor. Ayak kokusu, ya gerekli temizliğin ve bakımın yapılmadığı yada bakteriyel rahatsızlıkların görüldüğü ayaklarda hızla gelişir ve oldukça da rahatsız edicidir. Ancak bu durum, kimilerinin daha çok şikayet ettiği bir sorundur. Çoğu kimse de, ayak kokusuna neden olan terleme ırsi yani genetik olabilmektedir. Ayak terlemesi sorununuz varsa öncelikli yapılması gereken kokudan önce ayak terlemesi sorununun çözümünü bulmaktır.

Ayak Kokusu Hastalık mıdır?

Başlı başına bir hastalık gibi düşünmek doğru olmasa da sebeplerine göre bir hastalık teşhisi konabilir. Öyle ki ayak kokusu bir hastalığın habercisi de olabilir. Kimi kanser türleri el ve ayaklarda terleme yapmaktadır. Uzun süreli böyle bir durumda siz sadece kokudan rahatsız olurken aslında vücudunuz bir hastalığı alarm veriyor olabilir.

ayak-kokusu-nasil-giderilir

Etkili Çözümlerle Ayak Kokusuna Son!

Ayak kokusu Nasıl Oluşur?

Ayak kokusunun nedenlerinden en temeli ‘ter’dir. Bir insan ayağında 250.000’den fazla ter bezi bulunmaktadır. Bu nedenle ayaklar vücudun diğer bölgelerine göre çok daha fazla terler. Su ve tuz bileşenlerinden oluşan ter, tek başına koku yapmaz. Çoğu kişinin ayak terlemesi sorunu olduğu halde ayaklarının kokmamasının nedeni de budur. Ancak terleme ile beraber işin içine bakteriler de girerse, koku için davetiye çıkmış olur. Ayak üzerindeki ter tabakası bakterilerin üremesi ve çoğalması için birebirdir. Bu nedenle gün boyu terleyen ve kapalı kalan ayaklarda kokunun oluşması olasıdır.

Ayrıca düzenli ve sıklıkla yapılmayan ayak bakımı da ayakta koku oluşmasında oldukça etkilidir. Çalışan birçok insan akşam eve geldiğinde yoğun bir koku ile karşılaşır. Bunun nedeni gün boyu ayaklara binen yükün, ayaklarda terlemeye neden olması ve bu terlemenin de beraberinde ayak kokusunu getirmesidir. Bütün gün kapalı kalan ayaklar terle beraber bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Bu da beraberinde sizi rahatsız eden soruna neden olur.

Ayak kokusu oluşumuna etki eden bir diğer önemli neden ise heyecan, stres ve kaygılarımızdır. Yoğun yaşanan stresler ve bir anda gerçekleşen yoğun heyecan duygusu da vücutta terleme oranını yükseltmekte. Terlemenin en fazla olduğu bölgeler arasında olan ayaklarımız da bu durumdan etkilenmektedir. Yoğun stres altındaki insanlarda görülen ayak terlemesi sorunu, beraberinde ayak kokusu problemlerini de getirerek, oldukça rahatsız edici bir durum oluşturmaktadır. Ayak kokusu çözüm üretilen bir rahatsızlıktır. Peki, ayak kokusu nasıl geçer? Aşağıda kendiniz için bir çözüm bulmanız muhtemeldir.

Ayak Kokusu Nasıl Giderilir?

Ayak kokusunu gidermede en temel yöntemler, ayakların terlemesini engellemek ya da azaltmaktır. Bunun için çeşitli yöntemler ve çözümler bulunmaktadır. Ancak, her terleyen ayağın kokmayacağını okuduğumuza göre diğer yapılması gereken ayak sağlığı açısından da oldukça önem taşıyan ayak bakımıdır. Evde rahatlıkla ve kolayca uygulayacağınız ayak kokusu giderici bazı yöntemler, hem ayak kokusunu gidermenizde hem de daha sağlıklı ayaklara sahip olmanızda etkili olacaktır;

  • Ayaklarınızı, içerisine bir miktar tuz ve bir miktar karbonat attığınız ılık su ile yıkamanız, hem ayak kokunuzu giderir hem de ayakta oluşan ölü hücrelerin temizlenmesini sağlar.
  • Biraz tuz ve karbonat karışımı, hatta bir miktar bebek pudrası veya nişastayı, ayakkabılarınıza veya çorap içlerine de serpin. Bu işlem ayaklarınızın terlemesini önlerken, ayak kokusu oluşumunu da engelleyecektir.
  • Ayaklarınızın terlemeden ve kokudan arınabilmesi için, buna neden olan etkeni doğru teşhis etmek oldukça önemli. Eğer sürekli bir ayak kokusu problemi yaşıyorsanız, büyük olasılık ayaklarınız terlemeyle beraber bakteri üretmekte ve ölü hücreler kokuya neden olmaktadır. Bu durumda ayaklarınızı antibakteriyel sabun ile güzelce yıkayınız. Duruladıktan sonra özellikle parmak aralarını iyice kurulayın. Çünkü parmak araları, vücudunuzda en çok nem toplayan bölgelerdir. Bu da bakteri ve mantar hastalıkları oluşumu için yeterli sebeptir.
  •  Ayaklarınızı her gün, en az iki defa ılık su ile yıkayın. Ancak bu işlem ayaklarınıza su tutmaktan ibaret olmasın. Ayaklarınızı güzelce ovalayarak yıkayın. Banyo lifi ve özellikle ayak tabanları için topuk taşları kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Günlük yaşantınızda, çalışıyorsanız ve ayaklarınız gün içinde sürekli ayakkabı içinde kapalı kalıyorsa pamuk veya emici özelliğe sahip çorapları tercih edin. Bu tür çoraplar ayağınızın hava almasını sağlar ve terleme oluşumunda teri emerek ayağın ıslak kalmasını engeller.
  • Ayak kokusunu giderme yollarından biri de ayakkabı tercihi ile ilgili. Ucuz ve kalitesiz ayakkabılar yerine daha sağlıklı ve kaliteli ayakkabılar edinin. Ucuz ayakkabıların çoğu hava almaz ve içeriğinde bolca kimyasal madde barındırır. Bu nedenle ayak sağlığınız için oldukça zararlı olmaktadır.
  • Sürekli aynı ayakkabıyı giymek de ayak kokusuna neden olmaktadır. Mümkünse farklı ayakkabılar edinin ve iki üç çeşit ayakkabıyı aralıklarla giyin. Bu sayede diğer ayakkabıların havalanmasını sağlayarak ayak kokusu oluşumunu engelleyeceksiniz.
  • Özellikle yazın kapalı ayakkabılardan kaçının. Fırsatınız olduğunda yere, zemine ve toprağa basın. Bu ayak kokusu ve ayak sağlığı için doğal bir tedavi yöntemidir. Toprakla temas eden ayak bakterilerden çok daha çabuk arınır.
  • Ayakkabılarınız ve ayak kokularını önlemek için üretilen parfüm veya deodorantlardan edinebilirsiniz. Özellikle kısa seyahatlerde oluşabilecek ayak kokuları için her zaman yanınızda bulundurabilirsiniz. Ayak kokusuna kremler de üretilip satılmaktadır.
  • Kirli çoraplarınızı tersine çevirerek makineye atın. Bu işlem, iç kısımdaki bakterilerin iyice temizlenmesini sağlayacaktır. Ayakkabılarınızı da eğer mümkünse sık sık yıkayın. Ancak yeteri kadar kurumadan asla giymeyin. Islak ayakkabı, normalden daha çok koku yapacaktır.
  • Ayaklarınızı sirkeli suda 5-10 dakika bekletin. Sirke bakteriler için en doğal ve oldukça etkili bir çözümdür. Ayak terlemelerine ve kokusuna da oldukça etkilidir. Sirkeli su ile yıkanan ayakları durulamayın. Temiz bir havlu ile iyice kurutun ve pamuklu bir çorap giyerek yatın. Sabah kokunun yok olduğunu göreceksiniz. Sirke gibi yeşil çay veya siyah çayla yıkayacağınız ayaklarınız, kokudan arınacaktır.
  • Ayak kokusu için eczanelerden rahatlıkla alabileceğiniz jeller de, ayak kokusunu gidermede oldukça etkilidir.
  • Ayaklarınızda koku ile beraber, ağrı, kızarıklık, şişlik veya yara oluşumu, anormal bir görüntü, dayanılmaz ve yukarıdaki tüm yöntemlere rağmen geçmeyen sürekli bir koku var ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Ayakların kokmaması için yapılan bu müdahaleler yetersiz kalıyorsa, sorun ayakkabılarınızda da olabilir. Ayakkabıların yapısı gereği oluşan kokular ayakları da etkilemektedir. Bunu önlemek için ayakkabı kokusu önleyici yöntemleri deneyebilirsiniz.

Ayak kokusunu gidermede kendi uyguladığınız başarılı bir yöntem varsa buraya yazabilirsiniz. Tavsiyeleriniz yukarıda yer alan yöntemler içine eklenerek herkesin istifadesine sunulmuş olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com