Kadınla Herşey

Boğaz İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz iltihabı; tıp dilinde faranjit olarak geçmekte olup, belirtileri boğazda şişlik ve kızarıklık, yutma ve yutkunma güçlüğüdür. İltihap boğaz ile kalmayıp bademciklere de sıçramış olabileceği gibi, Tonsilit adı verilen sadece bademcik iltihabı da söz konusu olabilmektedir.

Boğaz iltihabı neden olur?

Boğaz iltihabı, virüs ve bakterilere bağlı gelişebilmekle birlikte, alkol ve sigara kullanımı, hava kirliliği, sinüzit, kızamık gibi hastalıkların sonucu da oluşabilmektedir. Ayrıca kuru hava, duman, çok tozlu ortamlar da boğazı tahriş ederek iltihaba sebep olabilmektedir.

Boğaz iltihabı belirtileri nelerdir?

İlk belirtileri boğazda görülen cerahatler olan boğaz iltihabı, kulak ağrısına kadar belirti verebilmektedir. Boğazda ağrı, kuruluk, yanma hissi, kaşınma, yutkunmada zorlanma, öksürük, ses kısılması, yorgunluk ve halsizlik, baş ağrısı, burun akıntısı diğer belirtileri olup, kronik farenjiti olan kişilerde ateş görülmemektedir. Bazı kişilerde uzun süre belirti vermeyen farenjit, rahatsız edici şikâyetler de oluşturmayabilir. Bazı kişilerde ise bronşit oluşumuna neden olabilmekte ve ya kronikleşebilmektedir. Hastalığın yeni yeni görülmekte olduğu ve çok şiddetli olduğu döneme ise akut farenjit denmektedir.

bogaz-iltihaplanmasi

Kimler risk grubunda?

Farenjit oluşumu açısından bazı kişiler daha yüksek risk grubunda görülmektedir. Bu kişiler, sıklıkla ağızdan nefes alan, burun kemiğinde eğrilik bulunan, alerjik reaksiyonlar gösteren, stresli bir yaşama sahip olan, sigara ve alkol tüketimi yüksek olan, düzensiz bir yaşama sahip ve uyku bozukluğu bulunan veya ailesel sebeplerle farenjite yatkın kişilerdir.

Boğaz iltihabı tedavisi;

Boğaz iltihabı tedavisinde antibiyotik kullanımı önemli olmakla birlikte, antibiyotik virüsler üzerinde etkili değildir. Antibiyotik kullanımı genellikle yeterli görülmeyip, ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük şurupları, geniz akıntısı bulunanlar için veya alerjisi bulunanlar için farklı ilaçlar ile desteklenmektedir.

Kronik farenjit tedavisi ise daha uzun süreli olmakta ve tedavinin amacı farenjitin neden kronikleştiğinin tespit edilmesi ve altında yatan nedenlerin tedavisine yönelik olmakta ancak hastalık genellikle tam olarak ortadan kaldırılamamaktadır. Ateş düşürücü ve pastil gibi ilaçların kullanımının gereksiz olduğu kronik boğaz iltihabında düzgün bir yaşam, düzenli spor yapmak ve vitamin takviyesi farenjitten korunmayı sağlayan önlemlerdir. Ayrıca tozlu ve kirli ortamlardan, kapalı yerlerden uzak durmak da korunmada etkili olmaktadır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com