Kadınla Herşey

Güneş Çarpması

Güneş Çarpması

İnsan sağlığını ciddi tehlikelere sokan, bu nedenle de oldukça önemli olan  bir hastalık durumudur güneş çarpması. Terleme her insan vücudunda normal olan bir fonksiyondur ve insanın vücudunu soğutmaya yardımcı olur. Ancak, bazı fonksiyonlar nedeniyle bu her zaman mümkün olmaz; aşırı sıcak günlerde güneşin altında bulunmak, ısı kaynaklarının yanında veya yakınında bulunmak ve çalışmak, vücuttaki ateşli hastalıklar gibi durumlarda ter bezleri yetersiz kalır veya az çalışır.

Güneş çarpması; doğrudan gün ışığı altında uzun süreli kalan insanlarda görülen bir sağlık sorunudur. Gün ışığı altında insanların vücut dengeleri ve ısıları bozulur, bu durum yan etkileriyle beraber güneş çarpmasına döner.

Güneş çarpması belirtileri;

Halk dilinde ‘başa güneş geçmesi’ olarak da bilinen güneş çarpmasının belirtilerini kısaca sayacak olursak; yaz aylarında fazlaca güneş altında kalan kişilerde, çok kuvvetli baş ağrısı oluşmakta, bulantı, kusma, vücutta yüksek ateş oluşması sebep olarak yeterli görünüyor.

Güneş çarpması ilk yardım;

Güneş çarpmasından etkilenen kişiye hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Hasta olan kişi ilk olarak, serin bir yere alınarak sır üstü uzandırılmalı. Vücudundaki elbiseler gevşetilmeli. Hastanın başına, kasıklarına ve koltuk altına soğuk kompleks uygulanmalı, ateşin durumuna göre bütün vücuda soğuk kompleks uygulanabilir. Hastanın bilinci açıksa içecek verilmesi ve su ile eksilen tuzların yerine koyulması gerekiyor. Eğer hasta kusuyorsa yan çevrilmesi gerekir. Hastanın bilinci açık değilse içecek verilmemeli, kesinlikle alkol koklatılmamalı, alkollü ve gazlı içecekler verilmemeli ve katı yiyecek verilerek tehlikeli bir duruma sebebiyet verilmemelidir.

gunes-carpmasiiGüneş çarpmasından korunmak için ne yapılmalı?

Güneş çarpması genellikle, güneş ışığının yeryüzüne en çok düştüğü saatlerde olmaktadır. Bu saatler 10 ile 15 arasındadır. Dikkat edilmesi gereken bu saatlerde güneş ışığına direk maruz kalınmamalı veya kalınıyorsa başımızı ve vücudumuzu her durumda korumalıyız. Özellikle çocukları bu saatlerde güneşe çıkarmamalı ve korumalıyız.

Yaşlı ve hastalarında bu saatlerde dışarıda olması gerekiyorsa yanlarında güneşten korunmak adına bir koruyucu bulunmalı ve su takviyesi ile bilinç açık tutulmalıdır. Uzun yürüyüşlerden kaçınılmalı ve seyahat halinde muhakkak içecek alınmalı. Aşırı sıcak havalarda gölgede bulunmalı ve ağır işler veya spor aktivitesi yapılmamalıdır.

İnce, açık renkli elbiseler giyilmeli, ayrıca her zaman şemsiye ve şapka bulundurulmalıdır. Aşırı yağlı yiyecekler de güneş çarpmasını tetiklediği için, aşırı yağlı yememeli, bu tür yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com