Kadınla Herşey

Tırnak Batması Nedir, Nasıl Anlaşılır? (Önleme Yolları)

Tırnak Batması Nedir, Nasıl Anlaşılır? (Önleme Yolları)

Tırnak batması, yanlış tırnak kesimi sonucu meydana gelir. Oluşumu anlaşılabilir ve fark edilebilir olduğundan, erken müdahalelerle tırnak batması önlenebilir.

Tırnak batması nedir?

tirnak-batmasi

Sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırması ile tahriş etmesi sonucunda oluşan iltihaplanma ve kronik tipteki yaraya tırnak batması denmektedir. Genellikle ergenlik ve yetişkinlik çağında bulunan kişilerde görülen bu rahatsızlık nadiren bebeklerde de olabilmektedir.

Tırnak batması, genellikle yanlış tırnak kesimi kaynaklı olup, günlük hatalar ile de tetiklenebilen bir rahatsızlıktır. Tırnakların derin ve yanlış şekilde kesilmesi sonucu, tırnak yatağını takip eden alana, yani ete doğru kaynaması sonucu, tırnak batmaları görülebilmektedir.

Tırnak batması nasıl olur?

Tırnak batması başlangıcında, ilk başlarda kişiler kendi müdahaleleri ile durumu düzeltseler bile, tırnak batması rahatsızlığı zamanla kişiye acı vermeye ve ağrılara neden olmaktadır. Yaygın olarak ayak baş parmağında meydana gelen bu durum, şişliğe, ağrıya, iltihaplı ve apseli yaralara neden olmaktadır. İlerleyen tırnak batması durumlarında uzman bir doktor müdahalesi zorunlu hale gelebilmekte, genellikle cerrahi yöntem ile tırnak girmiş olduğu etten çıkartılıp, tırnak yatağı düzeltilmektedir.

Tırnak batması nasıl anlaşılır?

Tırnak batmasının belirtileri, sorunlu ayak parmağının ayakkabıya vurması ile hissedilmeye başlar. Anlık bir durum değildir. Uzun süre bu durum devam etmiş olabilir ancak acısı yeni hissedilmektedir. Aynı parmakta tırnak kenarında hafif kızarıklık oluşmaya başlamıştır. Ancak bu ilk zamanlar daha rahat bir ayakkabı giyilmek suretiyle ve ilk müdahale sonrası işlemlerle durum ortadan kaldırılabilir.

Tırnak batması neden olur?

  • Aşırı terleme, nefes almayan, dar ve yanlış ayakkabı tercihi, genetik faktörler,
  • Kadınlarda sivri burun, dar ve topuklu ayakkabı tercihi; yükün ayak baş parmağına binmesine neden olur ve sıkışan tırnak yatağı, tırnak batma riskini arttırmaktadır.
  • Erkeklerde ise kundura olarak tabir edilen ayakkabıların tercihi, aşırı spor ve yürüyüş, en önemlisi de yanlış tırnak kesimleri,
  • Tırnakların çok kısa kesilmesi ve törpülenmemesi, darbeler ile tahriş olması,
  • Kilo nedeni ile tırnağın deride kalması,
  • Düz kesilmesi gereken ayak tırnaklarının, U biçiminde ya da oval olarak kesilmesi de, tırnak batması rahatsızlığını tetikleyen etkenler arasındadır.

Tırnak batması nasıl önlenir?

Tırnak batmasının belirtileri hissedilmeden de önleme yollarına gidilmelidir. Çünkü bu rahatsızlık her an ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bu yüzden baştan yapılması gerekenler yapılırsa sorun hiç başlamadan önlenmiş olur.

  • El tırnakları fazla oval olmadan, ayak tırnakları ise düz kesilmelidir.
  • Tırnakların çok derin ve kısa kesilmemesi; kısa tırnaklar da yumuşak parmak etine kolaylıkla kaynar.
  • Tırnakların kesildikten sonra kenarlarının keskin olmayacak şekilde törpülenmesi de gerekmektedir.
  • Geniş ayak tipine göre ve hava alan bir ayakkabı tercih edilmesi,
  • Özellikle kadınların sivri burunlu, sert ve topuklu ayakkabılardan kaçınması,
  • Ayakların kuru olması, özellikle çok terleyenlerin çoraplarını sık sık değiştirmeleri gerekmektedir.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. kadinvsaglik dedi ki:

    Yazınız özenle hazırlanmış çok ayrıntılı. Gerçekten çok kaliteli bir siteniz var.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com