Kadınla Herşey

Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Şeker Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Şeker hastalarının dikkat etmesi gerekenler, kan şekeri seviyelerini sürekli kontrol etmeleri çerçevesindedir. Kan şekeri dengesini bozucu her şey; beslenme, spor, uyku, alışkanlıklar, tutumlar vs gözden geçirilmeli ve bir denge sağlanmalıdır. Doktorun tavsiyelerine uymak en önemli yapılması gereken şeydir.

Şeker Hastalarına Öneriler

Şeker hastalığının ilaçla tedavisi mümkün olmakla beraber (kontrol odaklı tedavi), hastaların yaşam biçimleri de bu rahatsızlığın seyrinde önem taşımaktadır. Hayati sürekliliğimiz için beslenmek zorundayız.

Beslenme alışkanlığınızı gözden geçirin!

Yemek yeme, vücut için temel ihtiyaçlardan. Ancak çoğu şeker hastası, bu hastalıktan dolayı kendini bilinçsizce birçok gıdadan mahrum bırakarak, aslında vücutları için önem arz eden besinleri de almamış olmaktadır. Oysa şeker hastaları hemen hemen tüm besinlerden tüketebilmektedir, ancak besinlerin doğal ve işlenmemiş olması şartıyla. Vücut için gerekli olan besinlerin; sebze, meyve, tahıllar ve özellikle protein deposu olan etlerin, her gün her birinden yenmesi tavsiye edilmekte, uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Hazır gıdalardan uzak durun!

Hazır gıdalar, içinde barındıkları nişasta bazlı şekerler sayesinde vücudunuzun metobolizmasında bu zamana kadar tip 2 diyabetin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Hazır gıdalar, içlerinde olan maddeler nedeniyle vücudun atmakta zorladığı ve sindirim sisteminin düzenini bozduğu yapılan araştırmalarla sürekli ortaya koyulmaktadır. Doğal ve temiz gıdalar tüketmeye özen gösterin.

Vücudunuzun hareketli olması önemli!

Diyabet için beslenme önerileri kadar önem arz eden bir diğer husus ise spor ve egzersizlerdir. Düzenli şekilde uygulanan egzersizler ve yapılan spor, hatta her gün düzenli yürüyüşler sayesinde bile vücuttaki fazla şekerin yakılması sağlanır. Bu sayede kan şekeri düzeyleri de düşer. Ancak her hastanın kan şekeri seviyesi farklı olabileceği için, doktorun tavsiye ettiği egzersiz biçimin seçilmesi ve uygulanması oldukça önemlidir. Egzersizlerin ardından kan şekeri düzeylerinin ölçülmesi de gereklidir. Fazla enerjiye ihtiyaç duyulan egzersiz biçimlerinin kan şekerini aşırı düşürebileceği de akıldan çıkarılmaması gereken bir etkendir.

şeker hastaları ne yapmalı

Stres, şeker hastalığını tetikliyor!

Şeker Hastalığını tetikleyen önemli etkenlerden biri de stres ve hastalıklardır. Bu nedenle, psikoljik açıdan stres ya da soğuk algınlığı, grip, bakteriel enfeksiyonlar sebebi ile meydana gelen fizyolojik stres, insülinin gerektiği gibi fonskiyonunu devam ettirmesini engelleyecek hormonların üretimine yol açabilirler. Kalp krizi gibi kimi rahatsızlıklar ya da büyük travmalar kan şekeri düzeylerini yükselmesine yol açabilir. Stres ve hastalık gibi hallerde kan şekeri oranlarının devamlı ve sürekli kontrol edilmesi hastalar için fayda sağlayacaktır. (bknz: stres nedenleri)

Alkolden uzak durun!

Şeker hastaları bira içemezler. Çünkü alkol de şeker hastaları için tehlike oluşturabilmektedir. Nitekim alkol, karaciğerden glikozun serbest bırakılmasını önler. Kan şekeri düzeylerinde çok fazla düşmelere yol açabilir. Alkol tüketilmesi gerekiyor ise makul bir düzeyde tüketilmesi ve önceden muhakkak bir şeylerin yenilmesi gerekmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com