Kadınla Herşey

Pelin Otunun Faydaları ve Zararları

Pelin Otunun Faydaları ve Zararları

Adı kulağa sevimli gelse de tadı oldukça acı bitki; pelin otu. Ancak acı tadına karşın, iştah açmadan sindirime, karaciğeri kuvvetlendirme özelliğinden iltihap önlemeye pek çok faydası var.

Pelin otu papatyagiller familyasına mensup, Anadolu’da doğal olarak bulunan bir bitki. Bakmayın adının öyle tatlı durduğununa kendisi hayli acıdır. Pelin otunun gri ya da beyazımsı yeşil renkli ve parçalı yapraklı olup kırmızı çiçekleri vardır. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişir. Her ne kadar eski çağda ilaç olarak kullanılmış olsa da mide ve bağırsak ülseri, böbrek yetmezliği olanların kendisinden uzak durmasında fayda var. İnsanlar ve fareler üzerinde yapılan araştırmalarda pelin otu çayı veya natürel ilacının bütün sindirim sistemine etki ettiği ve mide, karaciğer, pankreas ve bağırsak salgılarını arttırdığı tespit edilmiş.

Pelin Otunun Faydaları;

  • İştah açıcı özelliği vardır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Şişkinliği ve gazı önler.
  • Safrayı artırır.
  • Mideyi ve karaciğeri kuvvetlendirir.
  • Bağırsak parazitlerine karşı etkilidir.
  • İltihap oluşumlarını önleyici özelliğe sahiptir.
  • Sara hastalığına ve çırpınma, kekeleme ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara karşı etkilidir.

Pelin Otu Çayı Nasıl Demlenir?

Pelin otu, yeşilken veya kuru olarak kullanılabildiği gibi, çayı demlenerek, çay olarak da tüketilebilir. Bunun için, pelin otundan 1/2 kahve kaşığı (diğer şifalı bitkilerde genellikle 2 kahve kaşığı) demliğe alın. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edip 5-10 dakika demlenmesini bekleyin ve süzerek için.

Pelin otu çayı, sabah, öğle ve akşam yemeklerinden sonra içilirse hazmı kolaylaştırır. Pelin otu çok acı olduğundan günde bir defa demlemek ve aynı gün az az içmek şart.

Pelin Otu Çayını Çok İçmek Zararlı mı?

Pelin otu çayını 3 hafta içtikten sonra 2-3 hafta ara vermek gerekir, aksi takdirde zehirlenmelere neden olabilir. Ayrıca pelin otu çayı içerken, tadı her ne kadar acı olursa olsun şeker kullanarak tatlandırmaktan kaçının.

Ayrıca mide ve bağırsak ülseri, böbrek yetmezliği olanların pelin otundan uzak durmasında fayda var.

Pelin Otu ve Hamilelik;

Emenagog etkili bitkiler, adet görmeyi teşvik eden bitkiler olup hamilelik süresince kaçınılmalıdır. Bunlardan biri de pelin otudur.

Rahim uyarıcı etkileri olan bitkilerden de aynı nedenle kaçınılmalıdır. Düzenli olarak tüketilmeleri ve özellikle de günlük 1-2 tatlı kaşığı gibi miktarları zararlı olabilir.

Gebelikte pelin otu kullanımı zararlı olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmanızda yarar var.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com