Kadınla Herşey

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Hatırlı bir Türk Kahvesi nasıl yapılır; tarifi ve püf noktalarını vermeden önce bu kahvenin altında yatan kültürden söz etmek gerekiyor. Bir fincan kahve… çok şey anlatır bize. Bol köpüklü kahve nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, onu da anlatacağım. Türk kahvesi tarifine geçmeden adet yerini bulsun, sohbet edelim az 🙂 40 yıl hatır konusunu da yerine getirmiş oluruz 😉

Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran sadece tadı değildir. Türk kahvesi denildiğinde arkasında koca bir kültür vardır. Türk kahvesi yapımı, sunuluş şekli, kahve sohbetleri ve harikulade tadı vardır bize özgü.

Bir ağırlıktır Türk Kahvesi. 3’ü 1 arada gibi ayakta yaslanarak içilen türden değildir o. Kendine uygun bir mekanı olan, yalnız yada en iyi dostun olduğu, zamanın önemsiz kaldığı bir ortam gerekir Türk Kavhvesini aslına uygun içmek için. Ona değer vardır çünkü yüklenen.

Hatır vardır.. Duvara yaslanarak, alelade bir araya gelmiş grubun 10 dakikalık lakırdı ederek koca bir kupayı içme yarışı olayı değil; hatır! Çünkü hatır-gönül ilişkisi yüklüdür bir fincan mis gibi Türk Kahvesinde. Ağır ağır.. Tane tane..

Kahve, toplumumuza o kadar yansımıştır ki, kahve yapamayan kızcağız hayatta hiç bir şeyi beceremeyen evde kalmış bir yargıya maruz kalarak hayatının geri kalanını koca bekleyerek geçirmek zorunda kalmaktadır. ( o derece yani )

En bol köpüğü dosta, sevgiliye, yaşlıya, büyüğe, ana-babaya vermek vardır; su ile yanında. Çünkü  karşıdakine değerin en üstününü göstermek vardır bir kahveyle. (birde köpük övgüsü vardır, laf aramızda ; )

Kahve ile ilgili bir çok anı vardır, sohbet vardır. Yazılacak ise çok şey… O halde bu kadar sohbetin üzerine bir kahve gitmez mi! Nasıl olsun kahveler? : )

Bol köpüklü Türk Kahvesi nasıl yapılır… artık geçelim kuru kahvenin faydalarına 😉 kahve yapımına.

turk-kahvesi

Bol köpüklü Türk Kahvesi tarifi (kahvenin sırları)  :

Türk Kahvesi yapımı 3 temel soruyla başlar. Kahvenin hazırlanışına temel olacak bu ilk ön soru cevap ilişkisi olmazsa olmaz: “Nasıl olsun?”

Az şekerli: 1 kahve kaşığı toz şeker yada bir küp şeker, (şekerler büyükse yarım)

Orta şekerli: 2 kahve kaşığı toz şeker yada iki küp şeker, (şekerler büyükse bir buçuk)

Şekerli: Yukarıdaki seçeneklerin tuzlu olduğunu varsayarsak bu tercihi bildiğiniz “şeker”le yapıyorsunuz.  (şaka, açılış 3 şekerden başlyor) : )

Bir de şekersiz seçeneği var. Onuda yukarıdaki denkleme oranlayacak olursak, etkisiz eleman olarak hiç şeker katılmadan yapılan kahve kalıyor geriye.

İşte kahve kültürümüzün ağırlığı, bu yukarıdaki şeker denkleminin çözümünde saklı. Şimdi geçiyoruz kahve yapımı aşamasına..

(bu arada hem anlatıp hemde sohbet edeceğim, maddeler halinde beklemeyin lütfen anlatımı)

İyi bir kahve yapmak için bakır cezveler lazım. Avm’lerde yada büyük marketlerde bulmanız zor olabilir, yada “otantik, organik..” gibi reyonlara ‘farklılık’ altında kırk yıllık bakır cezveyi koymuşlarsa o ayrı tabi.

– İki kahve kaşığı kahve. (sonuçta konumuz kahve ile ilgili ! ) (google’dan kahve kaşığı nedir diye aramayın, bildiğiniz çay kaşığı.. illa ki çay kültürümüzüde araya sokacağız yani : ) Neyse, kahve yaparken ona hak ettiği değeri verip çay kaşığı yerine “kahve kaşığı” deyip ikinci aşamaya geçiyoruz.

– İkinci aşama şeker. Yukarıdaki denklem seçeneklerinden birini seçerek şeker miktarını ekliyoruz, yada hiç eklemiyoruz. (bu arada şekerli kahve şekersiz kahveye göre daha çok köpük yapar. bunu bilerek şekersiz kahve isteyene sırf kahvenizin köpüklü olması için şeker atmayın çünkü onun tadına da bakılacak mutlaka)

– Her bir fincan kahve için (bu denklem çok basit) bir fincan su koyuyoruz. (su bildiğiniz işlenmiş su olursa da olur.)

Bunları güzelce karıştırıp (erimeleri yeterli), ocağa kısık ataşe alıyoruz. Köpürene kadar bekletip, fincana köpüğünü akıtıp tekrar biraz daha pişiriyor ve kalanı fincanımıza aktarıyoruz.

Kahve hazır. Bol köpüklü kahvenin sırrını da aldınız hadi Afiyet olsun. 😉 (yukarıdaki tarif bir kişilikti)

kopuklu-turk-kahvesiKahvenin yapılışındaki püf noktalar : Kahvenin suyu sert olmasın, hazır satılan suların yumuşaklığı işinizi görecektir. Kahve ısınırken çok karıştırmayın köpük azalır. Ayrıca çelik cezve yerine bakır cezve daha iyi bir lezzet verir.

Sunumdan da biraz bahsedecek olursak, kahvenin yanına koyacağınız su ve lokum birlikteliği tamamlayacaktır. Su, kahveden önce yada sonra içmek için (iki türlü de rivayetler var çünkü), lokum yada çukulata da (ki Türk kahvesi ise lokum olması gerekir! çikolata ile kültürümüzü bozmaya çalışıyorlar! izin vermeyin!) koyarak sunum yapabiliriz.

Diğer yazılarımda, kahve falı, kahve neden suyla içilir falan gibi kahve konularında bir şeyler yazmaya çalışacağım. Gevezeliğimden sıkılmayanlara gayfe içerken anlatırım.. ; )

KadinlaHersey.com | İçerik Sağlayıcı: Ilgaz A.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com