Kadınla Herşey

Sakız Çiğnemenin Faydaları ve Zararları

Sakız Çiğnemenin Faydaları ve Zararları

Sakız çiğnemenin faydalarını araştırmak, okumak… Evet sakızın dahi bilimsel verileri olduğu bir çağda yaşıyoruz. Artık çiğneyip geçmiyoruz. Sakızı kilomuzun düşmesine bir umut, dişlerimizi beyazlatmasına çare, cildimizi sıkılaştırmasına ve zayıflatmasına özlem, konsantrasyonumuzun artmasına dayanak, beyin fonksiyonlarımız ve zekamızın gelişimi için bir ihtimal olarak görüyoruz. Ya bu sayılanlarda gerçeklik payı varsa…? O halde sakız çiğnemekle ilgili bilgi verip faydaları ve zararlarına değinelim.

Sakız hakkında kısaca:

Sakız, çiklet veya kimilerine göre ciklet.. Adı her ne olursa olsun, ağızlarda bıraktığı tat ve zevk ile, özellikle çocukların vazgeçemediği bir lezzet. Çocukların tercih nedeninin önemli bir payı tabi ki ucuz olan fiyatları. Peki hiç merak ettiniz mi bu sakız kültürü nereden geliyor, nasıl oldu da deyimlerimize kadar girdi (Bilindiği üzere güzel Türkçe’ mizde çokça kullanılan ve gayet de manidar bir deyim vardır; ‘Ağızlara sakız olmak’: Dile düşmek. Herkesin diline düşüp dedikodulara maruz kalmak. Kendinden söz ettirmek anlamlarına gelir..), çiklet adı nereden geliyor, neden yediden yetmişe herkes sakız çiğniyor?

Sakız, çiğnenmek üzere, tablet ya da uzun şeritler, bazen küçük toplar şeklinde, şekerli veya şekersiz, aromalı veya aromasız, kokulu veya kokusuz, renkli veya renksiz üretilen bir şekerleme ya da o türden bir üründür. Sakızın kökeni çok eskilere dayanıyor. Eski Yunanların ve Kızılderelilerin ağaçlardan elde ettikleri sakızları baharatlayarak çiğnedikleri bilinir. Çiklet sözcüğü ise Türkçe’ye Cadbury Adams firmasının ürettiği Chicklets marka sakızlardan dolayı yerleşmiştir. Günümüzde Manilkara zapota  adlı ağaçtan elde edilen lateks, kimyasal yollarla temizlenir. Temizlenen lateks maddesine şeker, nişasta ve koku verici maddeler konularak modern usullerle sakız yapılır. İşte bir birinden renkli, bir birinden tatlı ve lezzetli sakızlar bu şekilde üretiliyor.

Kimilerimiz için çocukluğundan beri vazgeçilmez bir tutku olan sakızlar, kimilerimiz içinse sadece stresli zamanlarda başvurulan bir çare, stres giderici, rahatlatıcı bir mekanizma. Peki sakızın yararları neler? Sakızın aslında oldukça fazla yararı var. Bunlardan kısaca bahsedersek;

Beyin üretkenliğine desteği…

  • Sakız çiğnemenin faydalarından biri, çene kaslarını çalıştırarak beyne giden kanı arttırmasıdır. Son yapılan araştırmalar; sakız çiğnemenin, damarlardan beyne giden kan akımını %25 oranında arttırdığını gösteriyor.

Cilde faydaları…

  • Çene kaslarıyla beraber yüzde oluşan dairesel gerilme ve serbestleme hareketleri ile yüz kaslarını da çalıştırmasından dolayı cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Uzun süre çiğnemek yüzü zayıflatır düşüncesi yaygın olsa da sakız, ağırlıklı olarak çene kaslarını çalıştırmaktadır. Sonuçta sakız çiğnemenin cilde faydaları var diyebilsek de, yüz kaslarını çalıştırıyor olsa da; yüzün zayıflaması için sadece sakız çiğnemek yetmez.

Diş çürüklerini önlüyor olması…

  • Bir diğer faydası ağız ve diş sağlığına yardımcı olmasıdır. Yemek sonrası çiğnenen sakızın, dişlerde ve ağızda oluşabilecek bakterilerin önlenmesinde oldukça fayda sağladığı gözlemlenmiştir. Ayrıca nefesi her zaman ferah tutar.
  • Sakız çiğnemek tükürük bezlerini çalıştırır. İnsanların en güçlü savunma mekanizmalarından biri olan tükürük salgısı, sakız çiğnendiğinde daha aktif çalışır.

Kilo vermede etkisi…

  • Sakız kilo kontrolüne yardımcı olur. Sade sakızların kalorisi yok denecek kadar azken, şekerli sakızların kalorisi 5 ila 10 arasında değişir. Yani canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde sizin için en iyi seçenek sakız olacaktır. Bunun yanında çiğnenilen sakız ile kalori yakmanız da mümkündür.

 

sakizin-zararlarii

Konsantrasyon ve uyanıklık…

  • Sakız çiğnemenin en bilinen ve en çok tercih edilen nedeni ise kuşkusuz konsantrasyonu arttırması ve stresi hafifletiyor olmasıdır. Yapılan birçok araştırmaya göre sakız çiğnemek, uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırıyor, hayatın günlük stresini azaltıcı yönde etki gösteriyor. Bu durum midenin yeme ihtiyacının karşılanıyormuşçasına beyne uyarılar göndermesinden kaynaklı olmaktadır.

Ağız kokusuyla bağlantısı…

  • Sakız çiğnemek ağız kokusunu geçirmez. Hatta dişte bir çürük varsa ve bunu bir besin kalıntısı doldurmuşsa sakız onu temizleyerek çürüğün ortaya çıkmasına ve kokuyu artırmasına sebep olmaktadır. Tabi çiğnenilen sakız özellikle ağız kokusu için olan, nane tarzı katkılara sahipse o zaman ağız kokusunu önlemiş olur.

Dişleri parlatıcı yanı…

  • Diş çürüklerini önleme konusu aslında çiğnenen sakızın vakum şeklinde dişin her çukuruna girerek ve tekrar çıkartılmasıyla kendisine yapışan besinleri oradan temizlemiş olmaktadır. Bu yüzden diş temizliğini sağladığı doğrudur. Aynı zamanda parlaklığı da sağlar. Ağız içinde bir bezle sürekli dişlerinizi sildiğinizi düşünün…

Zayıflamaya yardımcı…

  • Mide sakız çiğneme ile besin geliyormuş gibi hazırlık yapar ve salgılama yapar. Ancak bir türlü o besin gelmediği için kendi kendine öğütmeye devam eder. Bu durum hem daha çabuk acıkmaya neden olur hem de mide salgısının sürekliliğinden dolayı hazmı artırır ve yenilenlerin eritilmesine yardımcı olur. Bu durum uzadığında acıkma hissi yerine açlığa o da kilo vermeye sebebiyet verecektir. Bu arada kalori yakımında etkisi olduğu için de zayıflamaya katkı sağladığı söylenebilir.

Peki, bunca saydığımız şeyler sakız çiğnemenin faydaları ise zararı hiç yok mu? Olmaz mı, işte sakız çiğnemenin zararları;

  • Çok sakız çiğnemek zararlı mı? Evet, aşırı çiğnemek çene diskini kaydırır. Bu da çene gevşekliğine neden olur. Uzmanlar, çene eklemi rahatsızlıklarının, çok sakız çiğneyenlerde çok daha fazla görüldüğü kanaatinde.
  • Tek taraflı çiğnenen sakız, çene kaslarını deformasyona uğratır. Uzmanlar, tek taraflı çiğneme kuvvetine maruz kalan çene kaslarında deformasyon oluşabileceğini, bu nedenle bir sakızın en fazla 20 dakika ve her iki çene tarafı ile çiğnenmesi gerektiğini vurguluyor.
  • Çok fazla sakız çiğnemek, çene sağlığının yanı sıra yüz güzelliğini de olumsuz etkileyebiliyor. Sakız çiğnenen taraftaki yüz – yanak kasları daha fazla kullanıldığı için yüzde simetrinin bozulma ihtimali oluşuyor.
  • Çok fazla sakız çiğnemek, baş, çene ve kulak ağrılarına neden olabilmektedir. Çok uzun süre çiğnenen sakızdan sonra ağız kasları oldukça yorulur ve ağzın açılamayacak dereceye gelmesine neden olur. Bu da çene sağlığı için oldukça tehlikelidir.
  • Aşırı çiğnenen sakız ile mide aşırı asit salgılaması yapar. Mide de besin kalmadığı için kendi kendine asit üreten mide uzun süre sonra kendini tahriş etmeye neden olabilecektir.
  • Bilim insanlarının 2012 yılında yaptıkları bir deney sakız çiğnemenin unutkanlık yaptığı ve aslında beyne giden kanın dikkati toplama etkisinin olmadığını tespit etmişlerdir,
  • İçeriğindeki etkin maddeleri de yabana atmamak gerekiyor.

Bir araştırmaya göre artıları ortaya çıkarılan, başka araştırmaya aynı artısı yalanlanan sakızın satış stratejisi için mi sonuçlarının bu kadar farklı olduğu soru işareti olarak kalmaya devam etmektedir.

Sakız çiğnemeyi çok seviyorsak, sağlığımız için dozunu kaçırmadan ve sağlığımızı koruyarak çiğnemekte yarar var.

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. sehrinisa dedi ki:

    bu konuya bende kendi blogumda değinmiştim.sizde çok açıklayıcı yazmışsınız teşekkürler…

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com