Kadınla Herşey

Frengi Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir?

Frengi Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır, Belirtileri Nelerdir?

Frengi Nedir?

Frengi (Sifiliz), insanlık yaşamında cinsel yolla bulaşan bir tür mikrobun sebep olduğu, genellikle cinsel yolla insanlara bulaşan bir hastalıktır. Erken tedavisinde sorun olmaz fakat geç başlanmasıyla bakteriler çoğalır ve iç organlara zarar vermeye başlar. Hastalık genellikle cinsel organlarda oluşmaktadır. Ağrısız yaralar oluşur . Tedavi edilmezse kan yoluna bulaşarak bütün vücudu sarar. Kasıklarda ve boyun bölgesindeki lenf bezleri şişebilir.

Frengi nasıl bulaşır?

Frengi taşıyan kimseye kan testi yapılarak hastanın kanında bu mikrop bulunuyor mu diye bakıldıktan sonra kanında mikrop tespit edilirse ne kan alır ne de verir. Eğer yanlışlıkla kan verirse sağlam kişilere de frengi hastalığı bulaşır. Kadınlarda rastlanan frengi, gebelik döneminde anne karnındaki bebeğe bulaşır. Bunların yanı sıra, frenginin bulaşmasında en etkili yol ise cinsel birleşmedir. Bulaşıcı hastalık olan frengi cinsel yolla çok daha kolay bulaşabilmektedir.

Frengi hastalığının belirtileri nelerdir?

Frengi hastalığı bir kişiye geçtiğinde 10 gün ile 3 ay içinde ortaya çıkıyor. Tedavi edilsin veya edilmesin frengi yaraları iyileşebilir; yalnız bu demek değildir ki bu hastalığın sonu gelmiştir. Tedavisi başlamamış olan hastalarda gizlice ve sinsi sinsi ilerler ve etki gösterir. Bu yaraların olduğu dönemde tedavi edilmezse ,yaraların ortaya çıktığı andan itibaren 3 ila 6 hafta içinde vücudun çeşitli yerlerinde dökülmeler ve yaralar oluşur. Bu dönemde baş ağrısı, yorgunluk,halsizlik,boğaz ağrısı oluşabilir ve tedavi edilmezse bile ansızın kaybolurlar. İlk evresi 1-2 yıl devam edebilir.

Frengi hastalığının evreleri nelerdir?

frengi
Bu hastalıkta gerek 1. Evre gerekse 2. Evrede sessizce ilerleyen frengi hastalığı daha da ileri aşamalara geçip kalp, beyin, sinir sistemi, eklemler olmak üzere etki altına almaya başlar. Bunun sonucunda ruhsal bozukluklar, körlük ve felçler oluşur. Frengi hastalığının, kadınlarda bir de hamilelik durumu varsa karnındaki bebeğe kan yolu ile geçmesi beklenir. Bulaşma riski %70 civarındadır. Geriye kalan yüzdenin de çok önemli bir kısmı ise ya erken doğumla yada ölü doğumla çocuğunu kaybeder.

Frengi tedavisi nasıldır, ne kadar sürer?

Frengi hastalığı eskisi gibi korkulan bir hastalık değildir. Penisilin tedavisi ile temizlenir. Frengi olan kişilerde ilaç uygulamasına doktor karar verir. Süresi ve dozu ayarlanması uzman doktorlar tarafından yapılır. Kişinin cinsel organının çevresinde ve kendisinde yaralar varsa kendi kafasına göre ilaç kullanmamalıdır. Genellikle tedavinin 24 saatlik diliminden sonra bulaştırma ortadan kalkar. Ancak tedavi süresi hastalığın safhasına ve kişiye göre değişiklik gösterebildiğinden net bir olmamakla beraber 2 ay ile 24 ay arası sürebilmektedir. Cinsel ilişkilerin düzeni ve temizliğine ayrıca ve oldukça fazla  önem verilmelidir.

Kadinlahersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com