Kadınla Herşey

Su Çiçeği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Su Çiçeği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Su çiçeği; vücutta kaşıntıya neden olan kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateşe neden olan bulaşıcı bir hastalık olup ilk önce yüzde ve gövdede döküntüler şeklinde kendini göstermektedir. Çoğunlukla çocuk yaşta görülen bir rahatsızlıktır; en çok 5-10 yaş aralığı çocuklarda ve sıklıkla kış aylarında görülmektedir.

Su Çiçeği Hastalığı

Hasta kişinin salgıları aracılığıyla bulaşan bu hastalık çok ateşli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Direk temas yoluyla da bulaşabilen bu hastalık, havadan hasta kişilerin salgıları aracılığıyla da bulaşabilmektedir. Bu şekilde bir temasta bulunan kişide hastalığın belirtileri 14 gün ile 24 gün arasında değişen bir zaman dilimi içerisinde kendini göstermektedir.

Kırmızı kabarıklar halinde başlayan döküntüler bir iki saat içerisinde içi su dolu kabarcıklar haline gelmektedir. Yüz ve gövdeden sonra hastalık başın tamamında görülür, kol ve bacaklarda ise daha az olarak döküntülere rastlanılmaktadır. Son yıllarda aşılamanın etkisi ile, su çiçeği görülen hasta sayısında giderek azalma yaşanmaktadır. Su çiçeği aşısı olan hastalarda hastalık bazen iki üç tane döküntü ile geçebilecek kadar hafif görülmektedir.

su çiçeği nedir kısaca

Su Çiçeği Nasıl Geçer?

Tipik döküntülerin yaşanması bu hastalığın tanısını koymak için yeterli olsa da elzem durumlarda gerekli testler uygulanabilmektedir. Bu hastalıkta önemli olan kaşıntının önlenebilmesidir. Kaşıntı hastalıkta tipik olarak görülen döküntülere sepici bir etki yapmaktadır. Bu nedenle doktorun tavsiye ettiği ağızdan alınan veya cilde sürülen ilaçlarla kaşıntının önüne geçilmesi önemlidir.

Su çiçeği aşısı, hasta kişiyle temastan sonraki 72 saat boyunca uygulandığında da kişiyi koruyabilmektedir. Ayrıca hastalıkta doktorun önereceği bir ateş düşürücü kullanmak hastayı rahat ettireceği gibi yüksek ateş nedeniyle havale geçirmesini önlemede de faydalı olacaktır. Bu konuyla ilgili yapılan çok ciddi bir yanlış ise; ateşi yüksek olan çocuğu terletmeye çalışmaktır. Bu havaleyi tetikleyici bir davranış olacaktır. Bu davranıştan şiddetle sakınmamız gerekmektedir.

Su çiçeği hastalığına yakalanan kişinin ve çevresindekilerin hijyene dikkat etmesi önerilmektedir. Ölü döküntülerin hastadan uzaklaştırılması ve hastanın saf su ile yıkanılması önerilmektedir. Ayrıca bu hastalık yetişkinlerde görüldüğünde çocuk yaşta bu rahatsızlığı geçiren hastalara oranla, daha ağır yaşanmaktadır. Hem belirtiler ve şikayetler hem de tedavi daha şiddetli ve uzun sürmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com