Kadınla Herşey

Kalın Bağırsak İltihabı

Kalın Bağırsak İltihabı

İnsan doğası gereği dışkılama yapmakta, yani yediği katı gıdaların inorganik maddelerini kalın bağırsak sayesinde dışarı atmaktadır. Her gün düzenli yapılması gereken dışkılama hareketlerinde önemli nokta kalın bağırsağın sağlıklı durumda olmasıdır.

Kalın bağırsak iltihabı nedir?

Kalın bağırsak hareketleri vücudun dengesi konusunda önemli bir görevdedir. Bu kadar önemli bir işlevi olan vücut organında iltihaplanma oluşabilmektedir. İnsan hayatı ve sağlığı için olumsuz sonuçlar doğuran kalın bağırsak iltihabı boşaltım yolları sistemin bozulmasına neden olmaktadır.

Kalın bağırsak iltihabı hastalığının yaş aralığı, yirmili ve ellili yaşlar arası olmakla beraber, her cinsiyetten kişi risk altında bulunmaktadır. Kalın bağırsak iltihabı hastalığına yakalanmış bir birey birçok kalın bağırsak iltihabı belirtisiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Tıptaki adı kolit olan kalın bağırsak iltihabı hastalığının, iki türü bulunmaktadır.;

  • Akut kolitli kalın bağırsak iltihabı, kısa süreli ve tedavisi daha kolay bir kalın bağırsak iltihabı türüdür.
  • Kronik kalın bağırsak iltihabı ise ülserli bir türdür ve daha tehlikelidir. Tedavisi daha uzun süren bir kalın bağırsak iltihabı türüdür.

 

Bu iki tip iltihaplanmanın, kalın bağırsak iltihabının nedenleri bulunmaktadır;

  • Akut kalın bağırsak iltihabının nedenleri arasında; besinlerden kaynaklanan alerjiler, tifo, dizanteri, dış kaynaklı bakterilerin anüsten kalın bağırsağa girmesi gibi nedenler bulunmakta.

 

  • Kronik kalın bağırsak iltihabının nedenleri arasında da; bakteri kaynaklı iltihaplar ve bazı besinlere karşı duyarlılık göstermek vardır.

 

Kalın bağırsak iltihabı belirtileri nelerdir?kalin-bagirsak-iltihabi-nedenleri

Kalın bağırsak iltihabı kişilerde;

  • kusma,
  • karın ağrısı,
  • aşırı zayıflama,
  • günde on veya yirmi kez ishal biçiminde dışkılama,
  • dışkılama esnasında zorlanma,
  • ateşlenme,
  • dışkıda kan, akıntı gözükmesi

 

gibi belirtilerle baş göstermekte ve iki kalın bağırsak iltihabı türünde de aynı belirtiler gözükmektedir.

Kalın bağırsak iltihabı ihmal edilirse kişilerin kalın bağırsaklarını kaybetmelerine sebep olmaktadır. Bu nedenle, yukarıdaki belirtiler görüldüğü ve fark edildiği anda  mutlaka doktora görünülmesi gerekmektedir.

kalin-bagirsak-iltihabiKalın bağırsak iltihabı tedavisi;

Genellikle yatak istirahati verilen kalın bağırsak iltihabı hastalığında belirtileri önleyici ilaçlar verilmektedir. Kronik kalın bağırsak iltihabı için doktorlar genellikle hastalara antibiyotik içerikli ilaçlar önermektedir.

Hasta protein içerikli besin tüketimine yönlendirmekte, beslenme listelerinde sebze ve meyveler bolca yer almaktadır. Belirtilen tedaviye harfi harfine uyan kişiler bir hafta on gün içerisinde hastalığı vücudundan atmaktadır.

Akut kalın bağırsak iltihabı vücuttan atılırken kimi insanlarda kronik kalın bağırsak iltihabı vücuttan atılmamakta kişi hayatı boyunca kronik iltihaplanmayla yaşamak zorunda kalabilmektedir.

Kalın bağırsak iltihabı, her ne kadar gündemde olan bir rahatsızlık olmasa da, oldukça ciddi ve vücut sağlığı için oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve eğer içiliyorsa, sigaranın bırakılması ile, oluşabilecek risk faktörlerini en aza indirebilirsiniz.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com