Kadınla Herşey

Hamileyken Kestane Yemek

Hamileyken Kestane Yemek

Hamilelik süreci, diğer zamanlara oranla çok daha özen ve dikkat gerektiren bir dönemdir. Gebelikte anne adayları, özellikle yediklerine ve içtiklerine oldukça önem vermelidir. Normal  zamanlarda, sağlığa faydalı olan birçok besin, gebelikte ters bir etki yaratabilmekte, anne karnındaki bebeğe olumsuz etkilerde bulunabilmektedir.

Hamileyken birçok besine aşeren anne adayları, kimi zaman kestaneye de aş erebilir. Özellikle hamilelik süreçlerini kış aylarında geçiren anne adayları, kestaneye karşı daha sabırsız ve iştahlı olabilir. Ya da ortamda pişen kestane, onlar için nefis görünebilir. Bu gibi durumlarda anne adayları çoğu zaman diğer besinlere olduğu gibi kestaneye de şüphe ile bakabilirler. Hamileyken kestane yemenin faydaları ve zararları, bebeğe zarar verir mi gibi birçok konu, anne adaylarının bu dönemde kafalarını karıştırabilir.

Hamilelikte Kestane Yemenin Faydaları Nelerdir?

Kestane tam bir güç kaynağıdır. Bu nedenle özellikle hamilelik sürecinde anne adayları için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.

  • Hamilelik medeni ile pelvis kaslarında oluşan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Anneye güç ve kuvvet verir, yorgunluk hissini azaltır.
  • Doymamış yağ asitleri ve vitaminler bakımından zengin olan kestane içinde bulunan mineraller; hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, damar sertliği, osteoporoz ve diğer hastalıklara karşı vücuda direnç vererek, hastalıkları önleyebilir.
  • Kestane riboflavin içerdiği için, hamilelikte vitamin eksikliğinden kaynaklı olarak ağızda çıkan yaralara, dil yaralarına ve ağız ülserine karşı çok faydalıdır.
  • Kestane yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, vücut için daha fazla enerji temin edebilir, kalın ve ince bağırsak, dalak ve mide için faydalı olabilir. Bu da gebelikte yaşanan kabızlık gibi bağırsak problemlerine oldukça faydalı olabilmektedir.
  • Kestane, içeriğindeki C vitamini sayesinde, diş, kemik ve kan damarlarını korur; osteoporoz, bel ve bacak rahatsızlıkları, diz ağrıları ve güçsüz kemik ve kaslar için oldukça faydalıdır. Gebelikte yaşanan bel ve bacak ağrıları içinde oldukça faydalı olan bu besin, yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Kestane besleyici yönü ile ve anne adaylarına faydaları ile de sınırlı değildir. Kestane, anne karnındaki bebeğin bağışıklık sistemini geliştirerek, fetal gelişimine de destek sağlar.
  • Gebelikte meydana gelen, özellikle bacaklarda ve kollarda oluşan şişme problemini de ortadan kaldırmak için oldukça faydalı bir besindir. Bunun yanı sıra hamilelikte meydana gelen bacak uyuşması problemlerinde ham kestane, şifalı bir etkiye sahiptir.
  • Kestanede, özellikle hamilelikte vücut tarafından ihtiyaç duyulan amino asitler oldukça fazladır, bu özelliği ile annenin bağışıklık sistemini artırmada yardımcı olur.
  • Kronik ishal problemi de anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı bir problemdir. Bu gibi durumlarda kestane yemek, mideyi rahatlatır ve ishali keser.
  • Kestane, anne adaylarının sıklıkla yaşadığı gebelik belirtisi olan mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Gebelikte karşılaşılan bir diğer problem ise, ödem oluşumudur. Gebelikte ödem prolemine iyi gelen besin elbette kestanedir. Potasyum açısından zengin olan kestane,vücuttaki nemi muhafaza eder ve vücudun sodyum-potasyum dengesizliğini ortadan kaldırır..

gebelikte-kestane-yemek-zararli-miKestane Nasıl Tüketilmeli?

Kestane taze ve çiğ olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Çiğ olarak yenmesi hazımsızlığa neden olur ve sindirim için faydalı değildir. Pişirilerek tüketilmesi çok daha sağlıklıdır. Ayrıca kestanenin kabuğu ve ağacını kabuk ve yaprakları da kullanılır. Kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür.

Kestaneler bıçak ile çizilir ve tavada kavrularak çerez olarak yenilebilir. Suda haşlanarak, veya fırınlanarak da yapılabilir. Kestane şekeri de leziz bir tatlı olarak sofralarınızı süsleyebilir. Kestane balı da pek çok hastalığa iyi gelen şifalı bir yiyecektir.

(Evde kestane nasıl pişirilir yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)

Gebelikte Kestane Yemenin Zararları Nelerdir?

Kestanenin bilinen bir zararı yoktur. Gebelik süreci de dahil, tüm zamanlarda gönül rahatlığı ile yenilebilecek, şifalı ve besin değeri oldukça yüksek bir besindir.

Damar sertliği, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlıkları olanlar ya doktor kontrolünde yemeli ya da yememelidir. Bu sağlıkları için çok daha iyidir.

Bununla birlikte glüten hassasiyeti olan çölyak hastalarının da çekinmeden tüketebileceği kestane, glüten, yağ ve kolesterol içermemektedir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com