Kadınla Herşey

Mide Gazı

Mide Gazı

Mide gazı, mideden rektuma kadar  veya mideden ağza kadar, sindirim sistemi uzunluğu boyunca var olan bir gazdır. Mide gazı, bağırsak gazından farklı bir oluşum gösterir. Mide gazı, midede oluşur ve üst bağırsaklara taşınabilir. Mide gazı, özellikle sindirim sisteminin üst bölümleri, safra ve yemek borusu kısımlarına dolarak, aşırı geğirmeye neden olabilir. Artan mide gazı, alt bağırsakta gaz birikimine, anüsün zorlanmasına neden olabilir. Bu durum ise genellikle, karın ve midede kramp ya da ağrılara neden olmaktadır.

Çoğu kişi zaman zaman geğirmek veya günde bir kaç kez gaz çıkarmak ihtiyacı duyabilmektedir. Bazen aşırı mide gazı oluşumu sindirim bozukluğunun belirtilerini gösterebilir.

Üst bağırsak gazı da denilen mide gazı, yemek yerken, olağan miktardan daha fazla hava yutma nedeninden kaynaklanabilir. Mide gazı, alt bağırsaklara yani kolona ulaşıncaya kadar bozulur ve bağırsaklarda var olan gıda bakterilerine hedef olur. Bakteriyel aksiyon ile mide gazı, hidrojen, karbondioksit ve bazen de metandan oluşabilir.

Mide gazına neden olan gıdalar;

Bazı gıdalar, içeriğinde sindirilmeyen gazlar bulundurur. Bazen de midede veya bağırsaklarda gaz üretebilen gıdalar mevcuttur. Bu nedenle vücut alınan gıdanın tamamını sindiremez ve bu da beraberinde midede başlayarak bağırsaklara dek uzanan ve insanı rahatsız eden bir gaz oluşumuna neden olur. Gaz üreten gıdalar şunlardır:

  • Fasulye ve mercimek,
  • Laktoz içeren süt ürünleri,
  • Bazı meyvelerde bulunan ve aynı zamanda tatlandırıcı olarak kullanılan Fruktoz ve Sorbitol.

 

Sindirim bozuklukları kaynaklı da mide gazı oluşumu;midede-gaz

Bir gün içerisinde, 20’den fazla kez geğirme ya da günlerce süren şişkinlik, bazen sindirim bozukluğundan kaynaklı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bunlar;

  • Çölyak hastalığı,
  • Damping sendromu,
  • Gıda alerjisi veya intoleransı,
  • GÖRH – Gastroözofageal reflü hastalığı,
  • Gastroparez,
  • İrritabl bağırsak sendromu,
  • Laktoz alerjisi,
  • Mide ülseri.

 

Mide gazı, kendi başına nadiren de olsa ciddi bir durumun belirtisi olabilmektedir. Bu durum, ciddi rahatsızlıklara ve geğirmeye, yellenmeye sebebiyet verdiği için utanca neden olabilir. Ancak genellikle bu durum, aşırıya kaçmadığı sürece, normal işleyen sindirim sisteminin de sadece bir işarettir. Eğer sürekli mide gazı oluşumundan rahatsız iseniz, yeme alışkanlıklarınızı ve diyetinizi değiştirmeyi deneyin.

Ancak, mide gazı kalıcı veya şiddetli ise ya da mide ekşimesi, kusma, ishal, kabızlık, istemsiz kilo kaybı, kan değerlerinin değişimi ile ilgili gelişen bir durum ise, doktorunuza görünmenizde ve mide gazı tedavisine başlamanızda yarar var.

Bunun için gereken tetkikleri doktorunuz sizden isteyecektir. Mide gazına neden olan etken belirlendiğinde, doktorunuz tedaviye başlayabilir. Mide gazı tedavisi genellikle, mideyi rahatlamaya yarayan ilaçlar ile başlar ve gerek görüldüğü takdirde diğer tedavi yöntemlerine başvurulur. Her şeyden önce doktor muayenesi şarttır.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com