Kadınla Herşey

Yiyecekler Nasıl Saklanır?

Yiyecekler Nasıl Saklanır?

Buzdolabımızın kapısını açtığımızda diri kalmış bir marul, domates veya maydanozla karşılaşmamız neredeyse imkansız. Bunun en bilindik sebebi ise, sebzeleri fazla miktarda alıp, buzdolabı gibi tüm yiyeceklerin aynı atmosfere maruz kaldığı bir ortamda günlerce bırakmamız. Bir diğer neden de tabi ki bazı sebzelerin canlılığını, diğerlerine göre çok daha çabuk yitirmesi. Sebzeler pörsüyor, kokuyor, çürüyor ve çok kötü görüntüler sergileyebiliyor. Biz de bu kötü görüntüden ve kokudan kurtulmak için onları çöpe atıyoruz. Alırken tazecik olan, mis gibi kokan sebzelerin sonu maalesef çöp oluyor. Maneviyatımıza israf olarak yansıması ve maddi olarak da aile bütçemize olumsuz etkileri elbette cabası!

Sebzeler gibi daha birçok gıda var, sonu hazin son ile biten. En bilinenleri tabi ki ekmekler. Her gün taze ekmek yemek uğruna, tezgah köşelerinde ekmek artıkları her geçen gün birikir, bazen unutulur, bazen kokar. Özellikle naylon poşetler içinde günlerce kalan ekmek, en sonunda kendi kendini imha eder. Poşeti açıp baktığımızda bizi karşılayan görüntü küftür!

Oysa beslenmemiz için gerekli olan temel gıdaların ve besin değerlerini çok çabuk kaybedebilen sebzelerin, birkaç saklama yöntemini bilerek daha uzun ömürlü olmalarını sağlamamız mümkün. Siz de bu dertten muzdaripseniz; çözüm saklama koşullarını ve pratik birkaç bilgiyi bilmekten geçiyor.

İşte sebzelerin saklama koşulları;

 

sebzeler

Dereotu; Taze dereotu mis gibi kokar, içeriğindeki vitamin ve mineraller ile de vücut sağlığımız için oldukça faydalı bir bitkidir. Dereotu, sofralarımızda sıkça kullandığımız bir bitkidir. Salatalarda, yemeklerde, çorbalarda. Peki bu dereotunun bozulmaması ve daha uzun süre dayanabilmesi için ne yapabiliriz? Dereotunu temiz bir havluya sarın ve naylon bir torbaya koyun. Dereotunu bu şekilde saklarsanız, tazeliğini çok daha uzun süre koruyacaktır.

 

sebzeler

Marul; Özellikle yaz sofralarımızın vazgeçilmez yeşillikleri, marullar. İçeriğindeki vitaminlerle hem enerji verir hem de kalori yakmamızı sağlar. Özellikle salatalarda sıklıkla kullandığımız marulları, sağlıklı bir şekilde, besin değerlerini koruyarak nasıl saklayabiliriz? Marulların taze kalması için su dolu bir kapta 1 saat bekletin. Yeşil kısımları aşağı gelecek şekilde buzdolabına koyun. Bu şekilde 10 gün boyunca tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.

 

salatalikSalatalık; Yazın sulu sulu salatalıklar hem sade hem de salatalrda, özellikle de yoğurtla birlikte nefis oluyor. Sağlık açısından da oldukça faydalı. %95′ lik su oranı ile yazın günlük yiyeceğiniz bir taze salatalık, tüm gün kaybettiğiniz suya destek olacaktır. Ancak salatalıklar ne yazık ki tazeliklerini çok çabuk kaybediyor. Peki salatalıkların taze kalmasını nasıl sağlayabiliriz? Salatalıkları, kuyrukları suda kalacak şekilde su dolu kaba yerleştirin. Kaptaki suyu, her gün değiştirin. Böylece salatalıklar her gün taze olacak!

 

sebzelerPatates; Sofralarımızın karalıdır patates. Hemen her zaman iyi bir kurtarıcıdır. Lezzeti ile birçok tarifte kullanabildiğimiz patatesler, vücut sağlığımız içinde oldukça faydalıdır. Özellikle sindirim sistemini destekler ve bağırsak sorunlarını gidermede oldukça etkilidir. Ancak ne var ki patatesler de diğer birçok sebze gibi çabucak bozulur. Peki patateslerin bozulmaması için ne yapabiliriz? Patatesler hemen filizleniyorsa patates koyduğunuz torba yada kutunun, sebzeliğin içine birkaç tane yeşil elma atın. Böylece patatesleriniz çok daha taze kalacak!

 

muzMuz; Yaz meyvelerinden olan muz, içeriğindeki yüksek miktardaki potasyum tam bir kalp ve damar dostudur. Bunun yanı sıra, mide ve sindirim sistemi içinde oldukça faydalı bir meyvedir. Muz, sade olarak da tüketilmektedir. Ancak muz, çilek ve diğer yaz meyveleri ile yapacağınız meyve salataları gerçekten harikadır. Ancak muz da diğer meyveler gibi fazla dayanmaz ve çabucak bozulur. Peki muzun bozulmaması için ne yapabiliriz? Muz, çok dayanıklı bir meyve değildir. Bir süre sonra kararmaya başlar. Buzdolabına koymak da bu süreci hızlandıran nedenlerdendir. Oysa muzu oda sıcaklığında bir yerde muhafaza etmeniz, muzların daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

 

kurabiyelerBisküviler ve kurabiyeler; Sebzelere ek olarak saklama koşulları ile ilgili birkaç bilgi de farklı gıdalardan vermek istiyoruz. Bunlardan ilki, heme hepimizin ortak derdi olan bisküvi ve kurabiyelerin, ilk zamanki çıtırlıklarını ve tazeliklerini kaybederek yumuşamasıdır. Peki bisküvi ve kurabiyelerin taze kalmasını nasıl sağlarız? Çoğumuz bisküvileri ve kurabiyeleri, sağlık açısından faydalıdır diye tahta veya cam kavanozlarda saklarız. Ancak bu tür kaplar kurabiyelerin ve bisküvilerin tazeliklerini, çok daha çabuk kaybetmelerine neden olur. Bunlar yerine bisküvi ve kurabiyelerinizi saklamak için teneke bir kap ya da kutu kullanın. Kutunun içerisine de bir avuç pirinç koyun. Böylece bisküvi ve kurabiyeleriniz çok daha taze kalacaklar.

 

ekmekEkmek; Sofralarımızın temel besinidir ekmek. Sulu yemeklerin yanında olmazsa olmazdır. Tavada yumurta onsuz yenmez, yenmesi düşünülemez bile. Hele bir de tam tahıllı bir ekmekten söz ediyorsak. Ne yazık ki günde çöpe giden gıdaların büyük bir kısmını ekmekler oluşturuyor. Peki ekmeklerin bayatlamaması ve küflenmemesi için ne yapabiliriz? Ekmeğin küflenmemesi için, öncelikle ekmekleri poşetlerde bırakmayın. Ekmek kutusu edinin. Ekmek kutunuzun içine koyacağınız bir miktar tuz, ekmeklerinizi taze olarak saklayacaktır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com