Kadınla Herşey

Bağırsak İltihabı Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi

Bağırsak İltihabı Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi

Bağırsak iltihabı, bağırsağın içinde bulunan ince zarın iltihaplanması sonucu bağırsağın etkin olarak görevlerini yerine getirememesine neden olan bir hastalıktır. Belirtileri farkedilebilir olsa da, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olmaktadır.

Bağırsak İltihabı Neden Olur?

Birçok sebebi bulunabilen bu hastalığın başlıca sebepleri; mikroplar ve zehirler olabileceği gibi bağırsakta üreyip çoğalan bağırsak kurtları da yol açabilmektedir. Bağırsak içinde yararlı ve zararlı olabilen mikroplar vardır. Ancak bu mikropların işlevine etki eden dış etmenler olduğunda bunlar bağırsak iç zarını iltihaplandırma başlarlar. Bu iltihaplanmaya neden olan ise;

  • Konserve gıdaların tüketimi,
  • Bayatlayan ve bozulan ekmekler,
  • Çiğ yenen sucuk, pastırma, sosis türevleri,
  • Bozulmış dondurma çeşitleri,
  • Tazeliği giden bayatlamış yumurtalar,
  • Bakteri oluşmuş balık ve tavuk gibi beyaz etler,
  • Aşırı bekleyen hamurlu yiyecekler ve tatlılar gibi beslenmeye dayalı farklı nedenler bulunmaktadır.

Beslenmeden kaynaklı durumun yanında başka sebeplerde bağırsak iltihabında gelişimin artmasına neden olabilmektedir. Verem, kolera, grip, dizanteri gibi hastalıklarını iltihaba neden olan hastalıklar olarak sayabiliriz. Aynı zamanda kullanılan kimi ilaçlar da bağırsaktaki yararlı bakterilerin işlevini bozabilmektedir.

Bağırsak iltihablanması, sayılan bu nedenlerin bilinmeyen etkisiyle oluşmaktadır. Tam olarak neden ve nasıl bu sayılan sebeplerle bakterilerin zararlı hale dönüşebildikleri öğrenilmiş değildir.
bagirsak-iltihabi-belirtileri

Bağırsak İltihabı Belirtileri

Bağırsak iltihabının ilk belirtileri; ishal, karın ağrısı ve sümüksü şeklinde dışkılamadır. İshal ve kusmanın birkaç gün seyrinin ardından halsizlik, baş ağrısı ve baş dönmesi ile devam eden hastalık birkaç günün sonunda yavaş yavaş geçerek bu sıkıntıları ortadan kaldırmaktadır.

Karın ağrılarının şiddetli olması, ateş yükselmesi hastalığın seyrinin ciddiyetini ve artarak devam ettiğini göstermektedir.

Bağırsak iltihabı nasıl tedavi edilir?

Özellikle yaz ve sonbahar aylarında meydana gelen hastalığın altında yatan nedene göre tedavi yöntemleri çeşitlidir. Sebeplerine göre ayrı tedavi yöntemleri bulunan bağırsak iltihabı bulunan hastaya, ilk olarak yatak istirahati tavsiye edilmektedir. Vücudun az enerji harcayarak beslenmesine dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.

Bağırsak iltihabına ne iyi gelir?

Ihlamur, süt, yoğurt, ayran, sade suya yapılan çorbalar, şekersiz çay gibi sıvı gıdalar tüketmesi tavsiye edilen hasta, sıkıntıları azaldıkça yavaş yavaş normal gıdalara geçiş yapabilmektedir. Ancak hastalığın altında yatan neden tifo, kolera, paratifo gibi hastalıklardan gelen mikroplar ise, bağırsak iltihabının iyileşmesi bu hastalıkların tedavi edilmesi ile mümkün olmaktadır.

Ateşi yüksek seyreden, giderek halsizleşen, karın ağrıları dinmeyen hastaların mutlaka doktor kontrolünde tedavisini sürdürmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Kron hastalığı ve Kolit gibi kronik sindirim sistemi hastalıklarına dönüşme riski çok yüksektir.

Özellikle küçük çocuklarda yazın sıkça görülen ve dışkının yeşilimtırak çıkması en belirgin özelliği olan bir takım bağırsak iltihabı hastalıkları bulunmakta olup, bu iltihaplar küçük çocuklarda hastalıklara ve hatta ölüme yol açabilmektedir. Bu nedenle bu tür belirtiler ihmal edilmemeli ve hemen bir hekime başvurulmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com