Kadınla Herşey

Göz Kapağı İltihabı

Göz Kapağı İltihabı

İnsanların, hayatları boyunca yakalanma olasılıkları olan, yaşa ve cinsiyete bağlı olmayan göz rahatsızlıklarından biri de blefarit yani göz kapağı iltihabıdır. Kadın, erkek hemen her kişide görülme riski olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilere bakıldığında, belli bir yaş sınırının bulunmaması dikkat çekiyor.

Göz kapağı iltihabı rahatsızlığı, iki gruba ayrılıyor; kendi içinde ön ve arka olarak ikiye ayrılan bu rahatsızlıkta, ön göz kapağı iltihabında gözün dış kapağında oluşan ve göz kapağı üzerindeki kirpik diplerinin iltihap toplaması yani bakteri toplaması ve yağlı deri ile kepekli yapının birleşmesinden meydana gelmektedir. Arka göz kapağı iltihabı ise kapağın göze değen iç kısmının arkaya değen kısmında oluşur ve gözyaşı yağ bezlerinin anormal işlevlerinden oluşmaktadır.

Göz kapağı iltihabı vücutta çeşitli yerlerdeki hastalıklarla birebir başlar ve sürebilir. Çünkü kepekli cilt yapısı göz kapağını ve gözü etkileyen bir yapıdır. Cildin yağlı oluşu nedeniyle ve cildin belli yerlerinde bu yağ dokusunun toplanmasıyla oluşan yağ bezeleri, aknelerle birlikte gözün içinde ve kapağında iltihap oluşması aynı zamanda başlar. Ayrıca çeşitli göz hastalıkları da ilerleyen zamanda kendini belli eder. Mesela kirpik batması, göz kuruluğu, kirpiklerin dökülmesi gibi rahatsızlıkları da başlatabilir ve gözün görme işlevini bozmaz ama gözün rahatsızlığı bütün vücudu etkiler. Çok nadirde olsa kornea tabakasına zarar verilebilir ilerlemesi durumunda iltihaba sebep olabilir.

Görme sorunları bu iltihap nedeniyle başlayabilir. Bu hastalık, gözle ilgili yapılan cerrahi bir operasyon sonucu kapılmış olan enfeksiyona bağlı olarak da gelişebilir.

goz-kapagiGöz kapağı iltihabı (blefarit) nasıl geçer?

Göz kapağının düzenli olarak temizlenmesi, göz kapağı iltihabı riskini sıfırlamaktadır. Eğer cildimiz yağlı ve kepekli yapıya sahipse, göz ve kapağının temizliğini sıkça yapmalıyız. Bu işlemi devamlı surette yapmalı ve dikkat göstermeliyiz. Bu temizlik yapılırken, göz kapağına yakmayacak tarzda sıcak su ile pansuman yapılması ve bu sayede biriken yağ maddelerinin dağılması ve çözülmesi sağlanmış olurken, sertleşen derinin yumuşaması da sağlanmış olur. Sonrasında gazlı bezle kirpik diplerine masaj uygulanır kirpik dipleri temizlenir. Doktor tavsiyesi üzerine aldığınız, antibiyotik içeren suyu da gözlerinize uyguladığınızda, göz kapağı iltihabı rahatsızlığınız zamanla bitecek, göz sağlığınız yerine gelecektir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com