Kadınla Herşey

Osmanlı Şerbeti

Osmanlı Şerbeti

Şerbet kelimesi, ‘içmek’ anlamına gelen, Arapça ‘Şariba’ kelimesinden gelir. Batılı dillerde kullanılan şerbet kelimesi ise, Türkçe’ den geçmedir. Yüzlerce çeşidi olan şerbet, modern içeceklerin keşfinden önce, özellikle sıcak doğu medeniyetlerinde ferahlatıcı bir içecek olarak yüzlerce yıldır yapılmakta ve içilmektedir.

Osmanlı Şerbeti Nedir?

Özellikle Osmanlı devrinde, padişah çocuklarının doğumlarında, doğumdan sonra ziyarete gelenlere şerbet dağıtılırdı. Özellikle doğumun üçüncü günü sadrazama şerbet gönderme adeti vardı. Türlü malzemelerden yapılan şerbetler, altın, gümüş ya da billur kaplara konur, çocuğu ziyarete gelenlere sunulurdu.

Osmanlı şerbeti ise, padişah içeceği olması nedeniyle, yıllardır popülerliğinin koruyan bir şerbet türü. Tam bir vitamin deposu olan Osmanlı Şerbeti, padişahlara sağlık, şifa, güç, kuvvet versin diye yapılırmış.

Biz de bugün, birbirinden güzel, birbirinden zengin Anadolu kültürümüzü yaşatmak adına, sizlerle bu geleneksel ve çok özel, bir o kadar da sağlıklı ve ferahlatıcı bir içecek olan Osmanlı Şerbeti tarifini paylaşmak istedik.. İşte Osmanlı Şerbeti tarifimiz;

 

Osmanlı Şerbeti Malzemeleri;

1 yemek kaşığı yaban mersini kurusu,
1 çay bardağı yaban mersini meyvesi,osmanlı-serbetleri
1 çay bardağı bal,
100 gram demirhindi,
1 çay bardağı kara üzüm kurusu,
8 adet hurma,
Bir kaç dilim taze zencefil,
Yarım çay bardağı hibiskus,
5-6 adet karanfil,
2 adet keçiboynuzu,
2 adet kök tarçın,
5-6 adet kuru incir,
Bir tutam adaçayı,
Bir çay bardağı harnup pekmezi,
1 su bardağı böğürtlen,
2 litre su.

 

Osmanlı Şerbeti Nasıl Yapılır?

Osmanlı şerbeti yapmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir;

Eğer tüm malzemelerin suya iyice tadını vermesini istiyorsak suyu soğuk eklememiz gerekir. Bu şekilde özleri suya daha iyi geçecektir.

Hurma çok besleyici ve şerbet için önemli bir malzemedir. Hurma alırken rutubetlenmemiş ve kurtlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz.

Karanfilin acılık oranı yüksek olduğundan çok fazla kullanmamak önemlidir.

Şerbete şeker koymayıp, bal ve pekmez ile doğal yoldan tatlandırmak çok önemlidir.

osmanli-serbeti

Not; Biz Osmanlı Şerbetinin asıl tarifini verdik. Bu nedenle malzemeler gözünüze çok gelebilir. Malzemeleri istediğiniz kadar azaltabilirsiniz. Ancak şeker kullanmadığımız için, bal ya da pekmez, mutlaka birini kullanın.

Osmanlı Şerbeti Yapılışı;

Öncelikle bütün meyve ve kuru bitkileri tencereye alalım. Üzerine soğuk suyu ilave ederek, orta ateşte kaynaması için bırakalım. Kaynadıktan sonra bir süzgeçten geçirelim ve şerbetini alalım.. Soğuk veya sıcak servis edilebilir..

Afiyet olsun..

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com