Kadınla Herşey

Ayakkabı Kokusu Nasıl Gider?

Ayakkabı Kokusu Nasıl Gider?

Ayakkabı kokusu, ayak sağılığına bağlı oluğu gibi ayakkabının kendisinden de kaynaklanabilir. Yılın her dönemi görülebilen ayakkabı kokusunu yok etmek için bazı yöntemler vardır. Eğer sorun sadece ayakkabıysa, kokan ayakkabıya çözümler var.

Ayakkabı kokusu sadece yazın olmamaktadır. Kış aylarında da bu sorun yaşanabilir. Ayakkabının içinde kokuya neden olan bakteri ortamının oluşması yeterlidir. Bu yüzden yaz-kış ayakkabıda koku olması hep şikayet edilen sorunlardandır. Ayak terlemesi sonucunda oluşan kokular olabildiği gibi çorapların da ayakkabıda kokuya neden olduğu bilinmelidir. Ayakkabı kokusu, ayakkabının kalitesizliğinden de kaynaklanabilir.

Ayakkabı Kokusu Neden Olur?

Bilinmeli ki; ayak terlese dahi ayakta koku olacak diye kesin bir yargıda bulunmak yanlıştır. Herkesin ayağı terleyebilir ancak herkesin ayağı kokmaz. Bu nedenle ayakkabıda kokuya neden olan durumlar gözden geçirilmelidir. Ayakkabı kokusu; ayak terlemesinden, ayak mantarından, naylon çoraplardan, ayakkabının yanlış kullanılmasından, temiz olmayan çoraplardan dahi kaynaklanabilir.

Ayakkabı içinde bir şekilde oluşan nem (ter), eğer bir bakteriyle temas ediyorsa bu durum kokuya sebep olabilir. Bakteriler nemi ve sıcağı severler. Ayakkabının içinde bakteri olmamasına dikkat edildiği gibi, ayak bakımı da özen gösterilmesi gereken bir konudur. Bakımlı bir ayak, ayakkabı kokusu riskini de azaltacaktır.

Ucuz ayakkabıların üretiminde kullanılan kimyasallar hem ayakta terleme yapar hemde farklı kokuların oluşmasına neden olurlar. Giyilen çoraplar polyester karışımlı naylon özelliği yüksek çoraplar ise bu durum ucuz ayakkabılarda daha çok kokuya neden olacaktır.

Ayakkabılar apartman dairesinde kapı dışında ise sürekli gelen geçenlerin, yerden kaldırdığı tozlar ve mikroplar zamanla ayakkabı içine girecektir. Yine rüzgarlar da, açık ayakkabının içine tozu taşıyacaktır. Kısa süreli böyle bir durum sorun olmasa da aylarca bu durumun sürekli devam etmesi kokuya neden olabilmektedir.

Ayakkabı Kokmaması İçin Ne Yapılır?

Uzun süreli ayakkabı kullanılacaksa mutlaka deri ve kaliteli olanı alınmalıdır. Deri ayakkabı yapısı gereği bakterilere karşı daha dayanıklıdır. Ayakkabı kokusu kaliteli ayakkabılarda daha az olmaktadır.

Ayakkabı eğer yıkanıyorsa mutlaka güneş gören yerde iyice kurtulmalıdır. Ayak terlemesinden dolayı nemlenen ayakkabı içinde bu yapılmalıdır. İçi iyi kurumayan ayakkabı koku oluşumuna daha yatkın olacaktır.

Ayakkabılar aşırı toza maruz kalmayacak açık ortamlarda bulunmalıdırlar. Balkona koymak çare olabilir. Bu durum onların sürekli hava almasını sağlayacaktır.

Dışarıdan gelindiğinde ayakkabıyı hemen ayakkabı dolabına kaldırmak nemli ayakkabının kurumasını zorlaştırır. Biraz dışarıda duran ayakkabı, hararetini kaybedip kuruduğu zaman ayakkabılığa yada dolaba konursa daha iyi olacaktır.

İnsan bünyesinde mevsimlere göre terleme oranları değişir. Yaz-kış ve mevsim geçişleri dönemleri için ayrı ayakkabılar kullanmak önemlidir. Yazın ve mevsim geçiş dönemlerinde daha açık ve hava alan yapılı ayakkabılar tercih edilmelidir.

Ayakkıbının içine konulan ayak tabanlığı da (ayakkabı pedi) kaliteli olmalıdır. Aksi takdirde ucuz olan tabanlık, naylon özelliğinden dolayı ayakta terleme yapacak ve ayakkabı kokusu oluşturacaktır.

Ayakkabı kokusunu gidermek için;

  • Ayak kokusunu önleyen yöntemler uygulandıktan sonra,
  • Ayakların kokmasına sebep olacak ayak mantarı yoksa,
  • Ayak terlemesine sebep olacak başka bir rahatsızlık da bulunmuyorsa; okunacak bu yöntemlerin işe yaradığı görülmüştür.

Ayakkabı Kokusu Nasıl Geçer?

Ayakkabı kokusunu giderici çözümler

Ayakkabı Kokusuna Çözümler

Çözüm 1: Gün içinde ayakkabı ayakta fazla duracaksa ve terleme kaçınılmazsa, ayakkabı içine bir miktar pudra serpilebilir. Talk pudra yada bebek pudrası nem hapsetmede etkilidir.

Çözüm 2: Ayakkabı kokusu karbonat ve tuz karışımı ile de azaltılabilir. Karışımı (tuzluk vasıtasıyla) çok olmamak kaydıyla içine güzelce serpebilirsiniz. Tuz bakterileri kırar. Ancak sadece karbonat da kullanılabilir. Karbonat nemi hapsedecektir.

Çözüm 3: Kokan ayakkabı parfüm ile kokudan uzak tutulabilir, ancak bu geçici olmaktadır. Bakteriler parfümle yok olmazlar ama kamufle olurlar; bunun yerine doğal yöntemler deneyebilirsiniz.

Çözüm 4: Çay ağacı yağını ayakkabının içine sürer yada damlatırsanız bakterileri dezenfekte etmiş olursunuz. Adaçayı yağı da bu iş için uygun olacaktır. (bknz: bitkisel yağlar nerede satılır?)

Çözüm 5: Kokan ayakkabı sprey kolonya ile de kokusuz hale getirilebilir. Kolonyanın alkol etkisiyle ayakkabı içindeki bakterilerin dezenfekte olması sağlanır. İçine (ayak parmak ucuna erişinceye kadar) güzelce püskürtülerek sıkılan kolonyanın kurumasını beklemelisiniz. Bu işlemi haftada bir kaç kez yaparsanız sorun büyük ölçüde azalabilir.

Çözüm 6: Ayakkabı kokusu giderici yöntemlerden biri de narenciye kabuklarını ayakkabının içinde bekletmektir. Limon ve portakal gibi meyvelerin kabuklarını ayakkabının içine koyduğunuzda, içindeki bakterilerin yok olmasını sağlarsınız. Bu uygulamayı akşam yapmalı, sabaha kadar kabukları ayakkabının içinde bırakmalısınız.

Ayakkabı Kokusu Bu Hatalardan da Olabiliyor!

Hep yapılan hata vardır; “ucuz ayakkabı alırım, sürekli değişik giyerim.” Bu yanlıştır! Yılda alınan dört ucuz ayakkabı yerine iki kaliteli ayakkabı hem daha uzun dayancak, hemde ayak sağlığınızı koruyacaktır.

Aşırı sıkan ayakkabı ayağın nefes almasını, hava almasını önler. Özellikle bağcıklı ayakkabıların bağcıkları çok fazla sıkıldığında ayakkabının içinde hava sirkülasyonu olmayacağından ayakkabı kokusu oluşması muhtemeldir.

Günde iki ayakkabı değiştirilecekse (spor-klasik), mutlaka çoraplarında değişmesi gerekir. Her ayakkabının içi kendine ait temizliktedir. Birinde olan bir sorun diğerine de geçmemesi için çoraplarında değiştirilmesi daha iyi olacaktır.

Ayakkabının yıllarca kullanılması koku yapmaz. Dikkat edildiği takdirde sağlam, deri bir ayakkabı daha uzun ömürlü olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com