Kadınla Herşey

Böbrek Kumu Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Kumu Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek kumu, tıp dilinde oksalat, fosfat, ürat, sistin kristallerinin erimeden idrar içinde birleşmeleri ile oluşan, ağrılı bir hastalıktır. İdrarda çözülemeyen ve atılamayan böbrek kristalleri böbrek kumu olarak adlandırılmakta, bu kristallerin büyümesi ve bir araya gelmesi ile de böbrek taşları oluşmaktadır.

Böbrek kumu neden olur?

Böbrek kumu, kalsiyum, oksalat ya da ürik asit gibi maddelerin vücutta ve dolayısıyla idrarda fazla miktarda bulunması nedeniyle meydana gelmektedir. İdrarda bulunan ve aslen erime özelliği bulunan kalsiyum oksalat tuzlarının erimeden idrarda birikmesi sonucu oksalürinin hakim olduğu kum dökme vakası tespit edilmektedir.

İdrarda oksalat artışına neden olan unsurlar ise; idrar asiditesinin azalması, şeker hastalığı, lösemi, sarılık, sinirlilik ve mide – bağırsak sorunlarıdır. Bu şekilde meydana gelen kristallerin oranının yüksek olmaması halinde herhangi bir şikâyete yol açmayabilmektedir. Ancak atılan kristal miktarının yüksek olduğu durumlarda; idrar esnasında yanma, mikroskobik kematüri ve bazı durumlarda ise kolik şeklinde şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir.

böbrek-kumu-belirtileri

İdrar içinde erimiş şekilde bulunan fosfatların erimeyen fosfatlara dönüşerek kum oluşturmasına ise fosfatüri adı verilmektedir. Fosfatüri şeklinde kum dökmeye, yüksek miktarda alkali besinler alınması, hiperparatiroidizm, mide asiditesinin yükselmesi gibi nedenlerle idrarın alkalileşmesi yol açmaktadır. Fosfatüri halinde idrar bulanık ve beyaz renkli görünmekte olup, bekletildiğinde dibe doğru tebeşir tozuna benzer fosfatlar çökmektedir. İdrara çıkmada yanma hissi, kolik şeklinde ağrılar ve dizüriye sebep olan fosfatüride yüksek oranda sıvı alınması ve idrar asiditesinin çoğaltılması faydalı olmaktadır.

Ürat kristallerinin idrar içinde erimemesi haline ise üratüri adı verilmekte olup, idrarın yoğunlaşması, ürik asit atılımının artması ve idrar asiditesinin çoğalması üratüri oluşumuna sebep olmaktadır. Çıkarılmış olan idrarın bir süre bekletilmesi halinde kiremit renginde ürat kristallerinin çökmeye başladığı görülmektedir.

Böbrek kumu tedavisi;

Teşhisinin ardından doktor tarafından neden olan etkene yönelik olarak tedavi edilecek olan böbrek kumu ile ilgili bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Kuru armut, turp suyu, kereviz suyu, çörek otu bal karışımı, gül, menekşe ve keten tohumu çayı, ebegümeci yaprağı, böğürtlen çayı gibi uygulamalar ile kum dökme şikâyetlerinin azaltıldığı görülmektedir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com