Kadınla Herşey

Hamilelik Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelik Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler vardır. Gebelikte önemli bilgilerin yer aldığı bu yazımızdan istifade etmenizi umuyoruz. Hamilelikte neler yapılmalı ki, ileride hem bebeğinizin hem kendi sağlığınızın iyi olacağından emin olasınız. Elbette her şey elimizde değildir. Ancak ne yaptığımızdan emin olursak elimizdekileri korumanın sorumluluğunu yerine getirmenin güvenini yaşamış oluruz.

Hamilelik sürecinde kadınlar bir çok konuda kısıtlamalara maruz kalırlar. Kimileri hayatı çekilmez kılarken! kimileri de, kendisinin ve doğacak insanın hayatı için bunlara katlanmak zorunda kalırlar. Gebelikte bilinmesi gereken önemli bilgilerden biri de, bu süreçte kendimizi neden kısıtladığımızı bilmektir.

Hamile yaşam engel mi? İşe şuradan sormakla başlayalım: “Hamilelik benim için ne ifade ediyor?, Neden hamileyim?, Doğacak bebeği sahiplenme duygum hangi sebeplerden kaynaklanıyor?…”

Ebeveynlerin çocuk istemelerinin sebepleri bir çok duruma bağlıdır. Kişisel, toplumsal, dinsel, ekonomik… Bu konu ayrı bir konu olduğu için detaylandırmayalım ve asıl konumuza odaklanalım.

Her ne sebeple olursa olsun bir ‘insana’ hamile kalan anne adayı büyük bir sorumluluk altındadır. Bu sorumluluk bir bebek için olduğundan, korkulacak telaş edilecek bir durum değildir. Ancak en üst seviyede önemsenecek durum; bu bebeğin bir ‘insan’ olduğu, zamanla bebeklikten çıkacağı ve annesi gibi, babası gibi toplum içinde bir yer edineceği için olmalıdır. Bu düşünceler, bilinç getirmeli ve sorumluluk hissettirmelidir. Bu yüzden ebeveynler doğacak çocukları için ya da daha genel bir ifadeyle “doğacak insan” için her şeyi göze almalılardır. Kendilerini kısıtlamalılardır. ‘Kısıtlamak’ sözü kulağa hoş gelmeyebilir evet. Ancak ebeveylerin rutin hayat düzeni, yılların olgunluğuyla kendileri için seçilmiş tercihlerini içermektedir. Ancak yeni doğacak insan için her şey baştan başlayacak ve oluşum aşamasından doğum, bebeklik, çocukluk, gençlik ve devamında kendi hayatını kurana kadar devam edecek ve hayat tarzını, sağlığını, düşüncelerini etkileyecektir.

Ebeveynler bazı konularda kendilerini kısıtlayarak aslında yeni doğacak ‘insana’ saygı göstermiş olacaklardır/olmalılardır. “Bebek” denilerek olaylara “sevici, cici” yaklaşımlar tamamen anne babanın kişisel tatmini için bebeğin hayatının bilinçsizce şekillenmesinden ileri götürmeyecektir. Aslında hamilelik yaşamınıza engel oluyor. Ancak bu engel ebeveynler için daha iyi bir hayat vaat eden, belki de kısa bir zaman bile olsa doğal yaşamanıza ve sağlıklı yaşamanıza fırsat veren yapıcı bir engel oluyor.

Anne ve baba adayı olarak her türlü fedakarlık göze alınıyorsa, işte başlangıç! En baştan kendinizi alışık oludğunuz davranışlardan “yeni bir hayatın başlangıcı” için kısıtlayabiliyor musunuz?

Anne baba adayının belirli konularda kendini kısıtlayarak doğacak çocuklarına saygı gösterme aşamalarına başlıklar halinde bir kaçına değinelim:

Hamilelik Döneminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Teknolojilerden ve teknolojik cihazlardan kısıtlanma:

Dünyayla iletişimi kesmek demek değildir teknoloji ile araya mesafe koymak. Televizyonun, bilgisayarların, tablet ve en önemlisi cep telefonlarının yaydığı zararlı dalgalardan bir nebze olsun korunmaktır. Modemler, kablosuz cihazlar, kızılötesi ışınlar yayan aletler hem anne adayının sağlığına hemde doğacak çocuğun sağlığına etki etmektedir. En basit örnekle, saatlerce televizyona bakan anne adayı, elinde örgü, el işi, kitap ile meşgul olan anne adayına göre daha pasif reaksiyonlar sergilemiş olacaktır. Zihnin basit de olsa bir işle oyalanması, saatlerce televizyon seyretmekten daha faydalı olduğu aşikardır.

Temizlik ve ürünlerinden kısıtlanma:hamileleyken-temizlige-dikkat

Burada temizlikten kasıt, hijyen ürünleridir ve kullanımıdır. Çamaşır suyu gibi kimyasal gazları içinde barındıran, çamaşır ve bulaşık deterjanları, diş macunları gibi cilde temas eden ürünlerin kullanımına karşı daha dikkatli olunmalıdır. En doğal diş macunu seçilmeli (bulunursa kimyasal olmayan), hijyenik temizlik ürünleriyle çok haşır neşir olunmamalı, zaruri durumlarda eldiven ve maske bulundurulup temizlik ortamının iyice havalandırılmasına özen gösterilmelidir. Bu konu da baba adayı hamilelik süreci boyunca hizmetinizde olsa iyi olur!

Yiyecek ve içeceklerde kısıtlanma:

Yenilen her besin ve içilen her içecek neredeyse istinasız katkı maddeli! Böyle bir durumda, sürekli paketli, ambalajlı hazır gıdalar yiyen ebeveynler bu katkı maddelerini vücutlarına almış oluyorlar. Bu yüzden doğal olan ve fabrikasyona maruz kalmayan ürünler ile beslenildiği takdirde, doğacak ‘insan’ için hastalıklara meyilli olmamasını, maddi ve manevi rahatsızlıklara karşı dirençli olmasını sağlayabilirsiniz. En azından size ait olan koruma görevini kısmen yapmış olursunuz.

İlaçlardan, ağrı kesicilerden kısıtlanma:

Sürekli hap kullanmaya, her ağrı durumunda ağrı kesici, her soğuk algınlığında antibiyotik kullanımına alışanlar için hamilelik sürecinde en dikkat edilmesi gereken durumlardan birinin bu olduğu hatırlanmalıdır. Hamilelik öncesi hayatta kullanılan haplar doktora söylenmeli, bunlardan hangisini kullanmaya devam etmeli, hangisi bırakılmalı; öğrenilmelidir. Sadece doktorun izni dahilinde olan ilaçlar kullanılmalıdır.

Alkol ve sigaradan kısıtlanma:hamilelikte-dikkat-etmek

Keyfi ve bir şekilde psikolojik bağlımlılık tüketimleri olan alkol ve sigara alışkanlığı en hassas konulardan biridir. Dolayısıyla bu zararlı alışkanlıkları içmek ve kullanmak bir yana, evde içilmemesi ve kullanılmamasına çalışılmaktadır. Bunların tüketildiği ortamlardan uzak durmak, cildin temas etmesini engellemek, iç organların beynin ve düşüncelerin bozulmasını önlemek gerekmektedir. Hamilelikte sigara kullanmanın zararları hakkında detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Gebelikte Başka Nelere Dikkat Edilmeli?

Daha farklı konularda da ebeveynler kendilerini kısıtlamalıdır. Bu kısıtlama; bir nevi çocuk bahanesiyle kendimize fayda getirmeyen eylemlerden hatta zarar veren alışkanlıklardan geri durmamızı sağlamaktadır. Ve en önemlisi bizim için kısıtlama gözüken tavizler bir ‘insanın’ yeni başlayacağı hayatına saygıdır.

Unutulmaması gereken bir hususta; bilimsel verilerle zararsız denilen durumlarda içinizde şüphe varsa bunu yapmayın. Bu gün zararsız olabilecek bir durum yarın başka bilimsel verilerle başka araştırmalara zararlı olarak yansıyabilmektedir. Bu yüzden siz doğal hayat sınırlarından taviz vermemeye ve anne/baba adayı olarak her şeye yeniden başlayacak bir ‘insan’ için en zararsız ortamı hazır bulundurmaya en baştan başlayın.

Siz de anne baba olarak bu süreçte kendinizi kısıtlıyor musunuz? Neler eklemek istersiniz?

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. hamilelikte bakım nasıl yapılır dedi ki:

    muhteşem bilgiler saolun

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com