Kadınla Herşey

Tüp Bebek Tedavisinde 2018 Yılındaki Gelişmeler

Tüp Bebek Tedavisinde 2018 Yılındaki Gelişmeler

Tüp bebek tedavisi her yıl gelişmekte ve yeni çalışmalarla olumlu sonuçların oranı da artmaktadır. Tüp bebek merkezlerinin ihtisasına göre gelişmeler de değişiklik göstermektedir. 2018 yılı itibariyle tüp bebek tedavisindeki ilerlemeler etkili sonuçlarla devam ediyor.

Günümüzde bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık % 15’i belki de % 20’si gebelik elde edebilmek için üremeye yardımcı tedavilere ihtiyaç duyabiliyor. Modern yaşamın sağlıksız hayat ve beslenme koşulları, aşırı stresli yaşam ve çalışma şartları dolayısıyla kadın ve erkeklerin üreme yeterlilikleri her geçen gün azalıyor. Aynı bağlamda üreme yeteneğini artıran, gebelik elde etmeyi kolaylaştıran tedavi sistemlerinde çok hızlı bir ilerleme kaydediliyor. Bu anlamda tüp bebek tedavisindeki gelişmeler, gebelik elde edebilme konusunda çok umutsuz çiftlere bile umut olabiliyor.
Yıllarca bebek sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisi sayesinde başarılı ve sağlıklı bir gebelik elde edebiliyor, sağlıklı bir bebek sahibi olabiliyor. Tüp bebek tedavisi uygulamalarında geçmiş yıllarda aynı kaba konularak döllenmesi sağlanan yumurta ve spermlerin döllenmesi için uzun süre beklemek gerekirken, günümüzde spermler, yumurtanın içine mikroenjeksiyon ile konarak döllenme sağlanıyor. Bu ve bunlar gibi pek çok gelişme tüp bebek tedavisi ile gebeliği olanaklı kılıyor.

Dinamik embriyo görüntüleme

Tüp bebek tedavisinde başarının en temel koşulu sağlıklı bir embriyo elde edebilmektir. Bunun için de sağlıklı ve kaliteli yumurta ve spermler elde edilmelidir. Embriyo elde edildikten sonra da onun rahme transferine kadar geçen süre gebelikte hayati önem taşıdığı bir gerçektir. Bu amaçla çalışan dinamik embriyo görüntüleme sistemleri, laboratuvar koşullarında elde edilen embriyoların sürekli olarak kontrol altında tutulmalarını ve böylece tüp bebek tedavisinde rahime transfer edilecek döllenmiş yumurtaların gelişimlerini anlık olarak gözlemeyi mümkün kılıyor. Son dönemlerde uygulanmaya başlanan dinamik embriyo görüntüleme sistemi, embriyoların kültür içinden çıkarılmadan direkt olarak görüntülenebilmesini sağladığı için embriyolar laboratuvar koşullarından etkilenmeden gelişimlerine devam edebiliyorlar.

Vitrifikasyon (embriyo dondurma)

Embriyoların veya üreme hücrelerinin dondurulması işlemi olan vitrifikasyon, sonradan kullanılmak üzere dondurulmuş olan embriyolara neredeyse hiç zarar vermeyen bir işlemdir. Vitrifikasyon işlemi, tüp bebek tedavisinde başarı oranlarını % 90’ların üzerine çıkarmış bir uygulamadır.
Tüp bebek tedavisi, maddi ve manevi olarak çok yorucudur, anne ve baba adaylarının birkaç kez aynı süreçlerden geçmeleri gerekebilir. Başarısız bir işlem sonunda çift, tüm işlemlerden yeniden geçerek bir deneme daha yapmak istemeyebilir. Ancak vitrifikasyon işlemi sayesinde, bir kez elde edilen çok sayıda embriyolar donduruluyor ve hasarsız bir şekilde çözünüp diğer denemelerde kullanılabiliyor.

Yüksek optik büyütme (IMSI yöntemi)

Geçmiş yıllarda tüp bebek tedavisinde kullanılacak olan spermleri yaklaşık 500 kat büyütebilen mikroskoplarla çalışılmakta, tedaviye uygun görülen spermler yumurtalara enjekte edilmekteydi. Ancak günümüzde IMSI olarak da adlandırılan yüksek optik büyütme yöntemi spermlerin 8000 kata kadar büyütülebilmesine imkan veriyor. IMSI sayesinde sperm seçimi daha başarılı bir şekilde gerçekleşebildiği için, yanlış sperm seçiminden kaynaklanan başarısızlıklar da ortadan kalkabiliyor.

Kapsamlı Kromozomal Tarama (ACGH)

Tüp bebek tedavisinde son gelişmelerden birisi olan kapsamlı kromozom taraması, PGT testi yöntemi ile elde edilen embriyoların pek çok genetik rahatsızlıklara ve kromozom bozukluklarına karşı taranması mümkün oluyor. Gebelik elde edilmesine rağmen kısa süre sonra düşükle sonuçlanan vakaların en temel sebeplerinden birisi kromozom bozukluklarıdır. İşte bu kapsamlı kromozomal tarama sayesinde genetik bozukluklara sahip olan gebeliklerin oluşma riski oldukça azalabilmekte, daha başarılı gebelikler, daha sağlıklı bebekler dünyaya gelebilmektedir.

ERA testi

Tüp bebek tedavisinde başarısızlığın nedenlerinden birisi anne adayının rahminin transfer edilen embriyoyu kabul etmemesidir. Bu riski azaltmak için ERA Testi yapılmaktadır. ERA testi, anne adayının rahmine transfer yapılacağı gün bu alandan küçük bir doku alınması ve bu doku ile embriyonun birbirine uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesine olanak veriyor. Bu test sonucunda rahimden alınan bu doku ve embriyo arasında bir uyumsuzluk tespit edilirse, embriyo transferi işlemi başka bir gün yapılıyor ve gebeliğin gerçekleşme olasılığının en yüksek olduğu gün tespit edilebilerek başarı şansı ciddi derecede artırılıyor.

Kaynaklar

https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-tedavisinde-2018-yilindaki-gelismeler/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com