Kadınla Herşey

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Yaz aylarının korkulu rüyasıdır güneş yanıkları. Kimilerimiz için keyifli olan güneşlenme kimilerimiz için kabusa dönüşebilir, özellikle de açık tenli isek! Koyu tenlilere oranla açık tenli kişilerde çok daha sıklıkla görülen güneş yanığı, güneşin şiddetli olduğu saatlerde, ultraviyole yani zararlı ışınlara maruz kalınması sonucu meydana gelmektedir.

Güneş yanığının ilk belirtileri birkaç saat görünmeyebilir. Cildinize tam etkisi 24 saat içinde görüler ve olası belirtileri şunlardır;

  • Kızarmış, dokunulduğunda acı duyulan cilt,
  • İlerleyen saatlerde oluşmaya başlayan kabarcıklar,
  • Bazen güneş çarpması ile beraber, ateş, titreme, bulantı veya döküntü gibi ağır reaksiyonlar,
  • Birkaç gün sonra yanan cildin soyulması.

 

Güneş yanığı belirtileri genellikle geçicidir. Ama ciltte bıraktığı hasar kalıcıdır ve ileri vadede cilt kanseri gibi ciddi etkileri olabilir. Eğer cilt, kırmızı ve ağrılı bir hal almışsa, hasar oluşmuş demektir. Güneş yanıklarının en ağır belirtisi ise, ciltte yanma hissi ile duyulan genellikle güneş yanığı sonrası 6 ile 48 saat arasında görülen şiddetli ağrılardır.

İleri yanıklarda ve şiddetli belirtilerde ihmal etmeden uzman bir dermatoloğa görünmekte fayda vardır. Dermatologların bazı ipuçları ise, rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olabilir.

gunes-yaniklariGüneş yanığı nasıl geçer?

Soğuk duş; Soğuk suyun altına girip, güneş yanığı olan, ağrılı ve kızarmış cildinizi ıslatmanız, ciltten ısıyı çekmek ve yanmış cildi yatıştırmak için en iyi yollarından biridir.

Yalnız vücudu şoka sokabileceğinden, direkt soğuk sudan kaçının. Bunun yerine duş suyunuza bazı rahatlatıcı şeyler ilave ederek, yanık bölge için çok daha sağlıklı bir tedavi oluşturabilirsiniz;

  • Duş suyuna uçucu yağlardan (papatya veya lavanta) 10 damla kadar ekleyin.
  • Ilık bir duş suyuna kabartma tozu eklemek de güneş yanığı ağrısını rahatlatmaya yardımcı olabilir.
  • Duş suyuna sirke eklenmesi de güneş yanığının verdiği acıyı alarak, ağrıların geçmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca sirke, cildinizin güneş yanığından kaynaklı soyulmasını da önler.

Güneş yanığına bitkisel çözüm için farklı seçeneklerde vardır. Bunları uygulayarak güneş yanığı acınızı dindirebilirsiniz.

Alkol sürün; Alkol sürmek, yanık bölgeyi rahatlatmak, ciltte duyulan ağrıyı hafifletmek ve serinletmek için oldukça faydalı bir yöntemdir.

Sirke; Sirke güneş yanığı için, etkili ve oldukça serinletici bir tedavi yöntemidir. Temiz bir havluya bir miktar sirke dökün ve yanık bölgeye kompres edin ve bekletin. Ayrıca alternatif bir sprey şişesine de doldurabilir ve gerektiğinde doğrudan cilt üzerine de sıkabilirsiniz.

Yumurta beyazı; Güneş yanığı şikayetlerinde kolaylıkla uygulayacağınız bir yöntem de yumurta akıdır. Yanık bölgeye bir yumurta akını, etkilenen alan üzerine yayın. Yanığın soğumasına ve acının dinmesine yardımcı olacaktır. Gerektiğinde tekrar tekrar uygulayabilirsiniz.

Patates; Patates de güneş yanığı acısını hafifletmek için kullanılabilir. İki patates alın ve iyice yıkayın. Sıvılaşması için bir blenderden geçirin (Sonuç çok kuru görünüyorsa, biraz su ekleyin). Patates suyunu etkilenen bölgelere sürün. Kuruyana kadar bekleyin ve ardından serin bir duş ile durulayın.

gunes-yanigi-icinAloe Vera;  Aloe vera bitkisinin iyileştirici özellikleri, yüzyıllardır bilinmektedir ve güneş yanığı tedavisinde sıklıkla kullanılır. Yatıştırıcı özelliği ile yanan bölgeye rahatlama sağlar, aynı zamanda gerçek iyileşme sürecinde de yardımcı olabilir. Gerektiği gibi etkilenen bölgelere uygulayın.

Eğer bitkiye erişiminiz güç ise, aloe vera içeren jel veya kremlerden faydalanabilirsiniz. Bitkinin yapraklarını veya suyunu, etkilenen bölgeye direkt uyguladığınızda, tedavi çok daha hızlı olacaktır.

Soğuk süt; Süt gibi laktik asitlerin, güneş yanığı gibi rahatsızlıklarda cildi rahatlatıcı özelliklere sahip oldukları bilinmektedir. Soğuk sütü, pamuklu yumuşak bir beze veya gazlı bir beze dökün ve ıslatın. Yanmış cilde dikkatlice, hafifçe sürün. Yaklaşık 20 dakika boyunca bunu yapın ve soğuk su ile durulayın. Sütün yağ içeriği bu tedaviden optimum sonuçlar elde etmek için çok önemli ancak, tam yağlı süt kullandığınızdan emin olun. Cilde yoğurt uygulamak da aynı zamanda güzel bir yatıştırıcı etkiye sahip olacaktır, ısıyı çekip ağrıyı hafifletir.

Soğuk çay; Acımsı buruk tadı ile siyah çay tanen içerir. Çay tanenleri, yatıştırıcıdır ve bazı cilt rahatsızlıklarında, cildi rahatlatmak için yardımcı olur. Demlenmiş bir çay ile, tamamen soğumaya bırakıldıktan sonra, yumuşak bir sünger veya bez ile, güneşten etkilenen bölgeleri silebilirsiniz. Sirke ile olduğu gibi, aynı zamanda bir sprey şişesine doldurup, cilt üzerinde direkt olarak da uygulayabilirsiniz.

gunes-yaniklari-icin

Su; Güneşe maruz kaldığında, vücut, suyu ve temel vücut tuzlarını kaybeder. Vücut çok fazla sıvı kaybedince, kan ve diğer vücut dokuları sıvı emmeye başladığında dehidrasyon (fazla sıvı kaybı) oluşur. Dehidrasyon sonuçlarını önlemek, optimum iyileşme ve sağlık için vücuda yeniden sıvı alımını artırın. Bu küçük bir ayrıntı gibi görünebilir, ancak su içmek, sağlıklı bir cilt için anahtar olabilir.

Güneş yanığından mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini unutmayın. Tekrarlayan güneş yanıkları, ciltte ciddi hasarlara eden olur; yaşlanma süreci kısalır, katarakt ve cilt kanseri riski artar.

Ev ilaçları güneş yanığı şikayetlerinde, cilde muazzam bir rahatlama sunabilir ancak, şiddetli güneş yanıkları için, sağlık kuruluşlarının yerini asla alamaz. Güneş yanığı konusunda herhangi bir belirti odaklı şüpheniz varsa, her zaman uygun bir sağlık kuruluşundan veya uzman bir dermatologdan yardım isteyin. Güneş yanıkları, özellikle açık tenli olanlar için ciddi bir durum olabilir.

Önleme ve koruma, her zaman tedaviden daha önce tercih edilen ve düşünülmesi gereken olmalıdır. Uzun vadeli sağlığın sağlanmasında yardımcı olacaktır!

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com