Kadınla Herşey

Saçlarda Kepek Sorunu

Saçlarda Kepek Sorunu

Saç derisindeki pul pul olan ölü derinin, saç telleri arasından gözükür hale gelmesi olayına saçların kepeklenmesi denmektedir. Genellikle ciddi bir sorun olmayan kepeklenme problemi, bulaşıcı bir durum değildir. Ancak görüntü itibariyle hoş bir izlenim vermediğinden dolayı insanlar arasında kepeklenmiş saçla dolaşmak pek hoşnut olunacak bir durum değildir.

Saçta kepek probleminin olması, saçlar ne kadar temiz olursa olsun dışarıdan bakan kişiler için, kirli bir görünüme yol açmaktadır. Bu da saçında bu problemi yaşayan kişinin bakımsız bir kişi olarak algılanmasına neden olmaktadır.

Saçta Kepek Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Saçlarda kepek oluşumu probleminin en açık belirtisi elbette özellikle koyu kıyafetler giydiğimizde çok daha belirgin bir hale gelen ve görünen, omuzlarımızda birikmiş kepek yığınlarıdır. Bu birikimleri vücudumuzda her ne kadar uzaklaştırmak istesek de, ne yazık ki kepeğe çözüm bulamadıkça, bu görünüm de son bulmaz.

Saçların kepeklenmesi ciddi boyutlarda büyük bir sorun haline geldiğinde, yani sağlığı tehdit edecek durumda ise kaşıntı şikayeti de beraberinde gelişen bir semptomdur ve bu durum kişiyi rahatsız eden, sürekli kaşıma hissi uyandıran bir durumdur.

Saçta Kepek Neden Oluşur?

Saçların yeterince yıkanmaması; Kepek oluşumunun başlıca nedeni elbette temizliğe önem vermemektedir. Ölü deri duş esnasında kendini atamadığında birikerek kepek görüntüsünü oluşturacaktır.

Kuru cilt; Kuru cilt kepek oluşumunun en sık rastlanan nedenidir. Kuru kalan cilt veya yapısal olarak kuru olan cilt, genellikle ölü deriyi daha çabuk. Bu durumu bacak ve kollar gibi, vücudun diğer kısımlarında da görmek mümkün.

Seboreik dermatit; Bunun dışında başka etkenler de kepek görünümünün oluşması konusunda etkili olabilmektedir. Bunlardan birincisi “seboreik dermatit” denilen ciltte yağlanma ve kabuklanma problemidir. Bir tür egzama olan bu yağlanma ve kabuklanma sorununun henüz tam nedeni bilinememektedir, ancak bir tür mantar rahatsızlığı olduğu konusunda düşünceler bulunmaktadır.

Malasezya mantarı; İkinci olarak “malasezya mantarı” denilen ciltte yaşayan ve zararsız olan bir mantar türünün de kepeklenmeye yol açtığı görülmektedir.

Diğer cilt sorunları; Egzama ya da sedef gibi cilt hastalıkları olan kişiler -kronik, inflamatuvar deri- kalın, kaba bir katman oluşturan kuru ve ölü cilt hücrelerinin hızlı birikmesi ile deride kepek varmış gibi görünebilir.

Saç bakım ürünleri (kontakt dermatit); Saç bakım ürünlerine veya saç boyalarına, özellikle parafenilenediamin gibi maddelere duyarlılık, bazen kırmızı, kaşıntılı, pullu kafa derisine neden olabilir. Saç derisini çok sık şampuanlama ya da saç şekillendirme ürünlerinin sıklıkla kullanılması da kafa derisini tahriş edebilir.

Bunlardan başka saçı az ya da çok yıkama, jöle benzeri saç ürünlerini kullanma, kuru bir cilde sahip olma, az su içerek cildi kurutma, stres, kaygı ve mevsimsel değişiklikler de saçta kepek oluşumunda etkili olabilmektedir.

Kepek Sorunu Nasıl Geçer?

Bu soruna karşı ilk etapta yapılması gereken kepeğe karşı etkili olan eczanelerde ya da marketlerde satılan kepeğe karşı etkili şampuanları kullanmak olacaktır. Bu şampuanlar her kişide aynı etkiyi yaratmadığından size iyi gelmeyen bir şampuanı birkaç yıkama sonrasında anlamanız mümkün olacaktır. Size iyi gelebilecek şampuanı bulamadığınızda ya da şampuanlar sorununuzu çözemediğinde ise cilt doktoruna başvurmak çözüm bulabilme açısından etkili olabilmektedir.

Düzenli şampuanlama uygulaması başarısız olduğunda, eğer kullandığınız herhangi bir üründen kaynaklı kaşıntı, batma, kızarıklık ya da yanma ortaya çıkarsa, kullanmayı bırakın. Eğer alerjik bir reaksiyon ortaya çıkarsa, döküntü, kurdeşen ya da nefes darlığı gibi durumlarda acil tıbbi yardım isteyin.

Kepek şampuanları içerdikleri ilaçlara göre sınıflandırılır;

  • Çinko pirition şampuanları,
  • Salisilik asit içeren şampuanlar,
  • Selenyum sülfit şampuanları,
  • Ketokonazol şampuanlar.

sacta-kepek-problemiEğer birkaç hafta boyunca bu tür bir kepek şampuanı kullandıysanız ve şikayetleriniz halen devam ediyorsa, doktorunuzla veya bir dermatolog ile konuşun. Doktorunuz bir steroid losyon veya şampuan reçete veya tedavi gerekebilir.

Kepek şampuanlarının yanı sıra uygulanabilecek doğal yöntemler de saçların kepeklenmesi problemini çözmede yardımcı olmaktadır. Bol su içip meyve sebze tüketmek, iki çay kaşığı sirkeyi bir çay kaşığı limon suyu ile karıştırıp bu karışımı banyo yaparken durulama suyuna dökmek gibi çözümler önerilebilmektedir.

Saçta Kepek Oluşumu Nasıl Önlenebilir?

Kepek hemen hemen her zaman kontrol edilebilir bir durumdur, fakat kepek tedavisi sabır ve sebat gerektirir. Genel olarak, saçlarınızı yumuşatan bir şampuan ile, saç derisinin günlük temizliği yapılabilir.

Düzenli şampuanlamaya ek olarak, gelişmekte olan kepek riskini azaltmak için de şunları yapabilirsiniz;

Stresi yönetmeyi öğrenin; Stres genel sağlığınızı etkiler, bir dizi hastalık için de vücudu hassaslaştırır. Hatta kepeği tetikler veya mevcut belirtileri kötüleştirebilir.

Saçınızı sık sık yıkayın; Eğer yağlı bir kafa deriniz varsa, saçınızı günlük şampuanlama kepek önlemeye yardımcı olabilir.

Saç şekillendirme ürünleri kullanmayın; Saç spreyleri, şekillendirici jeller, köpükler ve saç mumları tüm saç ve saç derisi üzerinde olumsuz etkilere sahip ürünlerdir.

Sağlıklı beslenin; Yeterince çinko, B vitaminleri ve yağları belirli türde sağlayan bir diyet, kepek oluşumunun azalmasına yardımcı olabilir.

Saçlarınız güneş alsın; Güneş ışığı kepek için iyi bir savaşçı olabilir. Açık havada biraz zaman geçirmek, saçlarınızın hava alması, kepek oluşumunu engelleyebilir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com