Kadınla Herşey

Hastalık Nedir, Neden Hasta Oluruz?

Hastalık Nedir, Neden Hasta Oluruz?

Canlılarda normal seviyelerde olan fizyolojik ya da ruhsal yapının, dengenin veya işlevin değişikliğe uğramasına neden olan ya da tamamen bozan ve çeşitli belirtilere sahip olabilen bozukluklara “hastalık” denmektedir. Vücuttaki fiziksel, kimyasal ya da işlevsel olarak süren etkinliklerin uyum içinde sürmesini sağlayan dengenin bozulması bir ya da birkaç hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Bu bozukluklar hastalık nedenleri olarak değerlendirilmektedir.

Bir hastalığın vücuda girebilmesi için canlı ya da cansız bir dış etken ya da metabolizmada bir bozukluğun yaşanması gerekmektedir. Kimi hastalıklar, hem dış etkenlerin hem de metabolik bozukluk nedenleri ile birlikte vücuda etki eden sebeplerin beraberinde oluşmaktadır.

hasta-kadin

Hastalık Nedenleri Nelerdir?

Hastalık nedenleri, birçok farklı sınıfta değerlendirilebilmektedir. Bu sınıflar arasında hastalıkların kalıtımsal nedenleri, hastalıklara sebep olan canlı etkenler, hastalıkların kimyasal ve fiziksel nedenleri, bağışıklık sistemine bağlı hastalık sebepleri, ruhsal bozukluklara bağlı hastalık sebepleri gibi tüm hastalık nedenlerini ana başlıklar olarak niteleyebilmek mümkündür.

Kalıtımsal hastalık nedenleri; kişinin genetik yapısındaki bir rahatsızlıktan ileri gelmektedir. Bu hastalıkların çoğu doğuştan var olmaktadır, bazıları da ilerleyen yaşlarda kendini göstermektedir. Bir canlıda hastalığa yol açan canlı etkenler virüsler, riketsiyalar, bakteri, mantar ve asalaklardır. Bu mikroorganizmaların zararlı olanlarının insan vücuduna girebilmesi için derideki yara ve sıyrıklar ya da direk yiyecek veya içeceklerle birlikte tüketilmesi gibi yollarla biri gerçekleşmektedir.

hastalik-sebepleri

Hastalıkların kimyasal ve fiziksel sebepleri için ise organik veya inorganik kimyasal maddeler ve çeşitli ilaçlar ile darp yolu, aşırı sıcak veya soğuk, elektrik çarpması gibi etkenlerden söz etmek gerekmektedir.

İnsan sağlığını bozacak bağışıklık sistemine bağlı sebepler için bağışıklık sistemini kısmî ya da tümüyle zarara uğratabilecek türden bir etkiden bahsetmek gerekmektedir. Vücuda giren bir antijenin kimi zaman olağandan daha hızlı ve aşırı bir biçimde bir rahatsızlığa yol açmaktadır. Bunlar arasında saman nezlesi, astım, ürtiker gibi rahatsızlıklardır.

Ruhsal bozukluklara bağlı olan hastalık sebepleri için fiziksel bozukluğa bağlı olmaksızın toplumsal ve bireysel zorlanmalarla oluşan hastalıklardan bahsedilmektedir. Bir hastalığın teşhis edilmesinde belirtilerin önemi ne kadar büyük ise hastalık nedenleri de hastalığın tedavisinde oldukça büyük önem taşımaktadır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com