Kadınla Herşey

Renklerin Anlamları ve Psikolojik Etkileri

Renklerin Anlamları ve Psikolojik Etkileri

Renkler hayatımızı canlı tutan en temel parçalardan biridir. Renkler, insanlar üzerinde etkiler bırakırlar. Kimi rengi sıcak kimi rengi soğuk bulmamızda, renklerin algılarımıza ve ruhumuza verdiği mesajlar oldukça etkilidir. Kendimizi mutlu hissettiğimiz bir gün kırmızı renk kıyafetlere bürünürken, canımızın sıkkın, keyifsiz olduğumuz bir gün siyahlara bürünmemiz hiç de tesadüf ürünü değildir.

Renklerin anlamları iki şekildir: Kendisine yüklenen anlam ve kendinden olan anlamlar. Yeşil kendinden olan anlamına göre canlılığı temsil eder. Biz bu anlamı yüklemeyiz, kendinden doğadan yüklüdür. Siyah renk gibi bizde matem anlamı yüklenen bu renk Japonya’da mutluluğu temsil edebilmektedir.

Renklerin Özellikleri Nelerdir?

Renklerin ruhumuzda ve düşüncelerimizde nasıl algılandıkları onların kullanım alanlarını da belirlemiştir. Renklerin gücünü keşfeden insanlık bunu hayatın her alanında bilinçli olarak kullanmaktadır.

  • YEŞİL: Kalbin enerjisi olarak bilinir. Doğanın, canlılığın rengidir. Bahar, başlangıç, diriliş rengidir. Güven verir. Üretkenliği artıran bir renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Mide rahatsızlığına iyi geldiği saptanmıştır.

Kendisine güven duyulmasını isteyen firmalar (bankalar, işletmeler…) bu rengi kullanırlar. Lokantalarda üreticilik etkisinden dolayı kullanılır. Hastanelerde hastaların hayata tutunma enerjilerinin artması için ve iyileştirici psikolojik etkisinden dolayı kullanılır.

  • MAVİ:  Doğanın diğer bir rengidir. Gökyüzünün, ufkun, uzaklığın ve sadeliğin rengidir. Sonsuzluğu simgeleyen bu renk yeşil renk gibi huzuru sakinliği ve ferahı çağrıştırır.

Nazar boncuğu, kimi köy evlerini pencere kenarları ve kapılarının kenarları (ege evleri), okul duvarlarında kullanımı yaygındır. Beynin sonsuz bilgi alışını temsiline yakın olduğundan mantık ve beynin rengi de denebilir. Zeka açar.

  • KAHVERENGİ: Toprak… Diğer bir doğa rengidir. Yeryüzünü simgeler, varlığın gerçeklini, sistemin ve üretimin rengidir. Üretim dinamikliktir, hareketliliktir. Toprak, bağrındaki canlılara hareket zeminidir. Aynı zamanda canlılığın son rengidir.

Çalışanların hareketli ve olmasını isteyen ticari yerler bu rengi kullanırlar. Orta yaş üstü insanların giyim tarzında daha çok yer alır.

renklerin insan psikolojisine etkileri nelerdir

  • SARI: Güneşin rengidir. Birlikteliği, gücü, hareketlilik ve çalışmayı yansıtır. Sararan yapraklar gibi, batan güneş gibi geçici bir renktir. Dikkat çekici ve seçicidir. Enerji verici özelliği vardır. Aynı zamanda batan güneş gibi enerjinin bitişini, sonbahar gibi hazanı ve hüznü de temsil eder.

Ticari taksiler trafikte çekici olmak için, bebek şampuanları enerji kaynağı olan bu rengi hayata yeni gelen bebekleri simgelemek için kullanırlar. Seri ilanlar sayfalarının hakim rengidir. Sarı sayfalar diye de bilinmektedir.

  • KIRMIZI: Güneşin batış, ateşin, canlılığın, kanın rengidir. Mutluluğu temsil eden bu renk sıcak renklerdendir. Çekici olan bu renk aynı zamanda kararlığın rengidir. Acıktıran bir renktir, iştahı artırır. Kan rengi olmasından dolayı kan akışını hızlandıran, hareket veren bir renktir.

Gazeteler kararlılık sembolü olarak bu rengi kullanırlar. Gıda firmalarında iştah açma özelliğinden dolayı yine bu renk kullanılır.

  • SİYAH: Karanlığın, evrenin rengi olan bu renk, hüznü temsil eder. Işığı emen, yok eden özellik nedeniyle karamsarlığa da sebep olan bir renktir. Konsantrasyonu ve odaklanmayı sağlar. Asaletin rengi olarak da bilinmektedir.

Işığın emilmesi gereken fotoğraf ve çekim odalarında kullanılır.

hangi renk psikolojimizi nasıl etkiler

  • BEYAZ: Bulutların rengi olan beyaz, temizliği ve saflığı temsil eder. Beyaz başlangıç rengidir. Resimlerin dahi tuval rengidir. İstikrar ve devamlılık rengi olması diğer bir özelliğidir. Leke kabul etmez. İçtenlik ve vitrin rengidir. Masumiyeti temsil eder.

Gelinliklerde yeni bir başlangıç rengi olarak kullanılır, memurlar ve iş insanları dürütlük çağrıştırması nedeniyle takım içine beyaz gömlek giyerler.

  • MOR: Sakinleştirici ve dinlendirici etkisi depresyona meyilli insanlar için çekicidir. Sabırsızlığa neden olur. Ruhani bir renktir. Lükse ve ihtişama çağrıştırıcı etkisi vardır. Bilinçaltına etki eden nevrotik bir renk olarak kabul edilir.

Dayanışma özelliği veren bu renk, kadın dayanışmasının sembolü olarak sıkça kullanılmaktadır.

  • LACİVERT: Mavi renge yakınlığı nedeniyle sonsuzluğu temsil eder. Otorite ve verimlilik rengi olan lacivert aynı zamanda çekici ve güçlü bir etkiye sahiptir. Kozmik renk olarak bilinir. Sezgiyi güçlendirerek karar vermeyi kolaylaştırır.

Lacivert şirketler tarafından çok kullanılan bir logo rengidir.

renklerin kullanım alanları nerelerdir renklerin gücü

  • TURUNCU: Sarı ve kırmızı renkten ilhamını alan turuncu, güneşin geçiş rengidir. Sosyal bir renk olan turuncu, enerjiyi ve dayanıklılığı temsil eder. Sıcak bir renktir. Çalışma azmi veren pozitifliğin rengi olarak da bilinir. Olumlu düşünceyi ve ilhamı çağrıştırır. Bu renge aşırı maruz kalmak sinir sistemini olumsuz etkileyebilir ve asabiyet verebilir.

Budistler bu rengi bilgelikle özdeşleştirdikleri için kullanırlar. Çalışma sandalyelerinde, ofislerde, meclis koltuklarında kullanıldığı bilinir.

  • PEMBE: Rahatlatıcı ve dinlendirici bir renktir. Masumiyet ve şirinliği çağrıştırır. Sempatik bir renk olan pembe rahatlatıcı etki yapar. Uyumun rengidir.

Kadınlarla çağrıştırılan bu renk genelde kadınlara özgü ürünlerde sık kullanılmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Yün kazakların yıkanması dedi ki:

    Kadınların renkli dünyasında elbette her rengin bir anlamı olmalı, aksi halde bu kadar duygu durum değişimi olur muydu 🙂

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com