Kadınla Herşey

Hazımsızlık

Hazımsızlık

Genellikle halkımız arasında hastalık gibi görünmeyen, bunun yanında sorulduğunda belli bir tarifi de yapılamayan hazımsızlık (dispepsi) aslında mide hastalıklarındandır. Kontrol edilmezse insanı çok rahatsız edebileceği gibi yemek yeme, sindirme, öğütme işlemlerini de rahat yapmamızı engeller.

Hazımsızlık belirtileri nelerdir ?

Midenin şişkinlik hissi vermesi, midede gaz olması, karın ağrısı yapması ve erken doyma hissi, kusma ve göğüste yanma hissi ile kendini gösterir. Bu şikayetlerin değerlendirilmesinde herhangi bir organik bozukluk sistemik eksiklik bulunmuyor. Yukarıdaki yazdığımız sebepler yapılan araştırmalarda veya tahlillerde çıkan şeyler değildir. Tamamen hastanın genel şikayetlerinden bir kaçıdır.

hazımsızlık-belirtileriHazımsızlık neden olur?

Mide içindeki zarın zedelenmesi ve yaraların oluşması rahatsızlığı olan gastrit hastalığı hazımsızlığın ana sebebidir; aslında ülser değil de gastrit mide çeperindeki iltihaplanma rahatsızlığı olarak biliniyor. Gastrit bilindiği gibi tedavisi mümkün olan bir mide rahatsızlığıdır ve buna dayanarak yediğimiz besinlerin ve yiyeceklerin türüne ve içeriğine dikkat edilmeli ve öncesindeki gastrit rahatsızlığı çözülerek hazımsızlık ortadan kaldırılmalıdır.

Sigara ve kahve tüketimi gastritin sebeplerindendir; yalnız gastrit sadece besinlerin midemize verdiği zararlar üzerinden dikkat çekiyor. Acı ve baharatlı yiyecekler midemizin iç duvarına zarar verirken, bazı yiyecekler de midemizde reaksiyona girerek ekşime olarak tabir edilen mideyi bozma aşamasına gelir ki bu durumda çıkan gazlar mideye baskı uygular ve mideyi rahatsız ederek hazımsızlığa yol açar.

Aslında insan kendi kendine, neyin zarar verdiğini bulmalı ve o besin maddesini ya azaltmalı ya da kullanımını kesmelidir. Böylece gastrit oluşumu engellenirse hazımsızlık olmaz ve mide rahatlamış olur. Yalnız bunun olması için yapılacak bir dizi işlem vardır. İlk başta yeme alışkanlığınızı yeniden düzenlemeli ve gözden geçirmelisiniz. Önce hazımsızlığın sebebini bulmalı ve o maddeyi vücudunuza sokmamalısınız.

Bunların yanında, safra kesesi hastalıkları, pankreas hastalıkları, mide ülser veya kanseri, aspirin veya romatizma ilaçlarının kullanımı, az hareket, kilo almak gibi sebepler de hazımsızlığa yol açabilmektedir.

Hazımsızlık yaşamamak için;

  • Yemeklerinizde belli bir diyet programı uygulayın ve dengeli beslenin.
  • Bu beslenme aşamasında yağlı yiyeceklerin tüketimini azaltın ki yağlı yiyecekler midede parçalanırken emilme hızını düşürüp hazımsızlığa yol açabiliyor.
  • Fazla yememeye özen gösterin ki mide rahat rahat parçalasın.
  • Belli saatlerde yemek yiyin ki vücut ona göre mekanizmasını ayarlasın ve öğütmeyi ona göre yapsın.
  • Yemek yeme işini dinlenme zamanı gibi düşünün ve acele yemek yemeyin.
  • Sigara içmeyin,  alkolden sakının, özellikle akşamları fazla almayın.
  • İdeal kilonuzda kalmaya özen gösterin.

 

Hazımsızlığa iyi gelen bitkisel tedaviler mevcuttur. En çok şişkinlik için bitkisel çaylardan yararlanılmaktadır.

Hazımsızlık için bitki çayları;hazımsızlık-bitkisel-tedavi

  • Melisa; Şifalı bitkiler alanında bilgi sahibi kişiler, melisanın hazımsızlığa ve mide şikayetlerine oldukça faydalı olduğunun altını çizmekte. 3-4 kuru melisa yaprağı ile demleyeceğiniz çaydan, günde 2 fincan içmeniz, hazımsızlık şikayetlerinizin ortadan kalkması için yeterli olacaktır.

 

  • Ceviz yaprağı; İştah açısı ve bağırsakları temizleyici özelliği ile bilinen ceviz yaprağını, çay olarak tükettiğinizde, hazımsızlık için faydasını görebilirsiniz. 2-3 adet ceviz yaprağını 1 bardak suda kaynatın ve ılık için. Şişkinliğin bir zaman sonra geçtiğini fark edeceksiniz.

 

  • Maydanoz; Özellikle kilo vermek isteyenlerin başvurduğu maydanoz suyu, tabi ki hazımsızlığa da oldukça faydalı. Maydanozu taze iken limonla birlikte salatalarda tüketmeniz ya da kaynatıp yemekten sonra içmeniz, hazımsızlık şikayetlerinize oldukça etkili olacaktır.

 

  • Civanperçemi; Sindirim sistemini uyarıcı, bağırsakta gaz giderici, tansiyon düşürücü özelliği vardır. Öğünlerden sonra oluşan hazımsızlık ve şişkinliğe karşı civanperçemi çayı oldukça faydalıdır. Ceviz yaprağı küründen sonuç alanlar maydanoz küründen az oranda istifade edebilir. Maydanoz kürüyle başlanmış ise ve karaciğer enzimlerinde düzelme olmuyor ise lavanta, civanperçemi veya ceviz yaprağı kürünü uygulamaya başlayabilirler.

 

  • Karbonat;1 bardak suya 2 kahve kaşığı karbonat konur, eritilir ve yemeklerden sonra içilir.

 

  • hazımsızlık-icin Adaçayı ve papatya;  4 bardak suya 1 yemek kaşığı ada çayı ve 2 tatlı kaşığı papatya konur. Kaynatılır, süzülür, günde 3 bardak içilir.

 

  • Ahududu; 4 bardak suya 50 gr. ahududu çiçeği konur. Kaynatılıp süzülür üzerine 3 yemek kaşığı toz şekeri konur ve eriyinceye kadar karıştırılır. Yemeklerden sonra birer çay bardağı içilir.

 

  • Elma kabuğu; 4 bardak suya 1 çay kaşığı kurutulmuş elma kabuğu konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Üzerine 1 kahve kaşığı toz şeker konulur ve karıştırılarak içilir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com