Kadınla Herşey

Hamilelik Sivilceleri

Hamilelik Sivilceleri

Gebelik sırasında cilt problemleri sık görülür ve hamile kadınlar genellikle sivilcelerden muzdariptir. Sivilceler, doğumdan sonra geçecek olsa da, yüzlerinde veya vücutlarının başka bir yerinde geniş lekelere neden olan bu tip sivilceler, kadınlar için önemli bir sıkıntıya neden olabilir. Hamilelik sırasında oluşan sivilceler, cilt bakım uygulamalarını düzenli sürdürerek ilaçsız tedavi edilebilir.

Gebelikte sivilce neden olur?

Birçok kadın, hamileliklerinin özellikle ilk trimesterde, yani ilk 3 ayında  sivilce sorunu yaşar. Büyüyen cenin, hormonların miktarının artmasına neden olur, bu durum ise sivilce oluşumunu da tetikler. Sivilceler, ilk trimesterde bir sorun haline gelmez yani hamile bir kadın eğer ilk trimesterden sonra sivilce oluşumu yaşamıyorsa bu normaldir. Ancak sivilceler devamlılık gösteriyorsa bu durumun altta yatan sebebi araştırılmalıdır.

Hamilelikte sivilce oluşumu kimlerde daha çok görülür?

Akne ya da sivilce, sık görülen bir cilt problemidir. Birçok kadın yaşamları boyunca çeşitli zamanlarda bu durumdan şikayetçi olurlar. Akne ergenlik ile ilişkili olma eğilimindedir, ancak doğurgan çağdaki kadınlar da genellikle bu sorunu yaşar. Ergenlik dönemlerinde de yoğun bir şel-kilde sivilcede muzdarip olan kişilerin, hamile kaldıklarında da sivilce problemleri yaşamaları olasıdır. Diğer kadınlara oranla bu risk, onlarda çok daha yüksektir.

Bunun yanı sıra, hormonal hastalıklara sahip kadınlarda, gebe kaldıklarında ve gebelik süreçleri boyunca, sivilce sorunu yaşamaktadır.

Hamilelik sivilceleri için ne kullanılır? Önerilen tedaviler nelerdir?

Hamilelik sırasında sıkıntı yaşatan sivilce sorunu, reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar olmadan evde tedavi edilebilir. Ev ilaçlarının etkisiz kaldığı durumlarda, diğer tedavi seçenekleri hakkında uzman bir doktordan fikir almak önemlidir.

İlaçsız sivilce tedavisi için bazı fikirler:

  • hamilelik-sivilceleriAlkol içermeyen yüz temizleyiciler kullanın.
  • Sabah ve gece ya da egzersiz sonrasında, yüzünüzü günde sadece iki kez yıkayın. Yüzün sürekli ve sık sık yıkanması, yağ bezleri uyarır ve sivilce oluşumuna yol açabilir.
  • Şampuan gibi, gözenekleri tıkayan saç ürünlerini her gün kullanmaktan kaçının. Gözeneklerin tıkanması, sivilce oluşumu demektir.
  • Temiz, yumuşak bir bez ile yüzünüzü silin.
  • Yüzünüzü ovmadan ve çok baskı yapmadan kurulayın.
  • Cilt temizliğinden hemen sonra cildinize yağsız nemlendirici uygulayın.
  • Sadece yağsız makyaj ürünleri kullanın.
  • Sivilceleri sıkmayın. Sivilceler sıkıldığında yayılır, bu da sivilce sorununun artması demektir.

 

Bazı sivilce tedavileri, hamile iken güvenli olmayabilir ve bazı doktorlar hamile kadınlarda sivilce tedavisi için spesifik tedavi önerebilir. Topikal tedaviler cilt tarafından emilir, fakat diğer ilaçların sadece %5 ila 10′ u bu şekilde vücuda girebildiği tahmin edilmekte. Bu nedenle, uzmanlar tarafından, topikal ilaçların, fetus için önemli bir risk teşkil etmediği düşünülüyor, ancak aşağıdaki ürünlerden herhangi birini gebelik sırasında sivilce tedavisinde kullanmadan önce bir sağlık kuruluşuna ya da uzman bir doktora danışılmalıdır.

Azelaik asidin hazırlanması: Bu ilaç akne tedavisi için, bir krem şeklinde reçete edilebilir dikarboksilik asidin bir türüdür. Bu ilaç, sivilceye neden olan bakterileri öldürür ve aynı zamanda keratin denilen bir maddenin üretimini engeller. Keratin deri hücrelerinde doğal olarak mevcut olan ve sivilce oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Hamile kadınlarda bu ilacın etkileri çalışılmamıştır, ancak doğum kusurlarına neden olma ihtimali olduğu düşünülmektedir.

Benzoil peroksit: Benzoil peroksit türünde reçetesiz satılan birçok farklı ürün bulunmaktadır. Bu ilacın cilt üzerinde aşırı bir kurutucu etkisi vardır ve sivilcelerin kurumasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sivilcelere neden olan bakterilerin büyümesini engellemeye çalışır. Anne karnındaki bebek üzerinde benzoil peroksit etkileri çalışılmamıştır, ancak doğum kusurlarına neden olma ihtimali düşünülmektedir.

Klindamisin: Klindamisin akne tedavisi için topikal kullanılan bir linkomisin antibiyotiktir. Bu ialç sivilceye neden olan bakterileri öldürür ve aynı zamanda lekeleri azaltabilir. Hamilelikte klindamisin kullanan kadınlarda hiçbir çalışma yapılmamıştır, ama doğum kusurlarına neden olması ihtimali düşünülmektedir.

Eritromisin: Eritromisin akne için topikal bir tedavi olarak kullanılabilen makrolit antibiyotiğin türüdür. Bu ya da eğer bu nasıl ilaç büyüyen bir bebeği etkileyecek bilinmemektedir, ancak eritromisin anne sütüne geçtiği bilinmektedir.

Glikolik asit: Gebelikte glikolik asit kullanımı ile ilgili herhangi bir çalışma olmamasına rağmen, doğum kusurları için bir risk faktörü olduğu düşünülmemektedir.

hamilelikte-sivilce

Sonuçlar;

Hamilelikteki sivilceler, anne veya bebek için her hangi bir tehlike arz etmezken, bazı kadınlar için önemli bir cilt sorunu haline gelebilmektedir.. Çünkü şiddetli sivilce oluşumu, ciltte kalıcı yara izine neden olabilir.. Hamile olmayan kadınlar için çeşitli tedaviler vardır, ancak hamile kadınların sivilce tedavisinde çok daha dikkatli olmamaları gerekir. Hamile kadınlar mümkünse herhangi bir reçeteli ya da reçetesiz ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır. Ancak şiddetli sivilce sorunu olanlar, bir sivilce tedavi planı geliştirilirken yaşam zorlukları da dikkate alınmalıdır.

Sivilceler kadınları sosyal yaşamlarında zora sokabilir ve sosyal hayattan izole hale gelmesine neden olabilir. Bu depresif yaşam, büyüyen fetus için iyi değildir. Reçetesiz topikal birçok ilaç, akne tedavisinde anneye ya da bebeğe bir risk teşkil ettiği düşünülmemektedir ama yine de gebelik sırasında sivilce tedavisi hakkında bir doktora danışılması, çok daha sağlıklı olacaktır.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com