Kadınla Herşey

Kulak Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Kulak Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Kulak temizliği evde yapılabilecek basit ve önemli bir uygulamadır. Ancak sürekli kulağı tıkananlar için, kulak çöpüyle yapmaktan çekinenler için kulak temizletme yöntemleri de vardır. Sağlıklı kulaklar için belirli zamanlarda kulakların temizlenmesi şarttır.

Vücudumuzda her bir organın, sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürebilmesi için, hijyene ve temizliğe oldukça ihtiyacı vardır. Özellikle KBB olarak da bilinen üst solunum sistemimiz; kulak, burun, boğaz bölgesi temizliği vücudumuz için önem taşımaktadır. Çünkü bu bölge, vücudun işleyişini sağlayan iki temel organla da yakından ilişkilidir. Özellikle kulak bölgesi beyine oldukça yakın olması nedeniyle, kulak içi en ufak rahatsızlık belirtilerini bile beyinle ilişkili olarak görebilmemiz mümkün olmaktadır.

Kulak Nasıl Tıkanır?

Kulak temizliğinin önemi, kulakta biriken sıvının işitme kaybına neden olabileceği riskinden kaynaklanmaktadır. Burnun ürettiği sümüksü yapı ile dış etmenlerden korunması, kulak içinde geçerlidir. Bize kötü bir görüntü gibi gözüken aslında kulağında yapışkanımsı sıvı ile kulak içini cilalaması ve tozları buraya hapsederek kulağın içine gitmesini engellemesidir. Üretilen bu kulak sıvısı dışarıdan gelebilecek her türlü zararlı etmene karşı koruyucu görevi görürken çok fazla tozun ve parçacıklarında birikmesine sebep oluyor. Kişilerin aşırı toza maruz kaldığı durumlarda bu sıvıya yapışan zerrcikler fazlalaşıyor. Kulak deleğinin iç çevresinin kaplı oluduğu bu sıvı zamanla toz zerreleriyle birikerek kulak deliği hacmi küçülüyor. Bu durum kulakta bazı belirtilerle kendini gösteriyor;

  • Fazla basınç oluşması,
  • Kulakta doluluk ve tıkanıklık hissi,
  • Basıncın artması,
  • Çınlama duyumsaması,
  • Hafif ağrı hissetme.

kulak tıkanıklığı neden olur

Kulak Tıkanıklığı Nedenleri

Kulak tıkanıklığına neden olan kulak kiri, özellikle tozlu ortamlarda çalışma, çağrı merkezleri gibi sürekli kulaklık kullanma zorunluluğu olan işlerde çalışma ve kulak temizliğinin dengeli ve arada bir de olsa sağlıklı bir şekilde yapılmaması nedenlerinden birikir. Bunların yanı sıra; işitme cihazı kullanan kişilerde de oldukça sık görülmektedir. Tüm bu dış sebeplerin yanında bir de kulak içi odaklı iç sebepler de bulunmaktadır.

Bir de yukarıda bahsedilen kulağın koruyucu sıvısının ve aynı zamanda kulağı temizleyen sıvının fazla üretimiyle dışarıdan bir sıvıyla etkileşime girerek genleşmesi (şişmesi) sonucu da kulak içinde sıvı artışı kulak yolunu daraltacak, kapatacaktır. Kulak içi bu süreç de, tıkanıklığın diğer bir nedenidir.

Kulak temizliği sıklığı kişilerin kulak içi birikimlerine göre değişmektedir. Kimi insanların hiç kulak temizliği yaptırmadan sorun yaşamadığını görürsünüz, kimilerininde sürekli kulaklarının tıkandığına şahit olursunuz. Bu durum kişilerdeki salgılanan sıvıların yoğunluğuyla alakalıdır.

Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?

Kulak kanalı çok hassas bir yapıya sahip olduğu için, temizliğinde oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle yapılan bir yanlış vardır ki kulak zarı için tehlikeli olabilmektedir; her banyodan sonra kulak içlerinin pamuklu kulak temizleyicisi ile temizlenmesi. Bu eylem usulüne uygun yapılmadığında kulak zarı yırtılması yada delinmesi riskini ortaya çıkaran tehlikeli bir durum olabilir. Birçok insan bu yanlışı yapmakta ve kulak problemleri ve rahatsızlıkları çekmektedir. Her banyo sonrası rutin olarak temizlenen kulak bir zaman sonra kuruluk yaşar; bu durum ise kulak içinde kaşıntı ve rahatsızlığa neden olmaktadır.

Kulak çöpü gibi kulağa girebilecek ince cisimler, dış kulak yolu enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Kulak temizliği için sivri ve uzun cisimleri kullanmak, kulak zarını zedeleyebilir hatta delebilir. Kulağa aşırı sokulan cisimler bu riski taşımaktadır.

Eğer kullanımında riskli davranmıyorsanız kulak çöpünü kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak çok içeri sokulmadan, kulak sıvısını içeri itmeden, kulağa hafif sokup içinde döndürerek temizlik yapıldığında daha güvenilir olacaktır.

Kulak temizleme yöntemleri

Kulak temizliğini yaptırmakta mümkündür. Kulak temizliği KBB uzmanı tarafından yapılabilmektedir. Bölümde, kulağın temizliği için kullanılan aspratör ve özel aletler kulağınızın sağlıklı bir şekilde temizlenmesini sağlaycaktır. KKB bölümünde kulak temizleme, istediğiniz zaman (kontrol ihtiyacına göre) yaptırabileceğiniz bir uygulamadır.

Bir diğer uygulama kulak içi yıkamadır. Diğer uygulamaya göre biraz daha risklidir, kulak içine sıvı kaçma durumu olabileceğinden güvenilir yere yaptırılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com