Kadınla Herşey

Vücuda Su Alımı

Vücuda Su Alımı

Yaz günleri, bize su içmemizi sık sık hatırlatan, ısı ve nem getirir. Yaz aylarının gelmesi ile kendini gösteren sıcaklıklar, diğer zamanlara oranla çok daha fazla terlememize ve dolayısıyla vücutta su kaybına neden olmaktadır. Sıcak hava ve özellikle sahil kenarlarındaki aşırı nem, vücudun ihtiyaç duyduğu su oranına ikiye hatta üçe katlar. Bu nedenle, vücuda su alımı keyfi bir durumdan çıkıp, sağlığımız açısından her zaman önemini koruyarak, artık bir mecburiyete, zarurete dönüşmektedir.

Sıcaklıklar her geçen gün arttıkça, birçoğumuz özellikle su olmak üzere, vücuda sıvı almanın ve  yeterli miktarda içmeye devam etmenin, vücut sağlığımız açısından ne kadar önemli olduğunun farkında değiller.

Her türlü hava koşulunda, vücudumuza uygun hidrasyon gerekir. Hidrasyon, kelime anlamı ile sıvı desteği, su alımı anlamındadır. Aslına bakarsanız kimyasal bir süreç, oluşum. Vücuda su alımı ve suyun vücuttaki organlar ve hücrelerle tepkiye girmesi manasında.

Bilindiği üzere su, insan vücudunun en büyük bileşenidir. Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 60′ ını oluşturan bir maddedir. İdrara çıkma sürecinde, cilt, nefes ve bağırsak hareketleri ile vücut sürekli ve düzenli olarak su kaybeder.

Su katıksızdır. Bu da onu, insan doğasına ve sağlığı için vazgeçilmez bir madde yapıyor. Su, hiçbir kalori, hiçbir şeker, hiçbir sodyum ve hiçbir yapay tatlandırıcılar içermez. Sık sık ve yudum yudum içmemeniz için hiçbir neden yok! Musluk suyu, kalitesi bulunduğunuz yere bağlı olmakla birlikte, şişelenmiş su  mükemmel ve temiz bir alternatiftir.vücuda-su

Vücudun yarısından çoğu su ise, vücudu nemli tutmak gerekmektedir. Nemlendirme herkes için önemlidir. Okuldaki çocukların, özellikle okul sporları ve aktiviteleri sonrası için,bol su içmeleri ve sulu kalmaları gerekir. Şişelenmiş sular faydalı ve doğal bir içecektir. Çoğu diğer şekerli içeceklerden daha az maliyetli ve çok daha sağlıklıdır!

Daha fazla sıvı tüketmemiz ve bol su içmemiz gerektiğinin farkında olsak dahi, ne yazık ki birçoğumuz su içmekte zorlanabiliyor. Yıl boyunca vücuda su alımını arttıracak ve su içmenizi sağlamaya yardımcı olacak bu yedi ipucuna göz atmanızda yarar var;

1. Bir bardak su ile uyanın!

Sabah uyandınız, işe geç kalma telaşı veya spora yetişme telaşında olabilirsiniz. Çocuklarınıza kahvaltı hazırlamak için de telaşla yatağınızdan kalkmış olabilirsiniz. Her ne olursa olsun, sabah uyandığınızda, 1 bardak su içmeyi kendinize prensip edinin! Bunun için yatağınızın yanına ufak bir cam şişede ya da bir bardakta su koyabilirsiniz. Bu işinizi çok daha kolaylaştırır ve harika bir güne başlamanıza neden olur.

2. İçtiğiniz su miktarını not edin!

Eğer bir günde ne kadar su içtiğinizi öğrenmek istiyorsanız, içtiğiniz suların, bardak veya litre cinsinden, bir kaydını tutun. İnsanların çoğu günde sadece birkaç bardak su içer ve su içip içmedikleri sorulduğunda, su içiyorum diye cevaplar verir. Oysa ki bu vücut için yeterli bir su alımı değildir. Gerçek manada ‘su içiyorum’ diyebilmek için, günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir.

3. Yeterli su içmediğinizde, sık sık acıkırsınız!

Susuzluk, çoğu zaman sık sık açlık olarak kendini gizler. Son iki saat içinde yemek yediyseniz, ancak açlık hissediyorsanız, bu durumda size vücudunuz sadece susuz olduğunu söylüyor olabilir. Açlığınızı bastırmak için bir atıştırmalık almadan önce, bir bardak su için, 10 dakika bekleyin ve açlık hissinizi yeniden değerlendirin. emin olun ki sonuç aynı olmayacak!

4. Yaşlandıkça daha çok su ihtiyacı oluşur!

Yaşlı insanların su ihtiyaçları daha çok artar. Çünkü yaşla beraber gelişen bir durum söz konusudur. Yaş ilerledikçe susuzluğu algılama yeteneğinde bir azalma meydana gelmektedir. Şekersiz çay ve kahvenin de su bazlı ve katıksız, su ihtiyacına destek olan, su alternatifleri olduğunu unutmayın.

vücüda5. Yapay içeceklere ve sulara dikkat!

Açık renkli olmasına rağmen bazı sular, yapay aromalı, şekerli ve gizli kalorili olabilir; şeker, vitamin ve kafein içerebilir. Bunlar su ihtiyacınızı karşılamaz. Vücudun su ihtiyacını karşılamadığı gibi, bu ihtiyacı çok daha arttırır!

Yapay suları içmek yerine, dilimlenmiş taze meyveleri buz küplerine koyarak dondurun veya dondurulmuş meyve ekleyerek sularınızı daha sağlıklı ve tatlı bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca bitkisel çay içerisine meyve ekleyebilirsiniz. Yudumlarken, farkı göreceğinizden emin olun!

6. Su dolu gıdalar ile beslenerek de vücuda su alımını sağlayabilirsiniz!

Salatalık, biber, kereviz, özellikle yaz aylarında karpuz ve kavun gibi gıdalar, vücuda su alımı için harika bir yoldur! Bu büyük aperatifler, çoğunlukla vücutta su oluşumuna destek sağlar ve günlük su ihtiyacı kotasının dolmasına katkıda bulunabilir.

7. Suyla beraber gün içinde çay, kahve, süt, çorba da için!

Vücuda su alımını, hidrasyonu gerçekleştirmek için, sadece günde 9-10 bardak su içmek zorunda değilsiniz. Daha önce belirtildiği gibi, kahve, çay ve su dolu gıdalar toplam günlük sıvı ihtiyaçlarını karşılamada katkıda bulunabilir. Suyun yanı sıra, yağsız süt, et suyuyla yapılmış bazlı çorbalar ve yüzde 100 meyve ve sebze suyu dahil olmak üzere diğer sıvılar da alınabilir ve vücudun sıvı alımına katkıda bulunulabilir.

Özellikle egzersiz ve spor sonrası, bolca su içmeli ve bunun için zaman kaybetmemelisiniz!

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com