Kadınla Herşey

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte mide ekşimesi olarak da ifade edilen, hamilelikte mide yanması durumu sık rastlanan, olağan bir gebelik dönemi rahatsızlığıdır. Hamileliğin zor yanlarından ve genelde zararsız olan bu yakınmayı pek çok kadın gebe kaldıktan sonra tecrübe eder.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması (asit reflüsü) göğüs kemiğinin altından genze kadar olan bölgede yakıcı tarzda bir rahatsızlık hissi oluşturur. Midede ve mideden boğaza doğru rahatsız edici bir yanma, ekşime; boğazda zaman zaman acımsı bir tat hissi, hamileliğin ilk dönemlerinde sıkça rastlanan bir durumdur. Bu durum, tüm gebelik süresince devam ettiği gibi, özellikle son 2 ay şiddetli olabilir. Sebebi ise; rahim büyür, mideye ve sindirim sistemine bası yapar. Bu da sistemin yavaş çalışmasına ve mide boşalmasını geciktirir.

Hamilelikte mide yanması gibi şikayetler, gebelik sürecinde vücutta ortaya çıkan hormonal ve fizyolojik değişikliklerden kaynaklanmaktadır. En önemli sebep gebelikte artan annelik hormonlarından ‘progesteron’ dur. Progesteron, rahimdeki düz kasları gevşettiği gibi mide ile yemek borumuz arasında bulunan kapakçığında gevşemesine neden olur. Bu durum mide asidinin yukarı kaçmasına ve hoş olmayan bir yanma duyusuna neden olur.

Hamilelik reflüsü adı da verilen bu durumdaki hastaların en çok şikayetçi oldukları durum, ağızlarına acı su gelmesidir. Rahmin de giderek büyüyüp mideye bası yapmasıyla bu şikayetler gebeliğin son aylarında daha da artar. Hamilelerde mide yanması ve mide ağrısı şikayetleri reflü; yani ağza acı su gelmesi durumu olmadan tek başına da olabilir.

Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?

Bazen gebelikten önce olan veya gebelikle beraber başlayan mide ülseri, gastrit gibi problemler de midede ağrı ve yanma, ekşime şikayetlerine sebep olabilir. Aşağıdaki önlemler uygulandığı halde ve antiasit şurup ve benzeri ilaçlar kullanıldığı halde geçmeyen mide ağrıları bu konuda uyarıcı olmalıdır, bu durumda daha ileri değerlendirme için dahiliye veya gastroenteroloji uzmanı konsültasyonu gerekebilir.

Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ile, bu şikayetler en aza indirilebilmektedir;

  • Bir seferde çok yemek yerine, sık sık ve az miktarda yemeli.
  • Yemekle birlikte bol sıvı alımından kaçınılmalı.
  • Ilık süt mide yanması şikayetinize iyi gelebilir.
  • Kızartmalar, aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler bu şikayetleri arttırır, bunlardan kaçınılmalı.
  • Sıkı giyecekler giyilmemeli.
  • Sigara kullanılmamalı.
  • Fazla kahve tüketiminden kaçınılmalı.
  • Yüksek yastık kullanmak faydalı olabilir.
  • Doktorunuzun önereceği mide asitini giderici ilaçları kullanabilirsiniz.

gebelikte-mide-yanmasi-nedenleri

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne iyi Gelir?

Mide yanmasına en iyi gelen çözüm ılık süttür. Ilık sütün gaz yapıcı etkisinin de rahatsızlık yapacağını düşünen anne adayları elma, armut gibi iyi gelen meyveler tüketerek de rahatlayabilirler. Mide yanması şikayetlerinde badem gibi zengin lif kaynağı olan besinler de iyi gelmektedir.

Gebelikte mide yanması, bulantı ve ekşimesi gibi şikayetler karşısında, doktor tarafından anne adayına rahatlatıcı ilaçlar verilebilmektedir. Bunun yanında, çiğneme tabletleri de rahatlama sağlamaktadır ancak; bu tabletler konusunda da anne adayları, doktoruna danışmalıdır. Mide yanması şikayetlerinde doktora danışmadan mide ilaçları alınmamalıdır.

Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Önlenebilir?

Hamilelikte mide yanması yapan yiyecekler konusunda da dikkatli olunmalı, bu rahatsızlığın önüne geçmek için ilk önce diyetle basit değişiklikler yapılmalı ve bazı alışkanlıkların düzenlenmesi gerekir. Dikkat ile takip edilirse bazı gıdaların mide yanmasını artırdığı fark edilebilir.

  • Kahve,
  • Çikolata,
  • Asitli içecekler,
  • Asitli gıdalar (limon, sirke, hardal gibi),
  • İşlenmiş etler (sosis, sucuk gibi)
  • Naneli yiyecekler,
  • Baharatlı yiyecekler,
  • Kızartmalar ve yağlı yiyeceklerden sakınılmalıdır.

Yemeklerden sonra sakız çiğnenebilir (bkz. sakızın faydaları ve zararları). Sakız, tükürük bezlerini çalıştırıp oluşan tükürük ile yemek borusuna kaçan asiti nötralize eder. Yatmadan hemen önce yemek yenmemeli, yemek yedikten sonra iki üç saat geçmeden uzanılmalıdır.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com