Kadınla Herşey

Bronşit Nedir, Neden Olur ?

Bronşit Nedir, Neden Olur ?

Akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde değerlendirilen bronşit, akciğerlere hava taşıma görevini üstlenen kanalcıklar olan bronşların iç yüzünde bulunan zarın iltihaplanması sonucunda oluşan bir solunum yolu hastalığıdır. Çocuk ve bebeklerde zayıf bünyeli olmaları nedeniyle daha yaygın görülen bronşit, genellikle 1 ay ila 2 yaş arası bebeklerde, sıklıkla ise 6 aylık bebeklerde görülmektedir.

Bronşit neden olur?

Bronşitin nedeni virüsler olabileceği gibi bakteriler de bronşite neden olabilmektedir. Akut bronşit, kronik bronşite göre daha sık görülmekte olup, hava yolunu tahriş eden maddeler ve virüsler sonucu oluşmakta, genellikle hafif seyretmekte ve ilaçlarla tamamen iyileşebilmektedir. Akut bronşitin nedeni genellikle virüs ve bakteriler olmakla birlikte, baca ve sigara dumanı, hava kirliliği gibi solunum yollarında tahribata yol açan etkenlerde oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

bronsit

Bronşitin belirtileri nelerdir?

Özellikle soğuk havalarda daha sık görülen akut bronşitin ilk belirtisi, ağrılı ve kuru bir öksürüktür. Balgam çıkarma, burunda akıntı, halsizlik ve hafif ateş ile devam eden şikayetler sonucu teşhis edilen hastalıkta balgam sökücü, ateş düşürücü gibi ilaçlar doktor tarafından tavsiye edilirken, öksürük şurupları çok gerekmedikçe kullanılmamaktadır.

Kronik bronşit ise, genellikle sessiz başlayıp yavaş ilerleyen ve zamanla hava yollarında tıkanma ve ağır solunum yetmezliğine yol açabilen bir hastalık olup, ilk belirtisi ard arda 2 sene boyunca en az 3 ay devam eden kuru öksürük ve balgam artışıdır. Bronşların daralması solunum güçlüğüne yol açarken, hasta kolay yorulmakta ve hırıltılı nefes almaktadır.

En önemli nedeni sigara olduğu bilinen hastalık, hava kirliliği, alkol kullanımı ve yeterli besin almama sonucu da oluşabilmektedir.

Bronşit tedavisi;

Kronik bronşitin tedavisinde ilk tavsiye edilen şey sigaranın bırakılması ve sigara dumanından uzak durulması gerektiğidir. Tozlu ve kirli havaya maruz kalınmaması, sağlıklı beslenme ve soğuk algınlığına yakalanmamak dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar olup, doktorun kronik bronşit teşhisini koymasının ardından balgam sökücü ve solunum yollarını genişletici ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Ayrıca iltihap giderici ilaçlar ile antibiyotikler hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Evde yapılabilecek doğru solunum egzersizlerinin de hastalığın iyileşmesine katkıda bulunduğu bilinmektedir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com